• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Zašto je zimnica mnogo više od hrane

Zašto je zimnica mnogo više od hrane

Dragana Todorović
23.10.2020. 4 min Gourmet

U Rečniku srpskoga jezika Matice srpske piše da je zimnica imenica ženskog roda koja označava „hranu pripremljenu da se troši zimi“. U čuvenoj knjizi Moj kuvar, Spasenija-Pata Marković objašnjava da se „pod zimnicom podrazumevaju: povrće, kompoti, pekmezi, slatka, sirupi, suvo voće, paradajz, kupus, turšija, sudžuci od slatka vina, tikve, sušena testa“. Pata takođe piše da „domaćice s proleća, dok još ima neutrošene zimnice, počinju da obnavljaju svoju ostavu novom, jer u nedostatku svežeg povrća ostavljena zimnica velika je korist za zimske dane. Sa spremanjem zimnice domaćica će početi već meseca maja, i to prvo sa ostavljanjem vinovog lista, a potom svog povrća redom kako stiže. Prvo vinovo lišće, zatim grašak, a od voća jagode i trešnje, i sve tako redom do kraja godine“.

Zašto je zimnica mnogo više od hrane
Foto: Pixabay

Danas su retke domaćice koje već u maju misle na to šta će jesti tokom zime, što nikako ne znači da nam je zimnica sada manje važna. Bez obzira na bogatu ponudu u supermarketima, i to tokom cele godine, mnogo je onih koji i dalje vole da u svojim ostavama poređaju tegle pune raznog povrća i voća. I ne samo to. Burići sa turšijom, kace sa kiselim kupusom, i sada se mogu videti u podrumima, ali i na balkonima širom Srbije.

Zašto nam je zimnica važna?

Sigurno nije zbog gladi. Kisele krastavce, ali i kupus, sada možemo da kupimo u bilo koje doba godine, kao i turšiju, razne džemove, čak i ajvar. Ostavljanje hrane za zimu ima svoje korene u našoj tradiciji, ali i u navikama i  vaspitanju. Takođe, od pripremanja zimnice ne odustajemo i zato što je to lepa prilika da se okupe komšije, prijatelji, familija i da zajedno peku paprike za ajvar i ljutenicu, kuvaju sok od paradajza, ređaju kupus u kacu, na smenu mešaju pekmez da ne zagori. Slavska trpeza ne može da se zamisli bez sarme od domaćeg kiselog kupusa i turšije u svim bojama. A tek roze rasol nakon obilnog božićnog ručka… U mnogim kućama i dan danas je nezamislivo dočekati goste bez domaćeg slatka i kafe, ili makar vanilica sa domaćim džemom od kajsije. A palačinke? Lepe su sa kupovnim čokoladnim kremovima, ali su ipak najlepše sa bakinim pekmezommmmm!

Zašto je zimnica mnogo više od hrane
Foto: Unsplash

I nije zimnica samo ukusna. Ona može biti i ukras u kuhinji. Uredno poređane tegle, sa lepim poklopcima i nalepnicama na kojima je krasnopisom naznačeno šta se u kojoj nalazi, mala su remek-dela kreativnih domaćica i domaćina. Jer, ne takmičimo se samo u receptima već i u estetici, nije nam važno samo da se u slast pojede, već i da lepo izgleda na polici, da se pamti i željno iščekuje sledeće zime. Zimnicu volimo i da delimo drugima, mada je pravilno reći – razmenjujemo. Ja tebi pekmez, ti meni kompot. Ili još bolje: ti meni ajvar, ja tebi ajvar – da vidimo čiji je bolji.

Recepti se, naravno, ljubomorno čuvaju, kao i trikovi: malo cvekle u kaci sa kupusom daće rasolu zdravu roze boju, ajvar je dobar samo ako se pravi od mesnatih crvenih paprika, a za savršen je potrebno da se ispeku na roštilju i to na drva ili ugalj. Samo od svežeg voća, onog koje biste u slast pojeli, može biti dobar džem, pekmez ili slatko, a sve to će duže trajati ako se tegle nakon punjenja okrenu naopačke, na samo deset minuta. Za čvrste kisele krastavce koristi se stari trik – pre ređanja u tegle, treba ih držati u hladnoj vodi u frižideru, sat, dva.

Zašto je zimnica mnogo više od hrane
Foto: Unsplash

Sigurno znate da u pripremi zimnice nismo usamljeni. Sušenje, soljenje i ostali vidovi konzerviranja hrane kako bi joj se produžio rok trajanja, praktikovali su se još u ranim civilizacijama i na skoro svim meridijanima. Hrana za zimu, manje-više ista, ostavlja se u većini evropskih zemalja, ali i u Australiji, Americi i Velikoj Britaniji odakle nam je stigla prva staklena tegla sa poklopcem 1842. godine, iz kompanije Kilner, a unapređeni model, sa spoljnim zavrtanjem, patentirao je Amerikanac Džon Landis Mejson 1858. godine. Početkom 20. veka bile su veoma popularne tegle koje originalno potiču iz Australije – imale su metalne poklopce i svojevrsne kopče, a pravu revoluciju u kućnom konzerviranju hrane napravile su 1895. godine nemačke tegle sa staklenim poklopcima i gumom, u kojima je hrana bila gotovo vakuumirana.

Zašto je zimnica mnogo više od hrane
Foto: Pixabay

Od zemljanih ćupova do staklenih tegli, zimnica je prošla dug put tokom kojeg se menjala i unapređivala, ali ono zbog čega nam je toliko draga ostalo je isto – ulepšava nam zimu, daje tom godišnjem dobu neki poseban šarm i čini da mu se radujemo, jer podvarak, sarma, kao i kiseli kupus sa tucanom paprikom nemaju isti ukus kada zima prođe. Kao da njihova magija nestane sa prvim sunčanim danima.

Slažete se?

Naslovna fotografija: Unsplash

Oznake:

tradicijatrikovizimnicazimska hrana

Podeli

Zaprati Autor

Dragana Todorović

Voli da čita i da se šeta ali to, nažalost, ne može da radi istovremeno. Znatiželjna je i obožava da piše i to je, na sreću, uspela da spoji baveći se novinarstvom skoro 20 godina.

Ostali članci

Mesožder: Oaza američkih sendviča u centru grada
Prethodni

Mesožder: Oaza američkih sendviča u centru grada

Slasna jesenja pita sa šampinjonima i mocarelom
Sledeći

Slasna jesenja pita sa šampinjonima i mocarelom

Sledeći
Slasna jesenja pita sa šampinjonima i mocarelom
24.10.2020.

Slasna jesenja pita sa šampinjonima i mocarelom

Prethodni
23.10.2020.

Mesožder: Oaza američkih sendviča u centru grada

Mesožder: Oaza američkih sendviča u centru grada

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine
    hbo max decembar
    Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖