• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Pečena bundeva u slanoj i slatkoj varijanti kojoj niko neće moći da odoli

Pečena bundeva u slanoj i slatkoj varijanti kojoj niko neće moći da odoli

CityMagazine
06.11.2021. 2 min Recepti

Jesenju sezonu uvek povezujemo sa ušuškanim ambijentom, toplim napicima, te poslasticama iz rerne čiji neodoljivi miris se širi po celoj kući. Pored jabuka i kestenja, jedna od jesenjih namirnica koju najčešće pripremamo na ovaj način svakako je bundeva, koja ne samo da je jako zdrava, već i vrlo ukusna.

Ona se može koristiti za pravljenje raznih pita, karija, humusa i potaža, ili jednostavno konzumirati u pečenom obliku uz dodatak raznih umaka i preliva. Kombinovanjem različitih ukusa i tekstura od ove jednostavne namirnice lako možete napraviti uzbudljiv gastro doživljaj i svaki put kreirati novu i nesvakidašnju kombinaciju ukusa.

Zbog toga smo danas za vas izdvojili nekoliko brzih i lakih recepata sa pečenom bundevom – u slanoj i slatkoj varijanti. Vi ćete sami odlučiti koja varijanta vam je najdraža, ali mi vam svakako savetujemo da isprobate sve!

Osnovni recept za slanu verziju

Pečena bundeva u slanoj i slatkoj varijanti kojoj niko neće moći da odoli
Foto: Pinterest/www.wellplated.com

Pre nego što krenete sa pripremom ovih jela, važno je da znate da je za pečenje najbolje koristiti hokaido ili muskatnu bundevu – koru nije potrebno guliti. Samo prepolovite bundevu po dužini, kašikom odstranite semenke, a onda je isecite na kriške ili komade željene veličine. Rasporedite po plehu koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Prelijte susamovim uljem (po želji), posolite i pobiberite i dodajte mešavinu ruzmarina i začina po želji. Pecite oko 30 minuta na 180ºC ili dok bundeva ne porumeni po ivicama i ne omekša – ne zaboravite da tokom pečenja malo promešate da bi se svi komadi ravnomerno ispekli. Poslužite kao prilog uz neki od ova dva sosa:

Pavlaka od indijskih oraščića

Pomešajte ½ šolje (najmanje 2 sata) natopljenih indijskih oraščića, 1 kašičicu limunovog soka, ½ kašičice jabukovog sirćeta, prstohvat soli i ½ šolje vode u mikseru ili blenderu. Prelijte preko pečene bundeve i uživajte!

Bundeva sa gvakamole sosom

Avokado prerežite po dužini, uklonite košticu i kašikom izdubite meso. Prelijte ga limunovim sokom. Meso avokada izgnječite viljuškom ili izblendajte štapnim mikserom. Dodajte čen belog luka (ukoliko ga ne volite, možete dodati onaj u prahu ili ga potpuno izostaviti), peršun, vlašac (ili druge začine po želji) i kašiku maslinovog ili susamovog ulja i začiniti solju i biberom. Ako ste bundevu isekili na veće komade, možete ih umočiti u sos ili ga poslužiti kao prilog.

Slatka verzija

Pečena bundeva u slanoj i slatkoj varijanti kojoj niko neće moći da odoli
Foto: Pinterest/www.mysaratogakitchentable.com

Ukoliko ste, pak, veći ljubitelj slatkih recepata, onda obavezno isprobajte ovu varijantu. Bundevu ispecite po gorenavedenom receptu (samo bez dodatka soli, bibera i začinskog bilja), pa je prelijte medom ili javorovim sirupom. pospite cimetom i mlevenim orasima po želji. Prijatno!

Izvor: Aktivni Si

Fotografije za naslovni kolaž: Pinterest/ifoodreal.com; Pinterest/www.skinnytaste.com

Oznake:

jesenji receptipečena bundevaukusnozdravo

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Gluten-free ishrana
Prethodni

Gluten-free ishrana

Domaće twix čokoladice bez glutena i šećera koje morate probati!
Sledeći

Domaće twix čokoladice bez glutena i šećera koje morate probati!

Sledeći
Domaće twix čokoladice bez glutena i šećera koje morate probati!
08.11.2021.

Domaće twix čokoladice bez glutena i šećera koje morate probati!

Prethodni
05.11.2021.

Gluten-free ishrana

Gluten-free ishrana

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    štrumpfovi
    „Štrumpfovi – veliki film“ vodi u nezaboravnu avanturu
    CityMagazine
    ivan tokin
    Najzrelije Tokinovo delo – „Crna noć nada mnom i zvezdano nebo u meni” u prodaji od 10. jula
    CityMagazine
    metal
    Ovo je 5 najvrelijih metal koncerata u Srbiji ovog leta – čak i za one koji inače ne slušaju ovu vrstu muzike
    Miloš Dašić
    United Media ponovo na Pulskom filmskom festivalu: Podrška kreativnosti, autorima i najboljem regionalnom filmu
    United Media ponovo na Pulskom filmskom festivalu: Podrška kreativnosti, autorima i najboljem regionalnom filmu
    CityMagazine
    biblioteka cenzora knjiga
    „Biblioteka cenzora knjiga“: (S)misli svojom glavom
    Filip Milosavljević

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖