Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Sigurno ste pogrešno koristili puter prilikom spremanja kolača

AUTOR: CityMagazine 30 May, 2019
Sigurno ste pogrešno koristili puter prilikom spremanja kolača

Bez obzira da li ste dobri u tome ili ne, sigurno volite da spremate kolače. Verovatno ste i primetili u receptima da puter treba da bude na određenoj temperaturi, odnosno da bude rastopljen, čvrst ili na sobnoj temperaturi.

Mnogi od nas nemaju strpljenja da sačekaju da tvrd puter iz frižidera dostigne sobnu temperaturu, pa ga koristimo takav kakav je. To međutim može da upropasti kolač.

Očigledno je da recepti nisu tu bez razloga, te će kvalitet i ukus vašeg gotovog kolača varirati u zavisnosti od stanja putera koji ste koristili tokom pripreme.

Ono što vam je potrebno zavisi od toga šta pokušavate da napravite. Na primer, ako želite brauni kolač, šećer ćete pomešati sa tvrdim puterom. Ukoliko, pak, želite hrskave kolače, istopićete puter.

Za vazdušast brauni, koristite tvrd puter pomešan sa šećerom

Za vazdušast brauni, koristite tvrd puter pomešan sa šećerom

Evo i naučnog objašnjenja koje se krije iza ovog zlatnog pravila:

Čvrst maslac je emulzija molekula masti suspendovanih u tečnosti. Kada u čvrst puter dodate šećer, vi dodajete i vazduh u tu emulziju i stvarate krem odnosno paperjastu, vazdušastu teksturu.

Ako rastopite maslac, razbijate emulziju, što znači da su masnoća i voda odvojeni jedan od drugog, i da nema načina da se maslac pretvori u krem. Ovo nije nužno loša stvar, ali rezultuje drugačijim krajnjim proizvodom.

Rastopljeni maslac ne može preći u kremastu formu jer je izgubio emulzifikaciju. S druge strane, ni previše hladan maslac ne može proizvesti kremasti efekat jer je teško raditi sa njim.

Na kraju ostaje maslac na sobnoj temperaturi, ali to može biti diskutabilna upotreba, jer sobna temperatura može varirati u različitim periodima godine i u različitim krajevima.

Najčitanije

Mesečni horoskop za oktobar 2022: Jedan znak bolje da do novembra ne izlazi iz kuće

Polako odbrojavamo poslednje dane septembra, i pred nama je novi jesenji mesec. Stoga, pravo je vreme za detaljan horoskop u…

Evo kada u svakom delu Srbije počinje jeftina tarifa struje

U situaciji u kojoj se nalazi svet, mnogi ljudi gledaju da uštede na čemu mogu, a jedna od bitnih stavki…

Da li treba da elektronske uređaje isključite iz struje kada napolju grmi i seva?

Često čujemo da je opasno da naši kućni uređaji budu uključeni u struju tokom grmljavine. Da li je ovo mit…

5 razloga zašto treba da počnete da pijete sodu bikarbonu

Verovatno već koristite sodu bikarbonu u kuhinji, a možda čak i za čišćenje svog doma. Ali da li ste znali…

Zašto nam se magle stakla automobila i kako to da rešimo?

Zamagljena šoferšajbna smanjuje vidljivost tokom vožnje, a samim tim i našu bezbednost u saobraćaju. S ovim problemom se suočavamo i…

Ako volite ovu pesmu – čestitamo vam, naučnici kažu da ste psihopata

Jedan od najpoznatijih repera, ali i muzičara danas je svakako Eminem, sa više miliona prodati ploča singlova i strimova pesama…

Najnovije - Gastro

Recepti za musaku Mike Dajmaka

Kada pomislimo na musaku prva asocijacija obično je jelo od krompira i mesa, sa dodatkom začina, ali ne mora da…

Da li ste spremni za vegansku čokoladu?

Veganska ishrana sve je popularnija, naročito među pripadnicima mlađe generacije, starosti do 25 godina. Ako na to dodamo i povećanu…

Jesen je stigla: Vreme je za najsočniji kolač od jabuka

Jesen je stigla, a to znači da je vreme za jabuke i razne delicije sa njima u glavnoj ulozi. Zbog…

Izložba autohtonih sireva Balkana u tržnom centru BEO

Ovog vikenda, 1. i 2. oktobra, u Beogradu će biti održana 14. izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival. Svoje…

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…

Više od pedeset restorana pripremilo je posebne menije za Belgrade Restaurant Show

Na konferenciji koja je održana u Turističkoj organizaciji Srbije predstavljena je manifestacija Belgrade Restaurant Show koja će biti održana u…