• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Čim lišće krene da žuti, pripremite ukusni tart sa kruškama

Čim lišće krene da žuti, pripremite ukusni tart sa kruškama

Isidora Spasić
15.09.2019. 3 min Recepti

Postoje razne varijante tarta sa kruškama, od bogato rustičnih do onih jednostavnih sa kruškama iz konzerve. Mi vam, međutim, ovom prilikom predlažemo da isprobate elegantnu i luksuznu varijantu, koja na pravi način slavi dotično voće.

Čim lišće krene da žuti, pripremite ukusni tart sa kruškama
www.abeautifulplate.com

Elegantni tart sa poširanim kruškama

Ovaj recept vam se u prvi mah može učiniti predugačkim ili zahtevnim, ali shvatićete da se proces pripreme veoma brzo odvija. Osim toga, jednom kada ga budete savladali i probali, biće poslastica kojoj ćete se bez razmišljanja iznova vraćati.

Čim lišće krene da žuti, pripremite ukusni tart sa kruškama
www.abeautifulplate.com

Sastojci za testo

240 g brašna T-400

70 grama šećera

¼ kašičice soli

1 kašičica narendane kore limuna

155 g putera

1 žumance

1 kašičica vanila ekstrakta

Sastojci za poširanje krušaka

3 kruške

1.4 l hladne vode

400 g šećera

2 štapića cimeta

1 zvezdasti anis

1 kašičica vanila ekstrakta

½ limuna

kora od ½ limuna

Sastojci za nadev

115 g putera

115 g šećera

115 g brašna od badema

3 jajeta

15 g brašna T-400

1 kašičica vanila ekstrakta

½ kašičice narendane kore limuna

1 kašičica tamnog ruma

Čim lišće krene da žuti, pripremite ukusni tart sa kruškama
www.abeautifulplate.com

Priprema

1. Kako biste formirali testo, u procesoru za hranu izmiksujte brašno, šećer, so i izrendanu koru limuna. Zatim ubacite kockice hladnog putera, pa pustite da se sastojci sjedine. Na kraju dodajte žumance i ekstrakt vanile, i opet dozvolite da procesor učini svoje. Ovakvo testo prebacite i pritiskajući ga ravnomerno rasporedite u kružnu posudu predviđenu za tart, čije se dno otvara kako bi se lakše izvadilo nakon pečenja. Posudu prethodno premažite puterom, da se testo ne bi zalepilo. Odložite posudu sa testom u frižider, na najmanje sat vremena.

2. Dok se testo hladi, poširajte kruške. U šerpicu sipajte vodu i šećer, pa pustite da na srednje jakoj vatri provri, a zatim dodajte štapiće cimeta, zvezdasti anis, vanilin ekstrakt, i koru limuna. Oljuštite kruške, ostavljajući im dršku, ali zato nožićem sa donje strane pažljivo izdubite deo sredine sa košticama. Premažite kruške polovinom limuna da ne bi potamnele, a zatim ih pažljivo ubacite u vodu sa začinima, koja bi trebalo da ih potpuno prekrije. Smanjite vatru, poklopite, te poširajte kruške 12-15 minuta. Pustite ih da se u tečnosti ohlade na sobnoj temperaturi.

3. Sada treba delimično da ispečete testo. To ćete učiniti tako što ćete ga izbockati viljuškom, a zatim prekriti folijom u koju ćete sipati sušeni pasulj. Ovaj trik služi tome da testo ne naraste tokom pečenja. Sada, u rerni prethodno zagrejanu na 190° C, pecite testo 20 minuta. Nakon toga pažljivo skinite foliju sa sušenim pasuljem, pa testo pecite još 10-15 minuta, dok ne dobije zlatnu boju. Ostavite ga sa strane, da se potpuno ohladi.

4. Za fil, ohlađene kockice putera i šećer mikserom promešajte u činiji. Nastavljajući da koristite mikser na slabijim obrtajima polako dodajte brašno od badema, jaja, brašno, vanilin ekstrakt, izrendanu koru limuna, i rum. Za slučaj da nećete odmah napuniti koru ovim filom, prebacite ga u frižider.

5. Sada vam ostaje da sve sastojke spojite. Prvo ravnomerno rasporedite fil na koru. Onda presecite kruške na pola i odstranite peteljke. Svaku polovinu isecite na tanke kriške, pa ih pažljivo rasporedite preko fila u nekoliko nizova, tako da uži delovi idu ka centru tarta. Pecite tart na 190° C oko 45-55 minuta. Kada se ohladi, pažljivo ga odvojite od dna posude, i servirajte.

Čim lišće krene da žuti, pripremite ukusni tart sa kruškama
www.abeautifulplate.com

Dodatni saveti

Ključ je u tome da se koriste čvrste i skoro nezrele kruške, kako se tokom poširanja ne bi raspale. Kruške Karamanka, Kiferov sejanac i Santa Marija su najbolje.

Brašno od badema dobija se tako što se celi bademi na sitno samelju u procesoru za hranu.

Za još intenzivniji ukus, u fil dodajte malo cimeta i kardamona u prahu.

Rum daje poseban šmek tartu, ali ga slobodno možete izbaciti, posebno ukoliko će ga jesti deca.

Na kraju, ako želite, pospite tart šećerom u prahu.

Čim lišće krene da žuti, pripremite ukusni tart sa kruškama
www.abeautifulplate.com

Oznake:

aromatičnohrskavojesenji desertposlasticatart od kruškeukusno

Podeli

Zaprati Autor

Isidora Spasić

Diplomirani scenograf i kostimograf sa pločnika Milana. Slobodni umetnik i kulturni radnik na kaldrmama Beograda. Voli da joj štikle odjekuju u oba grada.

Ostali članci

Ovako će hleb duže ostati svež
Prethodni

Ovako će hleb duže ostati svež

Probajte očaravajući jesenji specijalitet: Pikantan tart sa pršutom i ananasom
Sledeći

Probajte očaravajući jesenji specijalitet: Pikantan tart sa pršutom i ananasom

Sledeći
Probajte očaravajući jesenji specijalitet: Pikantan tart sa pršutom i ananasom
22.09.2019.

Probajte očaravajući jesenji specijalitet: Pikantan tart sa pršutom i ananasom

Prethodni
09.09.2019.

Ovako će hleb duže ostati svež

Ovako će hleb duže ostati svež

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Božić
    Ceo svet svakog Božića sluša ovu pesmu koju u Srbiji niko nije čuo: Potvrda da ljudskost opstaje
    CityMagazine
    porodica po ugovoru
    Brendan Frejzer u filmu „Porodica po ugovoru” od 15. januara u bioskopima
    CityMagazine
    "Sakati bog", završna knjiga „Malaške knjige Palih“ Stivena Eriksona, u prodaji od 24. decembra
    “Sakati bog”, završna knjiga „Malaške knjige Palih“ Stivena Eriksona, u prodaji od 24. decembra
    Filip Milosavljević
    domaći film
    Ovo su naši omiljeni regionalni filmovi za 2025: Bolesni roditelji, bizarna istorija i roze ovce
    CityMagazine
    kosmogenit
    Novi singl Kosmogenita: Mistična pop mantra odsvirana na ručno pravljenim instrumentima
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖