Zanimljivi načini za korišćenje crnog pasulja
Crni pasulj je mahunarka koja ima razne zdrave sastojke i može se upotrebiti na različite načine u ishrani. Hranljivi sastojci koji dobijate za njegovu cenu svakako su vredni truda da ga uključite u svoju ishranu na ovaj ili onaj način.
U crnom pasulju se nalazi bogatstvo vlakana, koja su veoma važna za dobro varenje i održavanja stabilnog nivoa šećera u krvi. Zbog toga ima i manje kalorija, što znači da ćete duže biti siti i da vam može pomoći u održavanju kilaže ili gubitka viška kilograma. Pored toga, crni pasulj sadrži kalcijum, magnezijum i fosfor, koji su zdravi za kosti. U nastavku pročitajte neke od načina za njegovo uključivanje u ishranu.
Umesto krompir pirea
Ako vam je dosadilo da pravite pire isključivo od krompira, možete iskoristiti i crni pasulj. Tako ćete smanjiti unos skroba, a povećati vlakna i proteine. Pire od crnog pasulja može biti zamena i za testenine ili pirinač, zavisno od toga sa čim ga kombinujete, a neki od predloga su uz omlete ili povrće iz vok tiganja.
Kao sastojak burgera
Zbog svog visokog sadržaja proteina, crni pasulj može poslužiti kao savršen materijal za burger pogodan za vegetarijance, ali i za sve one koji bi da isprobaju nešto drugo osim mlevenog mesa. Ovakvi burgeri imaju manje masti od goveđeg mesa, a spremaju se vrlo lako. Potrebno je da izgnječite pasulj u kašu, dodate prezle, začine i jedno jaje, a potom ih spremite na roštilju ili u pećnici.
Kao tajni dodatak pici
Može se nadugačko i naširoko pisati o tome zašto pica nije zdrava, ali svi znamo da se mnogi sastojci mogu zameniti daleko korisnijim namirnicama. Crni pasulj može biti zamena za šunku ili kulen i tada ide odlično uparen sa paradajzom, avokadom i sirom. Još jedna opcija je da razmažete pire od pasulja umesto pelata kome ćete potom dodati seckani paradajz, sir, kukuruz i grilovanu piletinu za meksičku aromu.
Umešajte ga u smuti
Smutiji mogu da budu zanimljiv izbor za doručak ili neku vrstu deserta, a dobro je što se u njih možete staviti skoro sve što pomislite. Crni pasulj se uklapa u recepte sa čokoladom, karfiolom, bananom i urmama. Neće uticati na ukus, a dodaće smutiju gustu, kremastu teksturu.
U braunijima
Većina ljudi voli braunije a i mi spadamo u tu grupu, jer su oni prosto neodoljivi slatkiš. Ako želite da u njih ubacite bar neki zdravi sastojak, crni pasulj je jedan zanimljiv izbor. Iskoristite ga umesto brašna i imaćete i dalje preukusne braunije sa manjim brojem kalorija, a više vlakana.
Kao osnova umaka
Kada vam se nešto gricka, obično je teško izabrati nešto što je zdravo, a ne masno i teško. Jedna moguća varijanta je kombinacija crnog pasulja sa crnim i belim lukom, korijanderom, sokom limete i omiljenim začinima. Tako ćete dobiti odličan umak koji se može koristiti uz tortilja čips ili domaće štapiće. Za još veći sastav zdravih masnih kiselina, dodajte unutra i čija semenke i neki orašasti plod.
Izvor: Everyday Health
Fotografije: Unsplash/Pinterest