Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Domaće twix čokoladice bez glutena i šećera koje morate probati!

AUTOR: CityMagazine 08 Nov, 2021
Domaće twix čokoladice bez glutena i šećera koje morate probati!

Ukoliko volite twix čokoladicu, verujemo da ćete se obradovati ako vam kažemo da je sada, doduše u mnogo zdravijoj verziji i sa dosta manje kalorija, možete brzo i lako napraviti i kod kuće!

Reč je o veganskom receptu koji ne uključuje gluten i šećer, pa je kao takav pogodan i za ljude koji su na posebnim režimima ishrane. Odličan je izbor kad želite da se zasladite nakon ručka, napravite predah uz kafu ili jednostavno podignete nivo energije u toku užurbanog dana.

Ipak, pre nego što pređemo na sam recept, važno je napomenuti da iako je ova domaća varijanta twix čokoladice daleko zdravija od one kupovne, treba voditi računa o količini, jer se uz ovako ukusnu poslasticu lako pretera…

Foto: Unsplash

Potrebni sastojci:

Za osnovu:

  • 1 i po šolja bademovog brašna
  • 3 kašike otopljenog i ohlađenog kokosovog ulja
  • 3 kašike javorovog sirupa
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • prstohvat soli

Za karamel sloj:

  • 2/3 šolje domaćeg putera od kikirikija
  • 1/3 šolje javorovog sirupa
  • 1/4 šolje kokosovog ulja
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • prstohvat soli

Za čokoladnu glazuru:

  • 1 šolja izlomljene čokolade (veganske, može i tamne)
  • 1 kašika kokosovog ulja

Priprema:

Zagrejte rernu na 180° C i obložite pleh papirom za pečenje.

U činiji pomešajte brašno, kokosovo ulje, javorov sirup, ekstrakt vanile i so. Mešajte dok se sastojci ne sjedine, pa sipajte u pripremljen pleh. Vlažnom kašikom lepo utapkajte i poravnajte smesu, pa stavite u rernu na 10-ak minuta. Kada je pečeno, ostavite da se ohladi 10 minuta pre nego što nanesete sledeći sloj.

Za karamel sloj pomešajte puter od kikirikija, kokosovo ulje, ekstrakt vanile i so. Zagrevajte na srednjoj vatri oko 2 minuta da dobijete glatku (skoro tečnu) teksturu. Prelijte preko ohlađene podloge koju ste prethodno pripremili.

Sve zajedno stavite u frižider na oko sat vremena da se potpuno stegne (ili na 20 minuta u zamrzivač).

Na kraju pripremite čokoladni preliv – otopite čokoladu u vodenom kupatilu i dodajte kokosovo ulje.

Pripremljenu poslasticu izvadite iz frižidera, isecite na pločice željene veličine, pa ih prelijte čokoladnom glazurom i vratite u frižider na još 20 minuta da se čokolada stegne.

Skuvajte omiljeni topli napitak, pozovite prijatelje i uživajte u ovoj zdravoj i ukusnoj poslastici!

Izvor: Aktivni Si

Naslovna fotografija: Unsplash

Najčitanije

Ovo je najgore piće za jetru

Jetra filtrira štetne materije iz tela i zato je nužno brinuti o njenom zdravlju. Kad se govori o oštećenju jetre,…

Da li testeninu nakon kuvanja jednostavno iscedite u sudoperi? Pogledajte zašto to nikada ne bi trebalo da radite!

Špagete sa sosom od mesa, pasta karbonara, fetučini sa rikotom i spanaćem, testenine sa jajima i slaninom, tunjevina ili testenina…

Zašto nikada ne bi trebalo da pijemo rakiju pre jela?

Popiti čašicu ili dve rakije pre jela čest je običaj kod kuće ili u restoranu, ali ta navika ne otvara…

7 odevnih predmeta u koje vredi uložiti novac dok su na popustu

Crna nedelja prilika je da se po povoljnijim cenama pripremimo za predstojeće praznike, i tako obradujemo sebe i najbliže. Mnogi…

Kraljica Leticija jednim detaljem pobrala sve simpatije

Zvanična poseta španske kraljevske porodice Švedskoj još jedna je prilika da uživamo u modnim izdanjima dame iz naslova. Iako je…

Jedan od najpopularnijih glumaca današnjice želi da bude sledeći Džejms Bond

I pre nego što smo peti i poslednji put gledali Danijela Krejga u ulozi Džejmsa Bonda u filmu Nije vreme…

Najnovije - Gastro

Sočne veganske vafle koje se tope u ustima

Ko ne voli tople, vazdušaste vafle sa ukusnim slatkim prelivom? Verujemo da vas nema mnogo… Zboga toga smo odlučili da…

Turska jela koja su se odomaćila u Srbiji

Verovatno ste nekada čuli da je sarma poreklom iz Turske, ali da li ste znali da ovo važi i za…

Retro kuhinja: „Jansenova napast“

Zvuči čudno i neobično, ali je veoma jednostavno, i – više je nego ukusno, posebno za hladne dane! Jelo potiče…

Vijetnamske prolećne rolnice: Predjelo koje će uneti osveženje na slavsku trpezu

Ukoliko želite da zaobiđete tradicionalna slavska jela, koja su „već viđena‟, a uz to i komplikovana za spremanje, predlažemo predjelo…

Tematski gastro događaji na donjem Dorćolu

U Beogradu na donjem Dorćolu otvoren je Belgrade Kitchen Party – novi koncept prostora industrijskog dizajna osmišljen da i u…

Slavski pokloni – tradicija na nov način

Ukrasna kesa za vino, vino, kafa i bombonjera na rafu blizu kase najavljuju sezonu slava. Pokloni su vid zahvalnosti za…