Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Buddha Bar: Uzbudljiv gastro doživljaj fuzije azijske i evropske kuhinje

AUTOR: CityMagazine 03 Feb, 2020
Buddha Bar: Uzbudljiv gastro doživljaj fuzije azijske i evropske kuhinje

Da bi se Beograd svrstao u metropole, osim nekih drugih detalja, bilo je potrebno da ima i „svoj“ Buddha Bar, ali pravi… i sad ga ima! Posle dugih priprema, traženja adekvatne lokacije i ispunjenja sofisticiranih i visokih standarda, ovaj globalno poznat lanac vrhunskih restorana otvoren je krajem prošle godine.

Smešten u podnožju jedne od kula Beograda na vodi, sa dominantnom statuom Bude u impozantnoj veličini, ovaj restoran donosi originalan i moderan koncept u svakom pogledu: od enterijerskih rešenja, preko atraktivne kuhinje i koktela do čuvenog DJ muzičkog izbora.

Kad se udobno smestite, počinje uzbudljiv gastro doživljaj fuzije azijske i evropske kuhinje u fantastičnom spoju namirnica i začina, boja i ukusa. Među starterima nezaobilazna je pikantna Tom Yum supa za zagrevanje, a onda sledi kreativno poigravanje: sa jedne strane probali smo takose sa različitim sadržajem (orada seviće, korejski biftek, losos ponzu…), a sa druge autentične gioze sa piletinom i tartufima, a sve upotpunili sjajnim suši rolnicama sa gamborima u tempuri. Korak dalje su foie gras sa kari briošom ili tatar od ljute tune i lososa, kao i raskošna selekcija suši kreacija.

U glavnom delu birali smo efektnu pačetinu posluženu sa demiglasom, na podlozi od mladog spanaća, uz pire od celera i paškanata, a iz ribljeg dela „pecnutu tunu“ u crnom i belom susamu u neobičnoj pratnji kelja na dva načina i šampinjona. Za obavezan sledeći put ostala su svinjska rebra u crvenom kariju i vijetnamska kokos piletina, stimovana orada, karamelizovani losos i crni bakalar…

Doživljaj upotpunjuje sasvim originalna selekcija koktela, u rasponu od klasičnih do onih sa potpisom Buddha Bara, a probani Mali Buda oduševio je i načinom serviranja i osvežavajućim ukusom, a tu je i pažljivo sročena vinska karta uz respektabilan izbor šampanjaca.

Svakako sačuvajte mesto za desert, nas su oduševili Combawa creme brule sa magičnom azijskom notom, poslužen uz sorbe od lajma i nane, kao i famozna selekcija moćija, originalne azijske poslastice neobične strukture, koja uz pratnju krema od manga donosi pet sjajnih sladolednih ukusa: zeleni čaj, crni susam, mango, vanila i kokos. Da, ovo jeste posebno mesto za posebne trenutke i vredelo ga je čekati. Ostaje samo da uživate.

Hercegovačka 14b
011/412 56 01

Najčitanije

Ovo su znaci da pijete previše alkohola

Čaša uz ručak, čaša posle večere, povremeno opuštanje sa prijateljima. Nije problem ako povremeno uživate u alkoholu, ali kada zaista…

Ovako bi danas izgledale poznate ličnosti da nisu prerano izgubile život

Mnogo je poznatih ličnosti koje su neočekivano preminule, mnogo pre nego što su dostigle duboku starost. Ne možemo a da…

Zašto je Sandra Ou bila na sahrani kraljice Elizabete?

Među poznatim licima iz celog sveta na sahrani kraljice Elizabete II bila je i glumica Sandra Ou. Najpoznatija po ulogama…

Jedina slika koja treba da obiđe svet posle subotnjeg prajda, a nije golišavi lik pored crkve

Još jedan prajd je došao i prošao. Puno je izrečenih stvari, puno nezadovoljstva, kontraverzi ali i lepih sećanja i trenutaka…

Detalj koji na glavi nosi partnerka Ane Brnabić će danas nositi sve žene na sahrani kraljice, osim jedne

Sahrana kraljice Elizabete II će se održati danas u Vestminsterkoj opatiji, a predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić juče je stigla…

“Kakvo nepoštovanje”: Makronovi došli u patikama da odaju počast kraljici i doživeli linč na mrežama

Brižit Makron je u nedelju uslikana u Londonu u poseti kraljičinom kovčegu i za razliku od drugih članova kraljevske porodice…

Najnovije - Gastro

Da li biste probali ovaj ljubičasti paradajz? Kažu da je zdraviji od običnog

On ima ukus paradajza, njegov miris i manje više izgleda isto, ali postoji jedna razlika – ljubičast je. Američko ministarstvo…

Pica od starog hleba

Koliko vas ume da umesi dobro testo za picu? Ako niste baš neki kulinarski mag, imamo jednostavno rešenje, da jedete…

Viljuškom po svetu – Italija: Recepti za karpačo, nadeveni paradajz i teleće kotlete sa gorgonzolom

Pred vama je još jedan izbor recepata inspirisanih sunčanom Italijom, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Odvojte sastojke, zasucite rukave i…

Ovaj napitak od belog luka i đumbira smanjuje krvni pritisak!

Od visokog krvnog pritiska pati u proseku 1 od 3 osobe, a nezdrave navike u ishrani su vodeći uzročnici. On povećava…

Slana torta sa tost hlebom

Ako ne znate šta ćete sa starim hlebom, imamo super recept. POTREBNO JE: 2 pakovanja tost hleba, 400 g majoneza, 400 g kisele…

Brzo i lako napravite palačinke sa bundevom bez brašna i mleka

Polako ulazimo u jesenju sezonu, koja unosi promene na raznim poljima, ali i na trpezu. Kako je bundeva jedna od…