Čurosi – recept za poznati španski slatkiš koji osvaja na prvi zalogaj
Čurosi su popularna poslastica poreklom iz Španije, koja postaje sve popularnija i kod nas. U pitanju su hrskavi rebrasti štapići od slatkog testa prženi u ulju i posluženi sa ukusnim sosom od čokolade, karamele ili voća. Spoj ovih divnih slasnih ukusa i tekstura predstavljaju pravi plezir za sva čula, pa je vrlo teško zaustaviti se sa degustacijom kada ih jednom probate. Ovaj slatkiš jedinstvenog ukusa osvaja na prvi zalogaj, a budući da se vrlo lako priprema, evo recepta koji možete isprobati već danas:
Čurosi
Sastojci:
- 250 ml vode
- 100 g maslaca
- 150 g brašna
- 2 jaja
- Prstohvat soli
- Cimet i šećer (za posipanje)
- Ulje (za prženje)
Priprema:
- U šerpi zagrejte vodu, dodajte maslac i prstohvat soli.
- Kada provri, skinite s vatre i dodajte brašno, pa mešajte dok se ne formira glatka masa.
- Kada se smesa malo ohladi, dodajte jaja jedno po jedno, dobro mešajući nakon svakog dodavanja dok se ne sjedine.
- U vruće ulje stavite čurose pomoću šprica ili dekorativne poslastičarske kesice sa otvorom. Pržite dok ne postanu zlatnosmeđi sa svih strana.
- Nakon prženja, izvadite ih na papirni ubrus da se ocede, a zatim pospite šećerom pomešanim sa cimetom.
- Čurosi su odlični topli, a najukusniji su kada ih poslužite uz čokoladni sos za umakanje. Uživajte!