Da li već osećate miris božićnih poslastica? Donosimo 3 recepta za čokoladne deserte u zdravijoj, ali ništa manje ukusnoj verziji
Želite da zadržite svoju trenutnu težinu tokom decembra i predstojećih praznika? Postoji nekoliko načina da to postignete, a pored detoks eliksira, tu je i savet da naravno ne preterujete u hrani, te da tradicionalne kalorične poslastice zamenite zdravijim varijantama. Ukoliko uz to redovno vežbate i jedete domaću hranu i kuvana jela, nema razloga za brigu.
Ostanite sa nama u nastavku gde vam donosimo 3 recepta za čokoladne deserte, ali ovoga puta u malo zdravijoj verziji. Koji je vaš favorit?
1. Ukusni kolačiči koji se ne peku
Sastojci:
- 1/2 šolje putera
- 1/2 šolje mleka
- 2 šolje meda ili šećera (može biti kokosov orah)
- 1/2 šolje kakaoa
- 1/2 šolje bademovog putera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 3 šolje ovsene kaše
Potrebno je:
U šerpi otopite puter, umešajte mleko, šećer ili med i kakao. Mešati do ključanja. Ostavite smešu da ključa 2 minuta, a zatim sklonite sa vatre.
U ohlađenu smesu dodajte vanilu, bademov puter i ovsene pahuljice i mešajte da uklonite grudvice. Masa treba da postane gušća.
Kašikom formirajte okrugle kolačiće na plehu obloženom papirom za pečenje, pa ih pritisnite kašikom kako biste dobili željenu debljinu.
Ostavite kolačiće na sobnoj temperaturi pola sata ili ih ohladite u frižideru oko 20 minuta da se stegnu i spremni su!
2. Čokoladni čia puding
Sastojci:
- 2 šolje mleka
- 1/2 šolje čia semena
- 1/4 šolje kakaoa
- 1/4 šolje javorovog sirupa
- 2 kašike ekstrakta vanile
- Za dekoraciju:
- šlag
- komadići tamne čokolade
- seckani orasi
- bobica
Priprema:
Priprema je prilično jednostavna: sve sastojke (osim onih za dekoraciju) stavite u blender. Mešajte dok ne dobijete teksturu pudinga.
Stavite puding u teglu i ostavite u frižideru najmanje 4 sata.
Pre serviranja pudinga dodajte šlag, pospite komadiće čokolade, seckane orahe i po želji bobičasto voće.
3. Čokoladni mafini
Suvi sastojci:
- 2 šolje višenamenskog brašna
- 2 kašike kokosovog brašna
- 1 šolja šećera (kokosa) ili meda
- 2/3 šolje kakaoa
- prstohvat sode bikarbone
- prstohvat kafe u prahu
- prstohvat soli
Vlažni sastojci:
- 2 jaja
- 2/3 šolje mleka
- 1/2 šolje vode
- 1/4 šolje kokosovog ulja
- 1/2 kašike jabukovog sirćeta
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni.
Sve suve sastojke stavite u činiju i dobro ih promešajte kašikom. U drugoj posudi mikserom pomešajte sve vlažne sastojke.
Zatim polako dodajte mokre sastojke suvim sastojcima, sve vreme mešajući.
Pripremite pleh za mafine i kašikom ravnomerno rasporedite smesu u sve modele. Pecite 25 do 28 minuta.
Pustite da se mafini potpuno ohlade. Na vrh možete dodati šlag i posuti čokoladom.
Uživajte!
Izvor: Aktivni Si
Naslovna fotografija: Photo by Elena Mozhvilo on Unsplash