• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Esterhazy torta
Foto: Shutterstock/Anna_Pustynnikova

Esterhazy torta – raskošna mađarska poslastica koja nikog ne ostavlja ravnodušnim

CityMagazine
14.11.2024. 2 min Recepti

Esterhazy torta je čuvena mađarska poslastica koja je vrlo voljena i popularna na našim prostorima. Spoj tankih korica od belanaca i lešnika, te bogatog fila i ganaša od bele čokolade stvara pravu rapsodiju ukusa kojoj je teško odoleti.

Elegantnog raskošnog izgleda i punog slojevitog ukusa, Esterhazy torta osvaja na prvi zalogaj, pa je kao takva odličan izbor kada vam treba svečani desert za neko lepo slavlje. Detaljan recept sledi u nastavku:

Esterhazy torta

Sastojci:

Za kore:

  • 6 belanaca
  • 60 g brašna
  • 200 g mlevenih pečenih lešnika
  • 200 g šećera
  • prstohvat soli

Za fil:

  • 6 žumanaca
  • 3 cela jajeta
  • 200 g pečenih mlevenih lešnika
  • 250 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 150 g putera ili margarina

Za dekoraciju:

  • 100 g bele čokolade
  • 35 ml slatke pavlake
  • 50 g crne čokolade
  • malo pečenog mlevenog lešnika, po želji
Esterhazy torta - raskošna mađarska poslastica koja nikog ne ostavlja ravnodušnim
Foto: Shutterstock/Anna_Pustynnikova

Priprema:

  1. Uključite rernu na 180 stepeni C.
  2. Za kore najpre umutite belanca u čvrst sneg, a zatim postepeno dodajte šećer, pa mutite dok se ne istopi.
  3. Nakon toga polako ručno umešajte brašno, so i mlevene lešnike, pa sve fino sjedinite špatulom, vodeći računa da smesa ne splasne.
  4. Podelite smesu na tri dela, pa svaki deo izlijte u pek papirom obložen okrugli kalup i pecite oko 10ak minuta, dok ne dobije zlatnožutu boju. Gotove kore ostavite sa strane da se hlade.
  5. Za fil skuvajte na pari sve sastojke osim lešnika i maslaca, neprestano mešajući tako da dobijete gust i bogat krem (oko 10ak minuta), pa ostavite da se hladi.
  6. Nakon toga u krem dodajte omekšali puter ili margarin, pa sve dobro sjedinite mikserom, a zatim i ručno dodajte mlevene lešnike i sve fino umešajte da dobijete bogat fil.
  7. Složite Esterhazy tortu tako što ćete naizmenično ređati korice i fil, a zatim tortu i sa strane premažite filom (gornju koru nemojte premazivati), pa ostavite u frižider da se malo stegne.
  8. Za glazuru, sipajte slatku pavlaku u šerpicu, pa dodajte izlomljenu belu čokoladu i mešajte na laganoj vatri sve dok se čokolada ne istopi i ne dobijete fin gladak krem.
  9. Odmah nakon toga istopite i crnu čokoladu na laganoj vatri, pa je sipajte u dresir vrećicu.
  10. Prelijte glazuru preko torte i ravnomerno je rasporedite, a zatim odmah pažljivo nanesite i crnu čokoladu kreirajući efekat paukove mreže čačkalicom.
  11. Tortu, po želji, možete sa strane uvaljati u mleveni pečeni lešnik, pa je ostavite u frižider na nekoliko sati ili najbolje preko noći da se dobro ohladi i da se svi ukusi lepo povežu.
  12. Esterhazy torta najlepše izgleda kada je sečena na trouglove. Prijatno!

Oznake:

bela čokoladaEsterhazy tortapečeni lešniciposlastica

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

sok od aronije
Prethodni

Sok od aronije – recept za napitak koji može biti vaš najbolji saveznik u jačanju imuniteta i borbi protiv prehlade

bonžita
Sledeći

Bonžita – recept za zdrav i ukusan slatkiš bez dodatog šećera u kome možete uživati bez griže savesti

Sledeći
bonžita
15.11.2024.

Bonžita – recept za zdrav i ukusan slatkiš bez dodatog šećera u kome možete uživati bez griže savesti

Prethodni
14.11.2024.

Sok od aronije – recept za napitak koji može biti vaš najbolji saveznik u jačanju imuniteta i borbi protiv prehlade

sok od aronije

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine
    hbo max decembar
    Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
    CityMagazine
    mayales
    Mayales pred prvi nastup u Beogradu: Igra i eksperimentisanje, koncert u Karmakomi kao presek karijere
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖