Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Domaće twix čokoladice bez glutena i šećera koje morate probati!

AUTOR: CityMagazine 08 Nov, 2021
Domaće twix čokoladice bez glutena i šećera koje morate probati!

Ukoliko volite twix čokoladicu, verujemo da ćete se obradovati ako vam kažemo da je sada, doduše u mnogo zdravijoj verziji i sa dosta manje kalorija, možete brzo i lako napraviti i kod kuće!

Reč je o veganskom receptu koji ne uključuje gluten i šećer, pa je kao takav pogodan i za ljude koji su na posebnim režimima ishrane. Odličan je izbor kad želite da se zasladite nakon ručka, napravite predah uz kafu ili jednostavno podignete nivo energije u toku užurbanog dana.

Ipak, pre nego što pređemo na sam recept, važno je napomenuti da iako je ova domaća varijanta twix čokoladice daleko zdravija od one kupovne, treba voditi računa o količini, jer se uz ovako ukusnu poslasticu lako pretera…

Foto: Unsplash

Potrebni sastojci:

Za osnovu:

  • 1 i po šolja bademovog brašna
  • 3 kašike otopljenog i ohlađenog kokosovog ulja
  • 3 kašike javorovog sirupa
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • prstohvat soli

Za karamel sloj:

  • 2/3 šolje domaćeg putera od kikirikija
  • 1/3 šolje javorovog sirupa
  • 1/4 šolje kokosovog ulja
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • prstohvat soli

Za čokoladnu glazuru:

  • 1 šolja izlomljene čokolade (veganske, može i tamne)
  • 1 kašika kokosovog ulja

Priprema:

Zagrejte rernu na 180° C i obložite pleh papirom za pečenje.

U činiji pomešajte brašno, kokosovo ulje, javorov sirup, ekstrakt vanile i so. Mešajte dok se sastojci ne sjedine, pa sipajte u pripremljen pleh. Vlažnom kašikom lepo utapkajte i poravnajte smesu, pa stavite u rernu na 10-ak minuta. Kada je pečeno, ostavite da se ohladi 10 minuta pre nego što nanesete sledeći sloj.

Za karamel sloj pomešajte puter od kikirikija, kokosovo ulje, ekstrakt vanile i so. Zagrevajte na srednjoj vatri oko 2 minuta da dobijete glatku (skoro tečnu) teksturu. Prelijte preko ohlađene podloge koju ste prethodno pripremili.

Sve zajedno stavite u frižider na oko sat vremena da se potpuno stegne (ili na 20 minuta u zamrzivač).

Na kraju pripremite čokoladni preliv – otopite čokoladu u vodenom kupatilu i dodajte kokosovo ulje.

Pripremljenu poslasticu izvadite iz frižidera, isecite na pločice željene veličine, pa ih prelijte čokoladnom glazurom i vratite u frižider na još 20 minuta da se čokolada stegne.

Skuvajte omiljeni topli napitak, pozovite prijatelje i uživajte u ovoj zdravoj i ukusnoj poslastici!

Izvor: Aktivni Si

Naslovna fotografija: Unsplash

Najčitanije

Pun, krvavi mesec u Ovnu od 9. oktobra donosi burne promene: Na ova tri znaka će najviše uticati

Oktobarski pun mesec ima mnogo imena – lovački mesec, selidbeni mesec, ledeni mesec ili krvavi mesec. Biće na vrhuncu 9.oktobra…

Ovo su najusamljeniji horoskopski znaci

Biti sam i biti usamljen nije isto, jer vam može biti zabavno i kada ste sami, ali kako onda razlikovati…

Maslac, margarin ili gi puter? Evo koji je najzdraviji

Ljudi se često pitaju da li je za zdravlje bolja opcija maslac ili margarin. Da je to sve češća briga…

Ovo su simptomi ciroze jetre

Hronična bolest oštećenja tkiva jetre zove se ciroza jetre. Ciroza je zapravo bolest koja nastaje kao posledica i kasniji stadijum…

Šer (76) u odelu od lateksa izašla na pistu i triput mlađe manekenke poslala kući

Malo je modnih revija zbog kojih bi Šer – da, ta Šer – ustala iz kreveta, ali Balmain spektakl u…

Najnovije - Gastro

Kako da zamrznete krompir a da sačuva teksturu i ukus

Ako su nas majke nešto učile, to je da krompir ne može u zamrzivač. A danas u marketima masa proizvoda…

Recepti za musaku Mike Dajmaka

Kada pomislimo na musaku prva asocijacija obično je jelo od krompira i mesa, sa dodatkom začina, ali ne mora da…

Da li ste spremni za vegansku čokoladu?

Veganska ishrana sve je popularnija, naročito među pripadnicima mlađe generacije, starosti do 25 godina. Ako na to dodamo i povećanu…

Jesen je stigla: Vreme je za najsočniji kolač od jabuka

Jesen je stigla, a to znači da je vreme za jabuke i razne delicije sa njima u glavnoj ulozi. Zbog…

Izložba autohtonih sireva Balkana u tržnom centru BEO

Ovog vikenda, 1. i 2. oktobra, u Beogradu će biti održana 14. izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival. Svoje…

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…