Ovo su najbolji restorani sa lokalnom hranom u Srbiji: Taste Atlas se još jednom oglasio i preporučio najbolja mesta za klopu kod nas
U vremenu kada hrana sve češće dolazi iz aplikacije, dobro je znati da postoje restorani koja i dalje mirišu na domaće.
Prema listi prestižnog gastro vodiča TasteAtlas, koju prenosi nova.rs, Srbija ima ozbiljnu reprezentaciju autentičnih restorana, kafana i pekara koje ne samo da drže do ukusa, nego i do duše.
Izdvajamo 10 mesta sa njihove liste koja su, po preporukama kulinarskih stručnjaka, najbolji ambasadori lokalne kuhinje.
Kafana kod Mira, Bogutovac

Najstarija srpska kafana, osnovana još 1826. godine, spoj reke, vodenice, domaćih specijaliteta i generacija gostoljubivih domaćina. Tu se jede „kao kod kuće“, samo sa boljim escajgom (i delom iz Kraljevine).
Tri šešira, Beograd

Skadarlijski vremeplov u kom su sedeli kraljevi, pesnici i svetski lideri. Više od 150 godina tradicije, tamburica i šnicla po meri kafanske istorije.
Pekara Trpković, Beograd
Ako se za nešto u Beogradu čeka u redu, to je burek iz Trpkovića. Više od veka zanatske perfekcije.
Vinska kuća Kovačević, Irig
Mesto na Fruškoj gori koje spaja dobra vina, tradicionalna vojvođanska jela i domaćinsku toplinu. Idealno za produženi ručak s pogledom na vinograd.
Salaš 137, Novi Sad
Salaš sa stilom. Na Čeneju se jedu perkelt, šnicla i baklava, ali i sluša tamburica dok razmišljaš da možda i ostaneš da živiš ovde.
Mali Balkan, Šabac
Mesto koje nudi pravi miks savremene i tradicionalne kuhinje – uz rakiju, osmeh i šarm Zapadne Srbije.
Kafana Ljubiš, Zlatibor
Miris teletine u džaku i kajmaka u drvenom enterijeru. Domaće rakije i pastrmka iz sopstvenog ribnjaka – ovo je Zlatibor kako treba da se doživi.
Pekara Ljupče, Beograd
Palilulska institucija. Burek kao iz bajke – meso, sir, ili prazan – bez filozofije, ali s dušom.
Burek Plus, Novi Sad
Porodična tradicija iz Severne Makedonije koja traje od 1969. Burek na svinjsku mast, sa šampinjonima, krompirom, jabukama… ako znaš – znaš.
Pekara Šuljaga, Užice

Dom autentične komplet lepinje, zaštićene recepture i neponovljivog ukusa. Nema turista koji nije stao, probao i — zaljubio se.
Ako vam je sve ovo probudilo nostalgiju, glad ili nagon za mini-roadtripom — to je potpuno normalno. Jer nekad je za sreću dovoljan burek, pastrmka iz vodenice ili čašica medovače. I neko mesto koje zna kako se dočekuje čovek.
Kako nema nijedne kafane iz Niša???
Neverovatno je da tu nema kafana Moravac u Nišu najbolji roštilj salate.
Recenzije su definitivno neadekvatne,pola ovih restorana spada u one ispod proseka.
Ako odete kao obican gost sve cete to i videti,losa usluga, neobrazovani konobari,losa hrana i visoke cene.