• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
bešamel sos
Foto: Shutterstock/Dementieva Iryna

Bešamel sos sa tvistom: Ovo su tri tajna sastojka koji mu daju još lepši i pikantniji ukus

CityMagazine
06.11.2024. 2 min Recepti

Bešamel sos je poznati i mnogima omiljeni francuski sos od mleka, putera i brašna koji svako jelo pretvara u magiju. Savršen je u kombinaciji sa raznim pastama, lazanjama, musakama i slično, jer svakom od njih daje divnu kremastu i baršunastu notu koja se topi u ustima.

Iako mnogi zaziru od pravljenja ovog sosa, recept zapravo uopšte nije komplikovan! Potrebno je samo da pažljivo pratite instrukcije i budete strpljivi kako biste postigli željenu gustinu i glatku konzistenciju bez grudvica.

No, iako osnovni recept verovatno znate, mi vam ovoga puta otkrivamo tri magična sastojka koji će vaš bešamel sos podići na viši nivo i dati mu još lepši i pikantniji ukus!

Bešamel sos


Sastojci:

  • 50 g maslaca
  • 50 g brašna
  • 500 ml mleka (po mogućstvu punomasnog)
  • So (po ukusu)
  • Biber (po ukusu)
  • Prstohvat muskatnog oraščića, po želji
  • malo senfa, po želji
  • parmezan, po želji
Bešamel sos sa tvistom: Ovo su tri tajna sastojka koji mu daju još lepši i pikantniji ukus
Foto: Shutterstock/etorres

Priprema:

  1. U srednje velikoj šerpi otopite maslac na srednjoj vatri.
  2. Kada se maslac otopi, dodajte brašno i dobro promešajte.
  3. Kuvajte ga 1-2 minuta, ali pazite da ne zagori, jer je cilj da se brašno lepo sjedini sa maslacem i dobije zlatnu boju.
  4. Postepeno dodajte mleko, malo po malo, neprestano mešajući žicom kako bi se izbegle grudvice, a sos bio gladak i kremast.
  5. Nastavite da kuvate bešamel sos na srednjoj vatri, stalno mešajući. Nakon nekoliko minuta sos će početi da se zgušnjava.
  6. Kada sos postigne željenu gustinu, dodajte so, biber i, po želji, tajne sastojke – muskatni oraščić, senf i malo parmezana za još bogatiji i slojevitiji ukus.
  7. Kada bešamel sos dostigne gustinu koja vam odgovara (trebalo bi da bude kremast, ali ne previše gust), skinite ga sa vatre. Služite odmah ili ga koristite u jelima poput paste, kanelona, lazanja, raznih musaka, jela sa piletinom i slično. Uživajte!

    Savet:
    Ako je sos previše gust, možete dodati malo mleka dok ne postignete željenu teksturu.

 

Oznake:

bešamel sosbrašnomlekoputer

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Sava Savanović na tanjiru: Kuvar iz Srbije na svetskom takmičenju priprema ukusnog vampira sa slike, ovo su sastojci
Prethodni

Sava Savanović na tanjiru: Kuvar iz Srbije na svetskom takmičenju priprema ukusnog vampira sa slike, ovo su sastojci

riblja čorba
Sledeći

Riblja čorba koju će hvaliti svi vaši gosti

Sledeći
riblja čorba
06.11.2024.

Riblja čorba koju će hvaliti svi vaši gosti

Prethodni
06.11.2024.

Sava Savanović na tanjiru: Kuvar iz Srbije na svetskom takmičenju priprema ukusnog vampira sa slike, ovo su sastojci

Sava Savanović na tanjiru: Kuvar iz Srbije na svetskom takmičenju priprema ukusnog vampira sa slike, ovo su sastojci

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine
    hbo max decembar
    Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
    CityMagazine
    mayales
    Mayales pred prvi nastup u Beogradu: Igra i eksperimentisanje, koncert u Karmakomi kao presek karijere
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖