Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Pečena bundeva u slanoj i slatkoj varijanti kojoj niko neće moći da odoli

AUTOR: CityMagazine 06 Nov, 2021
Pečena bundeva u slanoj i slatkoj varijanti kojoj niko neće moći da odoli

Jesenju sezonu uvek povezujemo sa ušuškanim ambijentom, toplim napicima, te poslasticama iz rerne čiji neodoljivi miris se širi po celoj kući. Pored jabuka i kestenja, jedna od jesenjih namirnica koju najčešće pripremamo na ovaj način svakako je bundeva, koja ne samo da je jako zdrava, već i vrlo ukusna.

Ona se može koristiti za pravljenje raznih pita, karija, humusa i potaža, ili jednostavno konzumirati u pečenom obliku uz dodatak raznih umaka i preliva. Kombinovanjem različitih ukusa i tekstura od ove jednostavne namirnice lako možete napraviti uzbudljiv gastro doživljaj i svaki put kreirati novu i nesvakidašnju kombinaciju ukusa.

Zbog toga smo danas za vas izdvojili nekoliko brzih i lakih recepata sa pečenom bundevom – u slanoj i slatkoj varijanti. Vi ćete sami odlučiti koja varijanta vam je najdraža, ali mi vam svakako savetujemo da isprobate sve!

Osnovni recept za slanu verziju

Foto: Pinterest/www.wellplated.com

Pre nego što krenete sa pripremom ovih jela, važno je da znate da je za pečenje najbolje koristiti hokaido ili muskatnu bundevu – koru nije potrebno guliti. Samo prepolovite bundevu po dužini, kašikom odstranite semenke, a onda je isecite na kriške ili komade željene veličine. Rasporedite po plehu koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Prelijte susamovim uljem (po želji), posolite i pobiberite i dodajte mešavinu ruzmarina i začina po želji. Pecite oko 30 minuta na 180ºC ili dok bundeva ne porumeni po ivicama i ne omekša – ne zaboravite da tokom pečenja malo promešate da bi se svi komadi ravnomerno ispekli. Poslužite kao prilog uz neki od ova dva sosa:

Pavlaka od indijskih oraščića

Pomešajte ½ šolje (najmanje 2 sata) natopljenih indijskih oraščića, 1 kašičicu limunovog soka, ½ kašičice jabukovog sirćeta, prstohvat soli i ½ šolje vode u mikseru ili blenderu. Prelijte preko pečene bundeve i uživajte!

Bundeva sa gvakamole sosom

Avokado prerežite po dužini, uklonite košticu i kašikom izdubite meso. Prelijte ga limunovim sokom. Meso avokada izgnječite viljuškom ili izblendajte štapnim mikserom. Dodajte čen belog luka (ukoliko ga ne volite, možete dodati onaj u prahu ili ga potpuno izostaviti), peršun, vlašac (ili druge začine po želji) i kašiku maslinovog ili susamovog ulja i začiniti solju i biberom. Ako ste bundevu isekili na veće komade, možete ih umočiti u sos ili ga poslužiti kao prilog.

Slatka verzija

Foto: Pinterest/www.mysaratogakitchentable.com

Ukoliko ste, pak, veći ljubitelj slatkih recepata, onda obavezno isprobajte ovu varijantu. Bundevu ispecite po gorenavedenom receptu (samo bez dodatka soli, bibera i začinskog bilja), pa je prelijte medom ili javorovim sirupom. pospite cimetom i mlevenim orasima po želji. Prijatno!

Izvor: Aktivni Si

Fotografije za naslovni kolaž: Pinterest/ifoodreal.com; Pinterest/www.skinnytaste.com

Najčitanije

Ovo je najgore piće za jetru

Jetra filtrira štetne materije iz tela i zato je nužno brinuti o njenom zdravlju. Kad se govori o oštećenju jetre,…

Da li testeninu nakon kuvanja jednostavno iscedite u sudoperi? Pogledajte zašto to nikada ne bi trebalo da radite!

Špagete sa sosom od mesa, pasta karbonara, fetučini sa rikotom i spanaćem, testenine sa jajima i slaninom, tunjevina ili testenina…

Zašto nikada ne bi trebalo da pijemo rakiju pre jela?

Popiti čašicu ili dve rakije pre jela čest je običaj kod kuće ili u restoranu, ali ta navika ne otvara…

7 odevnih predmeta u koje vredi uložiti novac dok su na popustu

Crna nedelja prilika je da se po povoljnijim cenama pripremimo za predstojeće praznike, i tako obradujemo sebe i najbliže. Mnogi…

Kraljica Leticija jednim detaljem pobrala sve simpatije

Zvanična poseta španske kraljevske porodice Švedskoj još jedna je prilika da uživamo u modnim izdanjima dame iz naslova. Iako je…

Jedan od najpopularnijih glumaca današnjice želi da bude sledeći Džejms Bond

I pre nego što smo peti i poslednji put gledali Danijela Krejga u ulozi Džejmsa Bonda u filmu Nije vreme…

Najnovije - Gastro

Sočne veganske vafle koje se tope u ustima

Ko ne voli tople, vazdušaste vafle sa ukusnim slatkim prelivom? Verujemo da vas nema mnogo… Zboga toga smo odlučili da…

Turska jela koja su se odomaćila u Srbiji

Verovatno ste nekada čuli da je sarma poreklom iz Turske, ali da li ste znali da ovo važi i za…

Retro kuhinja: „Jansenova napast“

Zvuči čudno i neobično, ali je veoma jednostavno, i – više je nego ukusno, posebno za hladne dane! Jelo potiče…

Vijetnamske prolećne rolnice: Predjelo koje će uneti osveženje na slavsku trpezu

Ukoliko želite da zaobiđete tradicionalna slavska jela, koja su „već viđena‟, a uz to i komplikovana za spremanje, predlažemo predjelo…

Tematski gastro događaji na donjem Dorćolu

U Beogradu na donjem Dorćolu otvoren je Belgrade Kitchen Party – novi koncept prostora industrijskog dizajna osmišljen da i u…

Slavski pokloni – tradicija na nov način

Ukrasna kesa za vino, vino, kafa i bombonjera na rafu blizu kase najavljuju sezonu slava. Pokloni su vid zahvalnosti za…