• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Proglašen najbolji sir na svetu za ovu godinu

Proglašen najbolji sir na svetu za ovu godinu

CityMagazine
08.11.2021. 3 min Gourmet

Na takmičenju u Španiji, prethodni pobednik, organski plavi sir, Rogue River Blue, prvi američki šampion ikada, dobio je svog naslednika. Bele je boje, sa venom pepela od masline.

Kako piše N1, meki kozji sir iz Španije osvojio je prvo mesto na svetskom takmičenju za sir, u konkurenciji 4.079 prijavljenih takmičara iz više od 40 zemalja (sa pet kontinenata).

Pobednički sir, imena Olavidia, potiče od zanatskog proizvođača sira komercijalnog naziva Quesos y Besos (sirevi i poljupci), dobio je 103 glasa, nadmašivši drugoplasirani meki sir iz francuske Fromagerie Berthaut okupan alkoholnim pićem Marc de Bourgogne koje se pravi od ostataka kože i pulpe grožđa.

Dešava se da se tokom ovakvih gurmanskih manifestacija mnogi razjede nakon konačnih rezultata, imajući naravno svoj ukus i preference. Ali poenta pasioniranim stvaraocima na polju gastronomije nisu titule i oreol najboljeg, jer on ne postoji, njega proglašava svako od nas pojedinačno. Suština je u druženju, razmeni iskustava, upoznavanju nečeg novog. Velika većina učesnika navedeno ponese kao glavni utisak.

Tako da onome ko voli francuski bri, nijedan „gran pri“ ne može da zameni recimo gorgonzolu, ali može da vas ponuka da probate nešto za šta nikada niste čuli, poput Olavidie.

Proglašen najbolji sir na svetu za ovu godinu
Novi pobednik (Foto: International Cheese Festival)

Gastronomsko seciranje

Oko 250 sudija, uključujući naučnike u oblasti hrane, prodavce sira, kuvare i somelijere, bili su kao jedno tokom takmičenja. Sve je počelo za 88 stolova u velikoj konferencijskoj sali, u kojoj je troje sudija degustiralo i ocenilo oko 45 sireva raspoređenih za svakim stolom.

Fokusirali su se na „izgled, osećaj, miris i ukus, bodujući aspekte kao što su izgled kore i paste, aroma, telo i tekstura sira, pri čemu je većina poena dodeljena za ukus i osećaj u ustima“, stoji na sajtu organizacije World Cheese Awards.

To je suzilo polje na 88 sireva, odnosno jedan veliki sir po stolu, a taj broj se redukovao na 16 finalista, kojima je sudila „super porota“ – sudije koje nemaju komercijalne veze sa ovim proizvođačima. U finalu, svaki od 16 sudija je prezentovao jedan sir, analizirajući njegove karakteristike, a zatim je sa ostatkom „porote“ taj isti i probao, glasajući podizanjem karata sa brojem, na skali od 1 do 10, pred publikom.

Isti metod je zatim korišćen za ostalih 15 finalista. Kao mešavina izbora pape i najboljeg NBA zakucavanja otprilike. Pobednički kozji sir je sticajem okolnosti poslednji ocenjivan među finalistima, pa je i krilatica najbolje ostavi za kraj dobila svoj puni smisao.

Britanski sudija Džejson Hajnds izjavio je pre glasanja da kozji sir ima „bogatu, zavodljivu, kremastu teksturu“ i „ukus koji je bio okrugao i topao“. „Samo sam hteo da idem u krevet s tim“, dodao je Hajnds, uz osmeh, na ceremoniji koju su uživo prenosili organizatori iz Ovijeda na severu Španije.

Silvija Pelaez, vlasnica pobedničkog sira, rekla je: „Mi smo mali skromni proizvođač sira u Haenu“, gradu na jugu Španije, najpoznatijem po svojim maslinama koje se naveliko izvoze. Ovaj grad u Andaluziji, među brdima zbog svog kraljevstva „tečnog zlata“, maslina, ima sve više i više turista.

Proglašen najbolji sir na svetu za ovu godinu
Pobednik iz 2019. godine (Foto: Beryl Striewski)

„Svakodnevni rad ima svoju nagradu“, rekla je Pelaez. Zanimljivo je da ovaj proizvođač sira, zvaničnoog naziva Lacteos Romero Pelaez, ima samo šest zaposlenih. Malo je više izgleda.

Njen kozji sir bele boje ima uočljivu crnu prugu u sredini. Organizatori takmičenja rekli su da je sir „zreo sa penicilium candidumom i pepelom od maslinovog kamena“. Kada se preseče, odmah primetite prelepu venu pepela, koja podseća na francuski sir Morbier. Nakon kremastog i puterastog, čekaju vas blagi cvetni dodiri i izbalansiran ukus.

Njegova titula je „svetski šampion sira“, izjavio je Džon Farand, generalni direktor Guild of Fine Food sa sedištem u Velikoj Britaniji, koja organizuje dodelu sireva. Prethodni pobednik bio je organski plavi sir, Rogue River Blue, prvi američki šampion ikada. To je bilo u oktobru 2019. u Bergamu, Italiji. Prošlogodišnje takmičenje je otkazano zbog pandemije.

Da li je trenutno najbolji na svetu? Svako može da bude porota. Titula je tu. Nekima možda postane, a do tada, svako će ostati u ljubavi sa svojim favoritom.

Izvor: N1

Naslovna fotografija: MICHAEL LANE / GUILD OF FINE FOOD

Oznake:

najboljesir

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Domaće twix čokoladice bez glutena i šećera koje morate probati!
Prethodni

Domaće twix čokoladice bez glutena i šećera koje morate probati!

Eat & Talk Argentina – humanitarna večera za Institut za neonatologiju
Sledeći

Eat & Talk Argentina – humanitarna večera za Institut za neonatologiju

Sledeći
Eat & Talk Argentina – humanitarna večera za Institut za neonatologiju
10.11.2021.

Eat & Talk Argentina – humanitarna večera za Institut za neonatologiju

Prethodni
08.11.2021.

Domaće twix čokoladice bez glutena i šećera koje morate probati!

Domaće twix čokoladice bez glutena i šećera koje morate probati!

No Comment! Be the first one.

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    svet iz doba jure ponovo rođeni
    Blokbaster „Svet iz doba Jure: Ponovo rođeni” stiže u bioskope 2. jula
    CityMagazine
    keni nije mrtav
    Bend Keni nije mrtav objavio drugi album „Na vratima“
    Filip Milosavljević
    5 reči protiv straha: Zoran Radmilović imao je formulu za slobodu, a njegovo pismo od pre 40 godina treba da čitamo svakog dana
    5 reči protiv straha: Zoran Radmilović imao je formulu za slobodu, a njegovo pismo od pre 40 godina treba da čitamo svakog dana
    CityMagazine
    28 godina kasnije
    Gledao sam “28 godina kasnije”, najiščekivaniji nastavak godine, i imam jednu lošu vest za horor fanove
    Miloš Dašić
    film ajkula
    50 godina filma koji je zauvek promenio industriju, ali i letovanja ljudima: Horor koji su svi gledali, voleli i plašili ga se
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖