Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Evo zašto ne treba da perete piletinu pre kuvanja

AUTOR: CityMagazine 29 May, 2019
Evo zašto ne treba da perete piletinu pre kuvanja

Ukoliko ste do sada pre kuvanja piletinu uvek prali, možda je vreme da razmislite o ovoj potencijalno opasnoj navici.

Stručnjaci za zdravlje i sigurnost hrane savetuju da se piletina ne pere, jer se tako može povećati širenje bakterija i rizik od unakrsne kontaminacije. Pažljivo rukovanje sirovom piletinom tokom pripreme je ključno za izbegavanje trovanja hranom.

Pranje piletine ne rešava, ali zato može da pogorša problem

Pranje piletine ne rešava, ali zato može da pogorša problem

Većina ljudi koji čiste piletinu misle da na taj način peru razne bacile sa nje. I dok jesu u pravu kada pretpostavljaju da sirova piletina često vrvi od bakterija, kao što je kampilobakterija ili salmonela, pranje vodom ne radi ništa protiv toga. U stvari, pranje piletine zapravo pogoršava ovaj problem, jer pranje vodom može da širi bakterije oko sudopera, pultova, pa čak i vaše odeće. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti tvrdi da je jedini siguran način da se eliminišu bakterije kuvanje piletine do odgovarajuće temperature, a ova pravila se odnose i na druge vrste mesa i ribe. Minimalna temperatura kuvane piletine treba da bude 165 stepeni.

Čak su i profesionalni kuvari podeljeni po ovom pitanju. Čuvena Džulija Čajld bila je nepokolebljivi pristalica pranja piletine, dok je Ina Garten nedavno potvrdila da nema potrebe za pranjem. Gartenova na svojoj strani ima nauku koja podržava njen stav, i bez obzira na potencijalne opasnosti od pranja piletine, zaista nema razloga da se to radi osim vezivanja za dugogodišnje navike.

Kuvari su podeljenog mišljenja

Kuvari su podeljenog mišljenja

Ako ostanete lojalni pranju piletine, pokušajte da je ne perete barem jednom da vidite da li zaista možete primetiti razliku. Ako odlučite da nastavite sa svojom navikom pranja, moraćete da preduzmete mere za pravilnu dezinfekciju bilo koje površine sa kojom je prskanje moglo da dođe u kontakt kako bi se sprečila unakrsna kontaminacija. Pažljivo rukovanje i priprema sirove živine je neophodna za očuvanje zdravlja.

Najčitanije

Jedan od najpopularnijih glumaca današnjice želi da bude sledeći Džejms Bond

I pre nego što smo peti i poslednji put gledali Danijela Krejga u ulozi Džejmsa Bonda u filmu Nije vreme…

Ovo je 7 kozmetičkih proizvoda koje bi svaka žena posle 40. godine trebalo da koristi

Različiti periodi života zahtevaju različite kozmetičke proizvode. Bilo da je u pitanju omiljeni ruž za usne koji će vašem licu…

3 loše navike koje imaju inteligentne osobe

Oko sebe ostavljate nered i puno psujete? Verovatno ste ceo život bili osuđivani zbog ovih loših navika, ali studije su…

Nova južnokorejska serija za jedan dan postala popularnija od serije „Squid Game“

Izgleda da je svet željan južnokorejskih serija, a Netflix i te kako ima nameru da to iskoristi. Naime, samo 24…

5 znakova da ne volite sebe dovoljno

Jedno je reći da volite sebe i da vodite računa o svom emotivnom, mentalnom i fizičkom zdravlju, a drugo je…

Ove upečatljive fotografije iz Poljske otkrivaju kako je izgledao život iza Gvozdene zavese tokom ’80-ih

Početkom osamdesetih godina prošlog veka, kada su Varšava i Gdanjsk bili centar veliki političkih previranja u Poljskoj, francuski fotograf Bruno…

Najnovije - Gastro

Da li testeninu nakon kuvanja jednostavno iscedite u sudoperi? Pogledajte zašto to nikada ne bi trebalo da radite!

Špagete sa sosom od mesa, pasta karbonara, fetučini sa rikotom i spanaćem, testenine sa jajima i slaninom, tunjevina ili testenina…

Retro kuhinja: „Jansenova napast“

Zvuči čudno i neobično, ali je veoma jednostavno, i – više je nego ukusno, posebno za hladne dane! Jelo potiče…

Vijetnamske prolećne rolnice: Predjelo koje će uneti osveženje na slavsku trpezu

Ukoliko želite da zaobiđete tradicionalna slavska jela, koja su „već viđena‟, a uz to i komplikovana za spremanje, predlažemo predjelo…

Tematski gastro događaji na donjem Dorćolu

U Beogradu na donjem Dorćolu otvoren je Belgrade Kitchen Party – novi koncept prostora industrijskog dizajna osmišljen da i u…

Slavski pokloni – tradicija na nov način

Ukrasna kesa za vino, vino, kafa i bombonjera na rafu blizu kase najavljuju sezonu slava. Pokloni su vid zahvalnosti za…

5 jednostavnih recepata za grickalice bez griže savesti

Da li je jedina stvar kojoj se radujete u poslednje vreme noćna poseta frižideru? Da li volite da grickate kasno…