Beef Wellington: Recept za biftek zbog kog je Gordon Remzi postao zvezda
Beef Wellington je tradicionalno britansko jelo koje se sastoji od junećeg bifteka pečenog u lisnatom testu.
Ovo je autorski recept Gordona Remzija za Beef Wellington koji se topi u ustima, a slavnog šefa kuhinje je pretvorio u mega zvezdu.
Sastojci za Beef Wellington:
– 1 biftek od oko 400 grama
– 250 grama divljih pečuraka po izboru
– 1 grančica majčine dušice
– 2 kašičice senfa
– 250 grama lisnatog testa
– 4-6 kriški pršuta
– 1 žumance
– malo maslinovog ulja
– krupna morska so i sveže mleveni biber
Priprema:
- Očistite biftek od masnoća, zamotajte ga u trostruki sloj prozirne folije i stavite veče pre pripreme u frižider kako bi meso zadržalo svoj oblik.
- Biftek odmotajte, kratko zapecite na malo maslinovog ulja sa svih strana u vrućem tiganju dok se sve strane ne karameliziraju. Za to će vam biti potrebno oko jedan minut vremena. Posolite biftek i pobiberite ga.
- Vrući biftek premažite senfom i pustite da se ohladi.
- U blenderu smiksajte divlje pečurke, koje ste prethodno očistili. Ispržite mešavinu na tiganju s listićima majčine dušice, nešto soli i bibera dok sva tečnost ne ispari iz njih i dok ne dobijete gustu pastu (otprilike 10 minuta). Sklonite pastu s vatre i pustite da se ohladi.
- Razvucite lisnato testo u oblik pravougaonika na prozirnoj foliji. Stavite ga da se hladi u frižider.
- Na prozirnu foliju položite kriške pršute tako da prave pravougaonik. Preko pršute stavite pastu od pečuraka i biftek. Uz pomoć folije zarolajte biftek tako da je sa svih strana prekriven pečurkama i pršutom. Stavite ga da se hladi na pola sata u frižider.
- Na ohlađeno lisnato testo položite biftek zamotan pršutom i pečurkama. Mešavinom žumanca i vode premažite rubove lisnatog testa, pa lisnato zamotajte oko bifteka. Ostatak žumanca premažite preko vrha testa, a nožem nežno zarežite vrh.
- Stavite da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni na 15 do 20 minuta dok lisnato testo ne postane zlatno-žuto.
Izvadite iz rerne pa pustite da se ‘odmori’ 10 minuta pre nego što ga nasečete na kriške debljine oko 2,5 centimetra.
Prijatno!