Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Eat & Talk Argentina – humanitarna večera za Institut za neonatologiju

AUTOR: CityMagazine 10 Nov, 2021
Eat & Talk Argentina – humanitarna večera za Institut za neonatologiju

Petak, 19. novembar od 19 sati
KROKODILov Centar za savremenu književnost
Kara
đorđeva 43 (ulaz sa Malih stepenica)
Donacija/karta: 7500 din. (broj karata ograni
čen je na 20)
Sva prikupljena sredstva namenjena su Institutu za neonatologiju za nabavku novog sterilizatora

Svečana humanitarna večera u cilju prikupljanja sredstava za nabavku novog sterilizatora za Institut za neonatologiju u Beogradu održaće se 19. novembra od 19 sati u KROKODILovom Centru.

Od početka leta 2020. godine prevremeno rođene bebe čije su majke zaražene korona virusom smeštaju se na beogradskom Institutu za neonatologiju. Veliki broj ovih mama, hospitalizovanih u Kovid porodilištima širom Srbije, mesecima nakon porođaja nije u mogućnosti da obezbedi mleko svojim bebama ali ni da ih uzme u naručje.

U okviru delatnosti Instituta za neonatologiju, važnu ulogu ima Banka humanog mleka koja obezbeđuje donorsko mleko deci kojoj majčino mleko nije dostupno. Na taj način im se obezbeđuje najzdraviji i najprirodniji izvor ishrane. Ovo se mleko na svaka dva sata pasterizuje i služi u specijalnim sterilisanim flašicama namenjenim najsitnijim i najugroženijim bebama… sedam dana u nedelji, svakog dana u mesecu.

Postojeći sterilizator star je preko dvadeset godina i servisira se gotovo jednom mesečno. Ovi servisi su izuzetno skupi i često jako dugo traju. Zbog starosti ovaj sterilizator postiže temperaturu samo do 80 stepeni i kapacitet mu je samo 80 flašica što nije dovoljno u postojećim epidemiološkim uslovima. Situacija je alarmantna.

Kupovinom karte za humanitarnu večeru Eat&Talk Argentina pomažete da se obezbede sredstva za nabavku novog sterilizatora. Tom aktivnošću omogućiće se osoblju Instituta za neonatologiju da obezbedi dovoljne količine mleka za sve najugroženije, prevremeno rođene bebe o kojima lekari i osoblje ove institucije brinu dvadeset četiri sata dnevno.

Na meniju, za koji je zadužen zvanični kuvar rezidencije Argentine u Beogradu Marko Mrvić, naći će se empanade s dva tipa nadeva (mleveno meso i vegetarijanska varijanta), pućero – čorbasto jelo s mesom i povrćem, servirano s parčetom faine (vrsta tanke proje od leblebijinog brašna) i sladoled s mlečnim karamelom (dulce de leche). Služiće se argentinsko crveno vino Malbec, a gosti će moći da probaju i tradicionalni Yerba Mate čaj.

Tokom ove večeri predstaviće se dela troje argentinskih pisaca – Sesara Aire, Isidora Blajstena i Samante Šveblin. Odlomke iz njihovih knjiga čitaće glumac Branislav Trifunović. U razgovoru s Vladimirom Arsenijevićem učestvovaće ambasador Republike Argentine Nj. E. Osvaldo Narsiso Marsiko koji će predstaviti specifičnosti argentinske kulture.

Takođe ćete imati priliku da uživate u koncertu tango ansambla Tanguango. Tradicionalno programsko veče zatvora se prodajnom aukcijom radova ilustratora, slikara i dizajnera koji su prethodnih meseci izlagali u KROKODILovom Centru.

Eat & Talk Argentina - humanitarna večera

Karađorđeva 43
19.Nov 2021
KROKODILov Centar
7.500 RSD

Najčitanije

Bredli Kuper donosi čuveno naučnofantastično delo na veliko platno

Dug je put za pojedine adaptacije od štampanih stranica do njihovih filmskih ili serijskih verzija. Takav je slučaj i sa…

10 sireva koje možete jesti bez griže savesti

Namirnica o kojoj će danas detaljno biti reči dragocena je u ishrani, jer je bogata proteinima i važnim vitaminima, a…

Koliko često treba da menjamo peškire ako želimo da ostanemo zdravi?

Peškiri koje koristimo za brisanje ruku, lica i tela prljaviji su nego što nam se čini. Problem ili bar ne…

Bil Gejts preporučuje ovih 5 knjiga za zimske praznike

Ako planirate da predstojeće zimske praznike provedete uz knjigu, Bil Gejts je tu da vam kao i svake godine pomogne…

Horoskop: Šta vam zvezde predviđaju za mesec decembar?

Zakoračili smo u decembar, privodimo kraju obaveze za ovu i pravimo spisak želja i planova za narednu godinu. Tim povodom,…

Turska jela koja su se odomaćila u Srbiji

Verovatno ste nekada čuli da je sarma poreklom iz Turske, ali da li ste znali da ovo važi i za…

Najnovije - Gastro

4 recepta za zdrave zimske smutije

Ukoliko izbegavate smutije tokom zime, jer imate osećaj da više prijaju leti kao vid osveženja, danas vam predstavljamo recepte koji…

Kratka istorija sendviča

Malo ko obraća ozbiljnu pažnju na stari dobri sendvič! On je tek-tako neka uzgred hrana… Naravno, u pitanju je varka…

Da li je poželjno dodavati so u čaj?

Verovali ili ne, neki ljudi sole svoj čaj. U ovom tekstu ćemo vam otkriti odakle potiče ova neobična ideja. Većina…

Jednostavan recept za praznične medenjake koje će svi voleti

Bliže nam se praznici, pa u tom duhu već polako razmišljamo o prazničnoj trpezi i svim ukusnim zalogajima u kojima…

Sočne veganske vafle koje se tope u ustima

Ko ne voli tople, vazdušaste vafle sa ukusnim slatkim prelivom? Verujemo da vas nema mnogo… Zboga toga smo odlučili da…

Da li testeninu nakon kuvanja jednostavno iscedite u sudoperi? Pogledajte zašto to nikada ne bi trebalo da radite!

Špagete sa sosom od mesa, pasta karbonara, fetučini sa rikotom i spanaćem, testenine sa jajima i slaninom, tunjevina ili testenina…