Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Čim lišće krene da žuti, pripremite ukusni tart sa kruškama

AUTOR: Isidora Spasić 15 Sep, 2019
Čim lišće krene da žuti, pripremite ukusni tart sa kruškama

Postoje razne varijante tarta sa kruškama, od bogato rustičnih do onih jednostavnih sa kruškama iz konzerve. Mi vam, međutim, ovom prilikom predlažemo da isprobate elegantnu i luksuznu varijantu, koja na pravi način slavi dotično voće.

www.abeautifulplate.com

Elegantni tart sa poširanim kruškama

Ovaj recept vam se u prvi mah može učiniti predugačkim ili zahtevnim, ali shvatićete da se proces pripreme veoma brzo odvija. Osim toga, jednom kada ga budete savladali i probali, biće poslastica kojoj ćete se bez razmišljanja iznova vraćati.

www.abeautifulplate.com

Sastojci za testo

240 g brašna T-400

70 grama šećera

¼ kašičice soli

1 kašičica narendane kore limuna

155 g putera

1 žumance

1 kašičica vanila ekstrakta

Sastojci za poširanje krušaka

3 kruške

1.4 l hladne vode

400 g šećera

2 štapića cimeta

1 zvezdasti anis

1 kašičica vanila ekstrakta

½ limuna

kora od ½ limuna

Sastojci za nadev

115 g putera

115 g šećera

115 g brašna od badema

3 jajeta

15 g brašna T-400

1 kašičica vanila ekstrakta

½ kašičice narendane kore limuna

1 kašičica tamnog ruma

www.abeautifulplate.com

Priprema

1. Kako biste formirali testo, u procesoru za hranu izmiksujte brašno, šećer, so i izrendanu koru limuna. Zatim ubacite kockice hladnog putera, pa pustite da se sastojci sjedine. Na kraju dodajte žumance i ekstrakt vanile, i opet dozvolite da procesor učini svoje. Ovakvo testo prebacite i pritiskajući ga ravnomerno rasporedite u kružnu posudu predviđenu za tart, čije se dno otvara kako bi se lakše izvadilo nakon pečenja. Posudu prethodno premažite puterom, da se testo ne bi zalepilo. Odložite posudu sa testom u frižider, na najmanje sat vremena.

2. Dok se testo hladi, poširajte kruške. U šerpicu sipajte vodu i šećer, pa pustite da na srednje jakoj vatri provri, a zatim dodajte štapiće cimeta, zvezdasti anis, vanilin ekstrakt, i koru limuna. Oljuštite kruške, ostavljajući im dršku, ali zato nožićem sa donje strane pažljivo izdubite deo sredine sa košticama. Premažite kruške polovinom limuna da ne bi potamnele, a zatim ih pažljivo ubacite u vodu sa začinima, koja bi trebalo da ih potpuno prekrije. Smanjite vatru, poklopite, te poširajte kruške 12-15 minuta. Pustite ih da se u tečnosti ohlade na sobnoj temperaturi.

3. Sada treba delimično da ispečete testo. To ćete učiniti tako što ćete ga izbockati viljuškom, a zatim prekriti folijom u koju ćete sipati sušeni pasulj. Ovaj trik služi tome da testo ne naraste tokom pečenja. Sada, u rerni prethodno zagrejanu na 190° C, pecite testo 20 minuta. Nakon toga pažljivo skinite foliju sa sušenim pasuljem, pa testo pecite još 10-15 minuta, dok ne dobije zlatnu boju. Ostavite ga sa strane, da se potpuno ohladi.

4. Za fil, ohlađene kockice putera i šećer mikserom promešajte u činiji. Nastavljajući da koristite mikser na slabijim obrtajima polako dodajte brašno od badema, jaja, brašno, vanilin ekstrakt, izrendanu koru limuna, i rum. Za slučaj da nećete odmah napuniti koru ovim filom, prebacite ga u frižider.

5. Sada vam ostaje da sve sastojke spojite. Prvo ravnomerno rasporedite fil na koru. Onda presecite kruške na pola i odstranite peteljke. Svaku polovinu isecite na tanke kriške, pa ih pažljivo rasporedite preko fila u nekoliko nizova, tako da uži delovi idu ka centru tarta. Pecite tart na 190° C oko 45-55 minuta. Kada se ohladi, pažljivo ga odvojite od dna posude, i servirajte.

www.abeautifulplate.com

Dodatni saveti

Ključ je u tome da se koriste čvrste i skoro nezrele kruške, kako se tokom poširanja ne bi raspale. Kruške Karamanka, Kiferov sejanac i Santa Marija su najbolje.

Brašno od badema dobija se tako što se celi bademi na sitno samelju u procesoru za hranu.

Za još intenzivniji ukus, u fil dodajte malo cimeta i kardamona u prahu.

Rum daje poseban šmek tartu, ali ga slobodno možete izbaciti, posebno ukoliko će ga jesti deca.

Na kraju, ako želite, pospite tart šećerom u prahu.

www.abeautifulplate.com

Najčitanije

Ovo je originalni recept za rusku salatu iz 1860. godine – i odmah da vam kažemo, sve ste omašili

Slavska i praznična trpeza nezamislive su bez ruske salate, ali nijedna domaćica na našim prostorima ne pravi je po originalnom…

Samo tri dela tela treba prati svakog dana, kažu lekari

Mnogi ljudi se tuširaju svako jutro kako bi se razbudili i sveži i čisti ušli u novi dan, dok drugi…

Francuskinje petkom više ne nose farmerke i žele da i vi činite isto: Razlog je više nego ubedljiv

Ukoliko na Instagramu pratite dosta Francuskinja, koje sa razlogom važe za ikone stila, verujemo da ste u poslednje vreme primetili…

Bilans Crnog petka (sirotinjska verzija): Zarina aplikacija u dva minuta razbesnela žene u Srbiji

Zarina aplikacija je slomila duh svakoj poštenoj šopingholičarki u Srbiji koja je tačno u 22 h čekala da napravi svoju…

Čaj od cimeta koji topi kilograme i ubrzava metabolizam: Ako ga pijete na ovaj način, nećete propustiti fantastične rezultate

Kada je u pitanju postizanje zdrave težine, ljudi najčešće pribegavaju raznim trendi dijetama i tabletama za mršavljenje, potcenjujući važnost zdrave…

„Sve je na prodaju, i integritet i obraz”: Nina Radulović na Instagramu reklamira ekološku katastrofu u Majdanpeku

Postoji ona stara narodna, “nije važno šta se piše, samo stavi lepu sliku”, pa su se izgleda tom logikom vodili…

Najnovije - Gastro

Najsmešniji i najtačniji recept za karbonaru: “Zbog struganih peta iz kesice Venecija tone od muke”

Jedno od odomaćenih jela sa tradicionalne italijanske trpeze je i karbonara, ali sastojci su toliko promenjeni da više nema veze…

Uz ove slane grickalice uživanje u utakmici Srbije i Brazila na SP u fudbalu biće još uzbudljivije

Budući da je počelo Svetsko prvenstvo u fudbalu, gledanje utakmica ovih dana je omiljena aktivnost većine ljudi širom planete. A…

Napravite toblerone kod kuće: Ovom ukusu nećete moći da odolite

Kupovna poslastica iz naslova specifična je kako izgledom, tako i kombinacijom sastojaka. Dok jedemo slasnu čokoladu osećamo hrskave lešnike, ali…

8 korisnih saveta za čuvanje i pripremu krompira

Krompir je jedna od omiljenih namirnica od koje se mogu napraviti mnogi sjajni obroci. No, ljudi često prave greške kada…

U ovom restoranu se služi najskuplji pomfrit na svetu: Evo koliko iznosi jedna porcija

Nazvani „Crème de la Crème Pommes Frites”, pomfrit koji se služi u restoranu u Njujorku, drži Ginisov svetski rekord za…

Stručnjaci su napravili listu najgorih jela iz Srbije, i naravno da mislimo da nemaju pojma

Na retko šta smo ponosni kao na hranu, pa svakako da nam ne prijaju loše kritike na tradicionalna jela ma…