Božićni venac od sira i čokolade koji će impresionirati vaše goste
Praznici su iza ćoška, euforija raste, pa ovih dana verovatno već razmišljate koji desert biste mogli da pripremite za svoje najdraže ove godine. Mi smo tu da vam olakšamo ovu dilemu i zbog toga vam preporučujemo božanstveni slatki venac od sira i čokolade u kome će svi uživati i o kome će se dugo pričati. Ostanite sa nama i u nastavku da saznate kako se priprema ova raskošna praznična poslastica.
Sastojci za testo:
- ½ kocke svežeg ili 1 kesica suvog kvasca
- ½ kesice kiselog testa
- 400 g brašna
- 130 g mleka
- 125 g pavlake
- 80 g suvog grožđa
- 40 g putera
- 30 g šećera
- 30 g kandirane pomorandžine kore
- 2 žumanceta
- 1 kašičica soli
- Jaje za premazivanje
Sastojci za punjenje:
- 400 g svežeg sira
- 200 g maskarpone sira
- 150 g čokoladnih kapi
- 80 g šećera
- 50 g izdrobljenog keksa
- 2 belanceta
Priprema:
- Pomešajte brašno sa kiselim testom. Kvasac rastvorite u mleku i dodajte u brašno, a zatim dodajte i ostale sastojke bez putera.
- Zamesite glatko testo – prvo lagano promešajte sve satojke, a zatim postepeno dodavajte omekšali puter uz mešanje. Na kraju mešajte deset minuta maksimalnom brzinom da testo postane glatko. Posudu prekrijte providnom folijom i ostavite testo da naraste na toplom mestu.
- Dok testo nadolazi, pripremite fil – pomešajte sveži sir sa maskarponeom, pa dodajte šećer, belanca i mrvice keksa.
- Premesite testo koje je nadošlo, ostavite da odstoji nekoliko minuta, pa ga razvucite.
- Premažite ga filom od svežeg sira, pospite čokoladnim kapljicama i uvijte u rolat. Zatim ga kroz sredinu prerežite po dužini, ali ne skroz (vrh rolata treba da ostane čitav) i počnite da preplićete ta dva kraka tako da dobijete pletenicu i da se unutrašnjost rolata i svi slojevi lepo vide.
- Prebacite je u okrugli kalup za pečenje, pa spojite krajeve tako da napravite venac. Pokrijte ga i ostavite da naraste, još oko pola sata.
- Na kraju venac premažite umućenim jajetom, stavite u zagrejanu rernu i pecite na 175°C oko 40 minuta da lepo porumeni.
- Po želji pospite prah šećerom ili dekorišite na drugi način i servirajte. Prijatno!
Izvor: Aktivni Si