• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle

Sigurno ste pogrešno koristili puter prilikom spremanja kolača

CityMagazine
30.05.2019. 1 min Recepti

Mnogi od nas nemaju strpljenja da sačekaju da tvrd puter iz frižidera dostigne sobnu temperaturu, pa ga koristimo takav kakav je. To međutim može da upropasti kolač.

Očigledno je da recepti nisu tu bez razloga, te će kvalitet i ukus vašeg gotovog kolača varirati u zavisnosti od stanja putera koji ste koristili tokom pripreme.

Ono što vam je potrebno zavisi od toga šta pokušavate da napravite. Na primer, ako želite brauni kolač, šećer ćete pomešati sa tvrdim puterom. Ukoliko, pak, želite hrskave kolače, istopićete puter.

Povezani članci

5 najčešćih grešaka kod spremanja bifteka

Da li već osećate miris božićnih poslastica? Donosimo 3 recepta za čokoladne deserte u zdravijoj, ali ništa manje ukusnoj verziji

Za vazdušast brauni, koristite tvrd puter pomešan sa šećerom
Za vazdušast brauni, koristite tvrd puter pomešan sa šećerom

Evo i naučnog objašnjenja koje se krije iza ovog zlatnog pravila:

Čvrst maslac je emulzija molekula masti suspendovanih u tečnosti. Kada u čvrst puter dodate šećer, vi dodajete i vazduh u tu emulziju i stvarate krem odnosno paperjastu, vazdušastu teksturu.

Ako rastopite maslac, razbijate emulziju, što znači da su masnoća i voda odvojeni jedan od drugog, i da nema načina da se maslac pretvori u krem. Ovo nije nužno loša stvar, ali rezultuje drugačijim krajnjim proizvodom.

Rastopljeni maslac ne može preći u kremastu formu jer je izgubio emulzifikaciju. S druge strane, ni previše hladan maslac ne može proizvesti kremasti efekat jer je teško raditi sa njim.

Na kraju ostaje maslac na sobnoj temperaturi, ali to može biti diskutabilna upotreba, jer sobna temperatura može varirati u različitim periodima godine i u različitim krajevima.

Oznake:

kolačimaslacputerrecepti

Povezani članci

Savršena vikend poslastica: Ovi sočni brauniji kriju jedan poseban sastojak zbog čega ćete ih posebno voleti

Recept za smesu s kojom možete da pripremite čak sedam vrsta kolača

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Prethodni

Evo zašto ne treba da perete piletinu pre kuvanja

Sledeći

Spremite savršeno hrskavu slaninu bez prskanja ulja

Sledeći
31.05.2019.

Spremite savršeno hrskavu slaninu bez prskanja ulja

Prethodni
29.05.2019.

Evo zašto ne treba da perete piletinu pre kuvanja

Najnovije

Film „Barbi“ stiže na striming 15. decembra
CityMagazine
Goran Bare je komentarisao uspeh Aleksandre Prijović u Zagrebu, a malo ko je očekivao da će ovo reći
CityMagazine
Voja Govedarica
Tukao je Stalonea, psovao Žan Klod van Dama: Preminuo je čuveni Srbin iz akcionih filmova
CityMagazine
Donald Tramp
Ovaj glumac će biti mladi Donald Tramp u novom filmu: Dobro ga znamo iz superherojskih akcija, a izašle su i prve fotke sa snimanja
CityMagazine
Koštana
Da li je ovo prvi veliki medijski skandal sa poznatim licima u Srbiji: Čuveni lik iz književnosti je postojao i tužio je pisca koji ga je proslavio
Miloš Dašić

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sport
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Konferencije
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖