Zdravi dodaci za kafu
Razbuđivanje i koncentrisanje ponekad jednostavno nije moguće bez jedne šoljice tople kafe, ali čista kafa sama po sebi zna da bude neinspirativna i nedovoljno aromatična. Umesto posezanja za teglom šećera ili raznim varijacijama na temu šlaga, postoje zdraviji načini da „pojačate“ svoju kafu.
Ako volite ukus kafe, neki preterani dodaci nisu vam ni potrebni, ali ako ste navikli da je dopunite šećerom, povećava se broj kalorija koje unesete u organizam. Kafa sama po sebi jeste zdrava u ograničenim količinama, a ta zdrava svojstva mogu se dodatno pojačati izborom pravih dodataka. U nastavku pročitajte kojih.
Cimet
Neki ga smatraju prazničnim začinom, ali možete ga dodati kada god za tim osetite potrebu. Jedna opcija je da ubacite ceo štapić kako bi ukus imao vremena da se pomeša sa kafom, a druga je da šolju kafe pospete cimetom u prahu. On je bogat antioksidantima i dobar je za ublažavanje upala, snižavanje nivoa šećera u krvi i uopšte jačanje imunog sistema. Sadrži i mangan, gvožđe i kalcijum.
Đumbir
Možda se ne koristi svakodnevno, ali vrlo je koristan i versatilan. U kafu se može dodati kao svež koren, ili u formi praha. Potpomaže varenje i umiruje stomak, tako da bi kafa trebalo lakše da vam „legne“ sa njim. Pored toga, ublažava prehlade i bolove u grlu, pomaže kod artritisa i čak ima ulogu u sprečavanju raka prostate.
Kakao
Kafa i kakao su dobitna kombinacija, jer ćete tako dobiti i efekat kofeina i ukus poput čokolade. Jedna čašičica kako praha biće dovoljna da vam kafa ima sjajan ukus, bez dodatnih kalorija. Kako smanjuje krvni pritisak, poboljšava funkcionisanje krvnih sudova i samim tim ublažava kardiovaskularne bolesti. Otkriveno je da ima i blagotvorne efekte po osobe sa insulinskom rezistencijom.
Ljuta papričica
Možda ova kombinacija nije za svakoga, ali sigurno je efektna, naročito rano ujutru. Dodajte malo mlevene aleve paprike u kafu, ali ne preterujte, da ne biste stvorili preveliku ljutinu. Kapsaicin iz papričice pomaže u sprečavanju gojaznosti i dijabetesa drugog tipa, a pored toga poboljšava cirkulaciju i dobar je za srce.
Tamna čokolada
Ovo će verovatno biti varijanta kojoj ćete se najradije vraćati kad je budete probali. Treba vam jedna kockica čokolade sa visokim sadržajem kakaa (bar 70%) koju ćete staviti na dno šoljice i potom nasuti vrelu kafu. Mešajte dok se potpuno ne istopi i to će biti kao zdravija varijanta tople čokolade, a zdravstveni benefiti su smanjivanje telesnog indeksa mase, bolja koncentracija i povećanje dobrog holesterola, između ostalih.
Izvor: Men’s Journal
Fotografije: Pixabay