• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
bolonjeze
Foto: Shutterstock/OlgaBombologna

Ovo je originalni recept za bolonjeze sos iz 1982. godine

CityMagazine
19.05.2025. 2 min Recepti

Bolonjeze sos je nešto za šta su svi čuli i verovatno i probali, makar u nekom izvedenom obliku, ako već ne u originalnom.

Kada pomislite na „špagete bolonjeze“, sigurno vam na pamet padne tanjir testenine sa gustim crvenim sosom od paradajza i mlevenog mesa. Svi smo tako naučeni, ali to nije oduvek bilo tako, piše Index.hr.

Ovo jelo – onako kako ga poznaje ostatak sveta – ima tek poneki zajednički sastojak sa originalnim ragù alla bolognese iz Italije.

U Bolonji su zato 1982. godine odlučili da stanu na kraj improvizacijama i registruju zvaničan recept za ragù koji predstavlja kulinarsku tradiciju njihovog regiona.

Prvo, Ragù alla bolognese se ne jede sa špagetama, već sa domaćom širokom testeninom poput taljatela, jer ona bolje zadržava sos. Još jedno pravilo – nema origana, bosiljka ni začinskog bilja. Iako su to uobičajeni sastojci u „brzim verzijama“ bolonjeza, oni nemaju mesta u originalu.

Paradajz u originalnom receptu ima sporednu ulogu – dodaje se umerenо, da bi upotpunio ukus, a ne da bi dominirao. Za razliku od mnogih modernih verzija koje koriste mnogo paradajz sosa, tradicionalni bolonjeze se više oslanja na meso, povrće i dugo krčkanje.

I treće – u ragù ide mleko, a ponekad i punomasna pavlaka, naročito ako se koristi industrijska testenina. Mleko omekšava meso, ublažava kiselost paradajza i daje sosu nežniji, zaokruženiji ukus.

Originalni recept za bolonjeze:

Ovo je originalni recept za bolonjeze sos iz 1982. godine
Foto: Shutterstock/Candice Bell

Recept koji je 17. oktobra 1982. godine zvanično registrovan u Trgovinskoj komori Bolonje nastao je u saradnji sa Akademijom italijanske kuhinje. Sastojci su jednostavni:

  • mlevena govedina (po mogućstvu od plećke ili grudi)
  • pančeta
  • šargarepa
  • stabljika celera
  • crni luk
  • sos od paradajza ili oljušteni pelati
  • suvo belo vino
  • punomasno mleko
  • malo supe (po potrebi)
  • puter ili maslinovo ulje (po izboru)
  • so i biber

Opcionalno: pavlaka za kuvanje (ako se sos služi sa suvom testeninom)

Sitno naseckajte pančetu i otopite je u šerpi, pa dodajte puter ili ulje. Dodajte sitno seckani crni luk, šargarepu i celer. Dinstajte na tihoj vatri dok ne omekšaju.

Umešajte mlevenu govedinu i mešajte dok ne promeni boju. Sipajte vino i ostavite da ispari. Zatim dodajte mleko – polako ga sipajte i pustite da ispari. Tek tada dodajte paradajz i kuvajte na laganoj vatri najmanje dva sata, uz povremeno dolivanje supe po potrebi.

Na samom kraju pripreme, ako se sos služi sa suvom testeninom (npr. pene, rigatoni, fusili), dodaje se malo pavlake za kuvanje kako bi se sos dodatno zaokružio i dobio mekšu, kremastiju teksturu.

Ova praksa nije uobičajena kada se bolonjeze služi sa svežom testeninom poput taljatela ili papardela, gde se želi sačuvati rustičniji ukus.

Za razliku od mnogih današnjih „bolonjeza“, pravi ragù se ne kuva pola sata. On zahteva vreme, strpljenje i nisku temperaturu. Takođe, za originalnu verziju, preporučuje se da se sos služi uz taljatele.

Oznake:

bolonjezebolonjeze sos

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Pasta iz jednog tiganja po receptu Megan Markl zbog koje Italijani dobijaju srčani udar
Prethodni

Pasta iz jednog tiganja po receptu Megan Markl zbog koje Italijani dobijaju srčani udar

restorani
Sledeći

Ovo su najbolji restorani sa lokalnom hranom u Srbiji: Taste Atlas se još jednom oglasio i preporučio najbolja mesta za klopu kod nas

Sledeći
restorani
20.05.2025.

Ovo su najbolji restorani sa lokalnom hranom u Srbiji: Taste Atlas se još jednom oglasio i preporučio najbolja mesta za klopu kod nas

Prethodni
18.05.2025.

Pasta iz jednog tiganja po receptu Megan Markl zbog koje Italijani dobijaju srčani udar

Pasta iz jednog tiganja po receptu Megan Markl zbog koje Italijani dobijaju srčani udar

4 Comments

  1. BEG-Istrijan-Schwabenländle kaže:
    19.05.2025. u 10:47

    Sta mislite koliko Srba zna sta je to Pancetta ? ( je slanina dobijena od svinjskog trbuha ), koja se koristi najcesce za ragu za spagete.

    Odgovori
    1. kompleksi u srbofoba kaže:
      20.05.2025. u 10:41

      A zasto bi Srbi trebali uopste da znaju sta je pancetta? Bas kao sto ni Italijani ne trebaju uopste da znaju sta su cvarci. Ti kao znas sta je pancetta i onda si sta? Ubermensch? Dobro bi bilo da prestanes da zloupotrebljavas komentarisanje po srpskim portalima za lecenje licnih i nacionalnih frustracija koje si nagomilao tokom zivota. Imas svoje ukucane pa se na njima izivljavaj.

      Odgovori
      1. Pero kaže:
        21.05.2025. u 01:28

        E svaka ti je na mestu

        Odgovori
      2. vlahalija kaže:
        24.05.2025. u 08:45

        da…svi znaju je panceta.to je kao atomska fizika

        Odgovori

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Najnovije

exit
Od legendi elektronskog zvuka do lidera nove generacije: Na jubilarni EXIT stiže The Prodigy, Tiësto, Eric Prydz, Solomun, Hot Since 82, Boris Brejcha, Nina Kraviz, Amelie Lens, Indira Paganotto, Sara Landry i mnogi drugi
Filip Milosavljević
pustolovine fredija lombara
„Pustolovine Fredija Lombara”: Biser tragično stradalog genija
Filip Milosavljević
svet iz doba jure ponovo rođeni
Blokbaster „Svet iz doba Jure: Ponovo rođeni” stiže u bioskope 2. jula
CityMagazine
keni nije mrtav
Bend Keni nije mrtav objavio drugi album „Na vratima“
Filip Milosavljević
5 reči protiv straha: Zoran Radmilović imao je formulu za slobodu, a njegovo pismo od pre 40 godina treba da čitamo svakog dana
5 reči protiv straha: Zoran Radmilović imao je formulu za slobodu, a njegovo pismo od pre 40 godina treba da čitamo svakog dana
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sport
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Konferencije
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖