• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Najstariji zabeleženi dezert na svetu pravi se od samo 2 sastojka: Potiče iz Mesopotamije, jeli su ga pre 4.000 godina
Foto: Shutterstock/Libin Jose

Najstariji zabeleženi dezert na svetu pravi se od samo 2 sastojka: Potiče iz Mesopotamije, jeli su ga pre 4.000 godina

Ivana Milošević
24.05.2025. 2 min Recepti

U drevnom, danas razrušenom mesopotamskom gradu Mari, pronađena je glinena tablica stara 4.000 godina, na kojoj se pominju urme i pistaći namenjene za pripremu dezerta mersu, specijalno za kralja.

Ovaj recept je inspirisan „tablicama za kuvanje“ koje su deo Jejlove zbirke babilonskih tekstova – jedne od najvažnijih i najobimnijih kolekcija mesopotamske književnosti na svetu. Često se nazivaju najstarijom poznatom kuvarskom knjigom, a tri glinene tablice datiraju iz oko 1750. godine pre nove ere, kada je Mesopotamijom (današnji Irak) vladalo Starobabilonsko carstvo pod Hamurabijem, poznatim po svom drevnom zakoniku.

Najstariji zabeleženi dezert na svetu pravi se od samo 2 sastojka: Potiče iz Mesopotamije, jeli su ga pre 4.000 godina
Foto: Shutterstock/Amallia Eka

Naziv „kuvar“ možda i nije sasvim precizan, jer ti tekstovi nisu bili široko distribuirani u edukativne svrhe kao što je to slučaj sa savremenim kuvarima. Iako su Mesopotamci izumeli pismo oko 3000. godine p.n.e., u nijednom trenutku tokom svoje duge istorije nisu se mogli smatrati pismenom civilizacijom. Samo su sveštenici i pisari koji su radili za kraljeve ovladali veštinom čitanja i pisanja. Ove pismene elite stvarale su tekstove poput kuvarskih tablica kako bi zabeležile prakse tadašnjeg društva za buduće generacije (što je, na neki način, i uspelo – uostalom, evo nas kako o tome pišemo gotovo četiri hiljade godina kasnije).

Ovaj recept sadrži samo dva sastojka, a oba imaju veoma dugu istoriju na Bliskom istoku: urme i pistaće.

View this post on Instagram

A post shared by Donnie Dodson (@eatshistory)

Sastojci:

– 3/4 šolje pistaća, oljuštenih

– 1 šolja urmi, bez koštica

– malo vode

Priprema:

Usitnite urme u glatku pastu. Možete koristiti avan i tučak, seckalicu ili ih jednostavno sitno iseckati nožem. Posebno sameljite ili istucite pistaće.

Pomešajte polovinu mlevenih pistaća sa pastom od urmi i dobro sjedinite, dodajte po potrebi malo vode za glatku smesu. Oblikujte smesu u male, jednake kuglice (navlažite prste kako bi oblikovanje bilo lakše). Preostale pistaće rasprostrite po tanjiru ili papiru za pečenje. Uvaljajte svaku kuglicu (mersu) u pistaće, blago ih pritiskajući sa svih strana kako bi se orašasti plodovi zalepili.

Po želji, smesu možete staviti u frižider na kratko kako bi se stegnula i dobila čvršću teksturu – ili je odmah poslužite.

Oznake:

dezertkuglicemesopotamijapistaćiurme

Podeli

Zaprati Autor

Ivana Milošević

Ostali članci

restorani
Prethodni

Ovo su najbolji restorani sa lokalnom hranom u Srbiji: Taste Atlas se još jednom oglasio i preporučio najbolja mesta za klopu kod nas

Domaće lepinjice po receptu Maše Memedović imaju 1,2 miliona pregleda: Mirišu preko slike
Sledeći

Domaće lepinjice po receptu Maše Memedović imaju 1,2 miliona pregleda: Mirišu preko slike

Sledeći
Domaće lepinjice po receptu Maše Memedović imaju 1,2 miliona pregleda: Mirišu preko slike
28.05.2025.

Domaće lepinjice po receptu Maše Memedović imaju 1,2 miliona pregleda: Mirišu preko slike

Prethodni
20.05.2025.

Ovo su najbolji restorani sa lokalnom hranom u Srbiji: Taste Atlas se još jednom oglasio i preporučio najbolja mesta za klopu kod nas

restorani

One Comment

  1. Babamileva kaže:
    24.05.2025. u 12:07

    Kako li su tablice stigle na Jejl.

    Odgovori

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Najnovije

exit
Od legendi elektronskog zvuka do lidera nove generacije: Na jubilarni EXIT stiže The Prodigy, Tiësto, Eric Prydz, Solomun, Hot Since 82, Boris Brejcha, Nina Kraviz, Amelie Lens, Indira Paganotto, Sara Landry i mnogi drugi
Filip Milosavljević
pustolovine fredija lombara
„Pustolovine Fredija Lombara”: Biser tragično stradalog genija
Filip Milosavljević
svet iz doba jure ponovo rođeni
Blokbaster „Svet iz doba Jure: Ponovo rođeni” stiže u bioskope 2. jula
CityMagazine
keni nije mrtav
Bend Keni nije mrtav objavio drugi album „Na vratima“
Filip Milosavljević
5 reči protiv straha: Zoran Radmilović imao je formulu za slobodu, a njegovo pismo od pre 40 godina treba da čitamo svakog dana
5 reči protiv straha: Zoran Radmilović imao je formulu za slobodu, a njegovo pismo od pre 40 godina treba da čitamo svakog dana
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sport
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Konferencije
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖