Buhtle – recept za najmirisnije slatko pecivo sa džemom od koga će mirisati cela kuća
Buhtle sa džemom su jedno od omiljenih slatkih peciva koje rado kupujemo u pekari, ali koje možemo napraviti i kod kuće. Vazdušaste i meke, buhtle su divno meko pecivo koje se može jesti kao doručak, užina ili desert, a najviše će obradovati najmlađe.
Za domaće buhtle postoji više recepata, a mi vam ovom prilikom donosimo jedan proveren, koji će oduševiti sve ukućane i od koga će mirisati cela kuća.
Buhtle
Sastojci:
- 1 šolja mleka
- ⅓ šolje belog šećera
- 1 kašika aktivnog suvog kvasca
- 4 šolje višenamenskog brašna
- ½ kašičice soli
- ⅓ šolje neslanog putera, omekšanog
- 2 velika jajeta
- 2 kašike biljnog ulja, podeljeno, ili po potrebi
- džem (kajsija, jagoda, malina, po želji)
- prah šećer za posipanje
Priprema:
- U manjoj šerpi pomešajte mleko i šećer, pa stavite da se greje na srednje jakoj vatri. Zagrejte dok ne bude toplo na dodir, a zatim sklonite sa vatre i umešajte kvasac. Ostavite da odstoji dok ne postane penasto, oko 10 minuta.
- U dubljoj posudi pomešajte brašno i so, pa dodajte omekšali puter, jaja i mešavinu kvasca. Mutite mikserom dok testo ne počne da se odvaja od ivica posude.
- Prebacite testo na pobrašnjenu površinu i nastavite da mesite dok testo ne postane glatko i elastično, oko 10 minuta.
- Podmažite dublju posudu kašikom ulja, pa tu preručite gotovo testo i okrenite ga rukom, kako bi svuda bilo premazano uljem. Pokrijte i ostavite da odstoji na toplom mestu dok se ne udvostruči, oko 1 sat.
- Preostalim uljem podmažite dublju tepsiju ili pleh za kolače.
- Podelite testo na 12 jednakih delova, pa od svakog napravite kuglicu i blago rastanjite oklagijom. Na sredinu svake stavite pomalo džema, pa preklopite i uvaljajte u lopticu.
- Ređajte buhtle u podmazan pleh jednu do druge, pa pokrijte i ostavite da se testo ponovo diže dok se skoro ne udvostruči, 20 do 25 minuta.
- U međuvremenu, zagrejte rernu na 180 stepeni C, pa pecite buhtle dok ne porumene, oko 20-25 minuta, u zavisnosti od jačine vaše rerne.
- Kada su gotove, ostavite ih malo da se ohlade, pa pospite prah šećerom i poslužite. Prijatno!
Izvor: allrecipes