Esterhazy torta – raskošna mađarska poslastica koja nikog ne ostavlja ravnodušnim
Esterhazy torta je čuvena mađarska poslastica koja je vrlo voljena i popularna na našim prostorima. Spoj tankih korica od belanaca i lešnika, te bogatog fila i ganaša od bele čokolade stvara pravu rapsodiju ukusa kojoj je teško odoleti.
Elegantnog raskošnog izgleda i punog slojevitog ukusa, Esterhazy torta osvaja na prvi zalogaj, pa je kao takva odličan izbor kada vam treba svečani desert za neko lepo slavlje. Detaljan recept sledi u nastavku:
Esterhazy torta
Sastojci:
Za kore:
- 6 belanaca
- 60 g brašna
- 200 g mlevenih pečenih lešnika
- 200 g šećera
- prstohvat soli
Za fil:
- 6 žumanaca
- 3 cela jajeta
- 200 g pečenih mlevenih lešnika
- 250 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 150 g putera ili margarina
Za dekoraciju:
- 100 g bele čokolade
- 35 ml slatke pavlake
- 50 g crne čokolade
- malo pečenog mlevenog lešnika, po želji
Priprema:
- Uključite rernu na 180 stepeni C.
- Za kore najpre umutite belanca u čvrst sneg, a zatim postepeno dodajte šećer, pa mutite dok se ne istopi.
- Nakon toga polako ručno umešajte brašno, so i mlevene lešnike, pa sve fino sjedinite špatulom, vodeći računa da smesa ne splasne.
- Podelite smesu na tri dela, pa svaki deo izlijte u pek papirom obložen okrugli kalup i pecite oko 10ak minuta, dok ne dobije zlatnožutu boju. Gotove kore ostavite sa strane da se hlade.
- Za fil skuvajte na pari sve sastojke osim lešnika i maslaca, neprestano mešajući tako da dobijete gust i bogat krem (oko 10ak minuta), pa ostavite da se hladi.
- Nakon toga u krem dodajte omekšali puter ili margarin, pa sve dobro sjedinite mikserom, a zatim i ručno dodajte mlevene lešnike i sve fino umešajte da dobijete bogat fil.
- Složite Esterhazy tortu tako što ćete naizmenično ređati korice i fil, a zatim tortu i sa strane premažite filom (gornju koru nemojte premazivati), pa ostavite u frižider da se malo stegne.
- Za glazuru, sipajte slatku pavlaku u šerpicu, pa dodajte izlomljenu belu čokoladu i mešajte na laganoj vatri sve dok se čokolada ne istopi i ne dobijete fin gladak krem.
- Odmah nakon toga istopite i crnu čokoladu na laganoj vatri, pa je sipajte u dresir vrećicu.
- Prelijte glazuru preko torte i ravnomerno je rasporedite, a zatim odmah pažljivo nanesite i crnu čokoladu kreirajući efekat paukove mreže čačkalicom.
- Tortu, po želji, možete sa strane uvaljati u mleveni pečeni lešnik, pa je ostavite u frižider na nekoliko sati ili najbolje preko noći da se dobro ohladi i da se svi ukusi lepo povežu.
- Esterhazy torta najlepše izgleda kada je sečena na trouglove. Prijatno!
No Comment! Be the first one.