Bakin hleb 8 zrna – hleb koji će vas oduševiti
Potrebno je:
- Pšenično brašno T500 – 500g
- 1 kašika suvog kvasca ili polovina kocke svežeg
- Ravna kašičica šećera
- Kašičica soli
- Voda 350 ml tople vode
Semenke (količina po želji, ali ne preterujte):
- Suncokret
- Susam
- Lan
- Proso
- Zrno spelte
- Čia
- Bundeva
- Kim
Zamesite testo tako što ćete u posudu sipati vodu, kvasac i šećer. Kada testo postane glatko dodajte i sve preostale sastojke, semenke po želji. Uz dodavanje minimalno brašna na radnoj površini testo formirajte u loptu. Stavite u posudu, pokrijte prozirnom folijom da se ne uhvati korica i ostavite na toplom dva sata da naraste.
U posudu za pečenje hleba stavite papir za pečenje i izručite naraslo testo. Preko stavite razne semenke i blago ih pritisnite prstima u testo da se zalepe. Prekrijte testo aluminijumskom folijom 20 minuta na 220 stepeni, zatim sklonite foliju i nastavite da pečete još pola sata na 200 stepeni. Kada je hleb gotov, potrebno je sačekati da se malo ohladi kako bi mogao da se seče.
Odaćemo vam i tajnu, najbolje je da semenke koje ćete dodati u testo potopite u hladnu vodu i držite u frižideru bar 12 sati. Pre ubacivanja u testo dobro ih ocedite.
Prijatno!
Foto: Hleb&Kifle promo