Zimski meni uz Staropramen: Zapečeno pile u pivskoj glazuri
Kada ste poslednji put sebe izazvali da isprobate nešto novo, ili makar nešto što vam je poznato izmenite dovoljno da deluje kao da je u pitanju potpuno druga stvar? To uopšte ne mora da bude nešto ekstremno, već je dovoljno malo eksperimentisati u kuhinji. Toliko je recepata koji se mogu isprobati i ukusa koje treba otkriti, da je teško odlučiti odakle započeti novo gastro putovanje, ali imamo jedan zanimljiv predlog za vas.
Naime, jedna od najrasprostranjenijih namirnica, koju mnogi vole, je piletina. Ona se može spremati na bezbroj načina, a jedan vrlo zanimljiv je da je iskombinujete sa pivom. Ovo piće možete iskoristiti ne samo kao dopunu meniju, već i kao njegov sastavni deo. Naš predlog je Staropramen pivo koje će, iskorišćeno za glazuru, doprineti balansu jela i osvežiti vas. I zato, isprobajte piletinu na jedan potpuno novi način!
Recept koji vam danas donosimo može pripremiti svako uz malo strpljenja i posvećenosti, a za detaljna uputstva iz nastavka zadužen je bio Vanja Puškar. Njegov savet je da svu pažnju i energiju utrošenu u proizvodnju neke namirnice prenesemo preko tanjira, a njegov sjajan recept pročitajte u nastavku.
Zapečeno pile u pivskoj glazuri
Potrebne namirnice za 4 osobe:
- Celo pile (oko 2kg)
- 200g tikvica
- 150g čeri paradajza
- 50g belog luka
- 100g crnog luka
- 100g pšenice
- 2cl ulja
- 50g meda
- 5g ljute papričice
- 5g semena korijandera
- 3g sušenog lista kefir limete
- 80g pomorandže
- 0.33l Staropramen piva
- 30g maslaca
- So i biber
- 5g ruzmarina
- 5g peršunovog lista
- 5g majčine dušice
Priprema:
Pile seći duž leđa (butterfly). Zagrejati rernu na 250˚C. Pomešati ulje, med, lomljenu ljutu papričicu, so, biber, seme korijandera, list kefir limete. Dobijenom mešavinom dobro utrljati piletinu. Zagrejati keramičku činiju ili gusanu činiju za pečenje. Kada se rerna zagreje, izvaditi vrelu činiju i u nju staviti pile. Pustiti da se peče oko 15 min kako bi krenuo proces karamelizacije.
Pšenicu potopiti u vodu na oko 2 sata, a zatim skuvati 60%.
Beli luk seći napola. Crni luk seći napola. Tikvice seći na krupnije komade po želji. Čeri paradajz seći napola.
Kada pile dobije boju, dodati pivo. Smanjiti temperaturu na 200 i pustiti da tečnost ispari. Dodati povrće marinirano u otopljenom maslacu sa sitno seckanim začinskim biljem, so i biber (ko voli gušći sos može povrće da uvalja u brašno kako bi to brašno tokom pečenja povezalo tečnost). Dodati 60% kuvanu pšenicu. Sve preliti sa još malo meda i posuti dodatno začinima. Zapeći sve zajedno oko 20 minuta. Obavezno probati glazuru i proveriti da li treba da se doda još soli.