Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Teatar: Carstvo sladoleda u Novom Sadu

Dolazak sunčanijih dana mami da se prepustimo užitku zvanom sladoled. Da bi taj ugođaj bio potpun važno je odabrati pravi. U tom kontekstu ne bi trebalo zaobići onaj koji nudi novosadski Teatar.

U ovom lokalu sladoled zauzima gotovo počasno mesto, a iza toga stoji 16 godina usavršavanja. Iskreni su u Teatru, u početku nije bilo dovoljno ni to što su kroz prijateljstvo sa Italijanom, svetskim šampionom u pravljenju sladoleda, dobili recept. Ipak, entuzijazam i upornost kroz iskustvo doneli su rezultat, pa danas u ovom kafeu sa ponosom ističu da se zbog njihovog sladoleda dolazi u Novi Sad iz Beograda i da se po specijalnim željama tamo i isporučuje.

„Ovaj zanat kao i svaki drugi ima svoje tajne. Desetak godina imali smo korektan sladoled, ali onda nam se desilo poznanstvo sa pomenutim Italijanom koji nam je dao putokaz zahvaljujući kojem smo do tog šampionskog kvaliteta došli na neki naš način. Za mene je sladoled hrana, a ne samo desert koji se leti konzumira i tako ga ovde i tretiramo. Naša misija je i da to bude što zdravija hrana, pa koristimo med kao zaslađivač i ostale prirodne i kvalitetne sastojke”, priča vlasnik Đorđe Budošan, u gradu ali i muzičkoj industriji poznatiji kao Buda.

Budi je za osmišljavanje sladoleda sve inspiracija, pa su u ponudi Teatra razni neuobičajeni ukusi zanimljivih naziva.

„Svi su tu kao nekada” sa prženim domaćim orahom, rogačem i smokvom, „Poljubi me jako” sa prženim lešnikom, vanilom i čokoladom u kombinaciji sa upečatljivo-mističnim prelivom, „Ringišpil”, koji se sastoji od mnoštva sastojaka poput meda, oraha, lešnika, badema, pistaća i kandiranog voća, a koji (ne slučajno) asocira na pesmu čuvenog novosadskog kantautora Đorđa Balaševića. Vlasnik Teatra je, priča nam, detinjstvo proveo uz mamin sto gde su se svakodnevno pravili kolači, pa nije slučajno da su se neki sastojci poput maka i kajsije našli zajedno i u sladoledu.

Za slanu karamelu koriste himalajsku so, a za sladoled od kestena učetvorostručili su količinu kestena tragajući za idealnim ukusom. Jaja ne koriste, budući da ona nose svoje rizike, keksiće koji idu uz sladoled sami prave, a kugle su, budući da su od 70 grama, znatno izdašnije nego na drugim mestima.

Osim „đelata” Teatar, inače, nudi i druge specijalitete italijanske kuhinje poput pasta i pice, a u ovom lokalu traženi su i „Kukuriku” sendviči koji su se ranije prodavali na drugim lokacijama. Palačinke pune masom za sladoled, pa se ovde rafaelo, ferero ili kinder jedu „u originalu”.

A za one koji su na dijeti ili su pak dijabetičari tu je i sladoled sa stevijom!

Gradski bar Teatar nalazi se na Pozorišnom trgu 7, ali funkcioniše i kućna dostava u specijalnim kutijama koje će čuvati sladoled na pravoj temperaturi do adrese sladokusaca!

Pozorišni trg 7
021/422-032