• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Čim lišće krene da žuti, pripremite ukusni tart sa kruškama

Čim lišće krene da žuti, pripremite ukusni tart sa kruškama

Isidora Spasić
15.09.2019. 3 min Recepti

Postoje razne varijante tarta sa kruškama, od bogato rustičnih do onih jednostavnih sa kruškama iz konzerve. Mi vam, međutim, ovom prilikom predlažemo da isprobate elegantnu i luksuznu varijantu, koja na pravi način slavi dotično voće.

Čim lišće krene da žuti, pripremite ukusni tart sa kruškama
www.abeautifulplate.com

Elegantni tart sa poširanim kruškama

Ovaj recept vam se u prvi mah može učiniti predugačkim ili zahtevnim, ali shvatićete da se proces pripreme veoma brzo odvija. Osim toga, jednom kada ga budete savladali i probali, biće poslastica kojoj ćete se bez razmišljanja iznova vraćati.

Čim lišće krene da žuti, pripremite ukusni tart sa kruškama
www.abeautifulplate.com

Sastojci za testo

240 g brašna T-400

70 grama šećera

¼ kašičice soli

1 kašičica narendane kore limuna

155 g putera

1 žumance

1 kašičica vanila ekstrakta

Sastojci za poširanje krušaka

3 kruške

1.4 l hladne vode

400 g šećera

2 štapića cimeta

1 zvezdasti anis

1 kašičica vanila ekstrakta

½ limuna

kora od ½ limuna

Sastojci za nadev

115 g putera

115 g šećera

115 g brašna od badema

3 jajeta

15 g brašna T-400

1 kašičica vanila ekstrakta

½ kašičice narendane kore limuna

1 kašičica tamnog ruma

Čim lišće krene da žuti, pripremite ukusni tart sa kruškama
www.abeautifulplate.com

Priprema

1. Kako biste formirali testo, u procesoru za hranu izmiksujte brašno, šećer, so i izrendanu koru limuna. Zatim ubacite kockice hladnog putera, pa pustite da se sastojci sjedine. Na kraju dodajte žumance i ekstrakt vanile, i opet dozvolite da procesor učini svoje. Ovakvo testo prebacite i pritiskajući ga ravnomerno rasporedite u kružnu posudu predviđenu za tart, čije se dno otvara kako bi se lakše izvadilo nakon pečenja. Posudu prethodno premažite puterom, da se testo ne bi zalepilo. Odložite posudu sa testom u frižider, na najmanje sat vremena.

2. Dok se testo hladi, poširajte kruške. U šerpicu sipajte vodu i šećer, pa pustite da na srednje jakoj vatri provri, a zatim dodajte štapiće cimeta, zvezdasti anis, vanilin ekstrakt, i koru limuna. Oljuštite kruške, ostavljajući im dršku, ali zato nožićem sa donje strane pažljivo izdubite deo sredine sa košticama. Premažite kruške polovinom limuna da ne bi potamnele, a zatim ih pažljivo ubacite u vodu sa začinima, koja bi trebalo da ih potpuno prekrije. Smanjite vatru, poklopite, te poširajte kruške 12-15 minuta. Pustite ih da se u tečnosti ohlade na sobnoj temperaturi.

3. Sada treba delimično da ispečete testo. To ćete učiniti tako što ćete ga izbockati viljuškom, a zatim prekriti folijom u koju ćete sipati sušeni pasulj. Ovaj trik služi tome da testo ne naraste tokom pečenja. Sada, u rerni prethodno zagrejanu na 190° C, pecite testo 20 minuta. Nakon toga pažljivo skinite foliju sa sušenim pasuljem, pa testo pecite još 10-15 minuta, dok ne dobije zlatnu boju. Ostavite ga sa strane, da se potpuno ohladi.

4. Za fil, ohlađene kockice putera i šećer mikserom promešajte u činiji. Nastavljajući da koristite mikser na slabijim obrtajima polako dodajte brašno od badema, jaja, brašno, vanilin ekstrakt, izrendanu koru limuna, i rum. Za slučaj da nećete odmah napuniti koru ovim filom, prebacite ga u frižider.

5. Sada vam ostaje da sve sastojke spojite. Prvo ravnomerno rasporedite fil na koru. Onda presecite kruške na pola i odstranite peteljke. Svaku polovinu isecite na tanke kriške, pa ih pažljivo rasporedite preko fila u nekoliko nizova, tako da uži delovi idu ka centru tarta. Pecite tart na 190° C oko 45-55 minuta. Kada se ohladi, pažljivo ga odvojite od dna posude, i servirajte.

Čim lišće krene da žuti, pripremite ukusni tart sa kruškama
www.abeautifulplate.com

Dodatni saveti

Ključ je u tome da se koriste čvrste i skoro nezrele kruške, kako se tokom poširanja ne bi raspale. Kruške Karamanka, Kiferov sejanac i Santa Marija su najbolje.

Brašno od badema dobija se tako što se celi bademi na sitno samelju u procesoru za hranu.

Za još intenzivniji ukus, u fil dodajte malo cimeta i kardamona u prahu.

Rum daje poseban šmek tartu, ali ga slobodno možete izbaciti, posebno ukoliko će ga jesti deca.

Na kraju, ako želite, pospite tart šećerom u prahu.

Čim lišće krene da žuti, pripremite ukusni tart sa kruškama
www.abeautifulplate.com

Oznake:

aromatičnohrskavojesenji desertposlasticatart od kruškeukusno

Podeli

Zaprati Autor

Isidora Spasić

Diplomirani scenograf i kostimograf sa pločnika Milana. Slobodni umetnik i kulturni radnik na kaldrmama Beograda. Voli da joj štikle odjekuju u oba grada.

Ostali članci

Ovako će hleb duže ostati svež
Prethodni

Ovako će hleb duže ostati svež

Probajte očaravajući jesenji specijalitet: Pikantan tart sa pršutom i ananasom
Sledeći

Probajte očaravajući jesenji specijalitet: Pikantan tart sa pršutom i ananasom

Sledeći
Probajte očaravajući jesenji specijalitet: Pikantan tart sa pršutom i ananasom
22.09.2019.

Probajte očaravajući jesenji specijalitet: Pikantan tart sa pršutom i ananasom

Prethodni
09.09.2019.

Ovako će hleb duže ostati svež

Ovako će hleb duže ostati svež

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    marčelo
    „Puzzle Shock“ 20 godina kasnije: Kako je nastao album koji je stvorio Marčelov prepoznatljiv glas
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖