Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Evo zašto ne treba da perete piletinu pre kuvanja

AUTOR: CityMagazine 29 May, 2019
Evo zašto ne treba da perete piletinu pre kuvanja

Ukoliko ste do sada pre kuvanja piletinu uvek prali, možda je vreme da razmislite o ovoj potencijalno opasnoj navici.

Stručnjaci za zdravlje i sigurnost hrane savetuju da se piletina ne pere, jer se tako može povećati širenje bakterija i rizik od unakrsne kontaminacije. Pažljivo rukovanje sirovom piletinom tokom pripreme je ključno za izbegavanje trovanja hranom.

Pranje piletine ne rešava, ali zato može da pogorša problem

Pranje piletine ne rešava, ali zato može da pogorša problem

Većina ljudi koji čiste piletinu misle da na taj način peru razne bacile sa nje. I dok jesu u pravu kada pretpostavljaju da sirova piletina često vrvi od bakterija, kao što je kampilobakterija ili salmonela, pranje vodom ne radi ništa protiv toga. U stvari, pranje piletine zapravo pogoršava ovaj problem, jer pranje vodom može da širi bakterije oko sudopera, pultova, pa čak i vaše odeće. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti tvrdi da je jedini siguran način da se eliminišu bakterije kuvanje piletine do odgovarajuće temperature, a ova pravila se odnose i na druge vrste mesa i ribe. Minimalna temperatura kuvane piletine treba da bude 165 stepeni.

Čak su i profesionalni kuvari podeljeni po ovom pitanju. Čuvena Džulija Čajld bila je nepokolebljivi pristalica pranja piletine, dok je Ina Garten nedavno potvrdila da nema potrebe za pranjem. Gartenova na svojoj strani ima nauku koja podržava njen stav, i bez obzira na potencijalne opasnosti od pranja piletine, zaista nema razloga da se to radi osim vezivanja za dugogodišnje navike.

Kuvari su podeljenog mišljenja

Kuvari su podeljenog mišljenja

Ako ostanete lojalni pranju piletine, pokušajte da je ne perete barem jednom da vidite da li zaista možete primetiti razliku. Ako odlučite da nastavite sa svojom navikom pranja, moraćete da preduzmete mere za pravilnu dezinfekciju bilo koje površine sa kojom je prskanje moglo da dođe u kontakt kako bi se sprečila unakrsna kontaminacija. Pažljivo rukovanje i priprema sirove živine je neophodna za očuvanje zdravlja.

Najčitanije

Da li treba da elektronske uređaje isključite iz struje kada napolju grmi i seva?

Često čujemo da je opasno da naši kućni uređaji budu uključeni u struju tokom grmljavine. Da li je ovo mit…

Ako volite ovu pesmu – čestitamo vam, naučnici kažu da ste psihopata

Jedan od najpoznatijih repera, ali i muzičara danas je svakako Eminem, sa više miliona prodati ploča singlova i strimova pesama…

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

Namestili ste klimu da greje, a ona uporno hladi, evo u čemu je problem

Jesen je zvanično počela, a poslednjih malo više od nedelju dana bili smo svedoci naglog pada temperature, zbog čega su…

Ovo su znaci da pijete previše alkohola

Čaša uz ručak, čaša posle večere, povremeno opuštanje sa prijateljima. Nije problem ako povremeno uživate u alkoholu, ali kada zaista…

Ovako bi danas izgledale poznate ličnosti da nisu prerano izgubile život

Mnogo je poznatih ličnosti koje su neočekivano preminule, mnogo pre nego što su dostigle duboku starost. Ne možemo a da…

Najnovije - Gastro

Tajni sastojak za pomfrit ukusniji nego iz Meka je kefir: I ne, nije šala

Ako ste bar jednom probali pomfrit iz Meka, vrlo je verovatno da se slažete da ne postoji savršeniji hrskavi zalogaj…

Ovde možete da pronađete vina koja ne možete da kupite nigde: Na samo minut od vas pronašli smo pravi vinski raj

„Vino je dokaz da nas Bog voli i da želi da nas vidi sretne“, rekao je jednom Bendžamin Frenklin, a…

Da li biste probali ovaj ljubičasti paradajz? Kažu da je zdraviji od običnog

On ima ukus paradajza, njegov miris i manje više izgleda isto, ali postoji jedna razlika – ljubičast je. Američko ministarstvo…

Pica od starog hleba

Koliko vas ume da umesi dobro testo za picu? Ako niste baš neki kulinarski mag, imamo jednostavno rešenje, da jedete…

Viljuškom po svetu – Italija: Recepti za karpačo, nadeveni paradajz i teleće kotlete sa gorgonzolom

Pred vama je još jedan izbor recepata inspirisanih sunčanom Italijom, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Odvojte sastojke, zasucite rukave i…

Ovaj napitak od belog luka i đumbira smanjuje krvni pritisak!

Od visokog krvnog pritiska pati u proseku 1 od 3 osobe, a nezdrave navike u ishrani su vodeći uzročnici. On povećava…