• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Evo zašto što pre treba da pripremite osvežavajući napitak od krastavca

Evo zašto što pre treba da pripremite osvežavajući napitak od krastavca

CityMagazine
20.07.2022. 2 min Recepti

Voda ili sok od krastavca nije samo napitak koji hladi i osvežava organizam tokom vrelih dana, već ima i mnoga druga blagotvorna dejstva na organizam. Zbog toga vam u nastavku otkrivamo zašto bi bilo dobro da ga pripremite što pre, te postupak kako to da učinite.

Zašto je dobro piti napitak sa krastavcem

Krastavci sadrže mnogo vode – obično preko 90%. No, pored toga, oni sadrže mnogo magnezijuma (13 mg/100 g), kalcijuma (16 mg), kalijuma (147 mg) i nešto gvožđa. Osim toga, kalijum i magnezijum u krastavcima su u veoma dobrom odnosu sa natrijumom, što je važno za izbacivanje viška vodez organizma i ublažavanje stresa na srcu. Zahvaljujući tome, krastavci čiste creva, jačaju imuni sistem i vezivno tkivo, pomažu kod opekotina od sunca i ublažavaju probleme sa očima.

Evo zašto što pre treba da pripremite osvežavajući napitak od krastavca
Foto: Shutterstock

Shodno tome, i sam sok od krastavca ima brojne zdravstvene prednosti. Tako on blagotvorno utiče na tanko crevo, bubrege, pluća i kožu, te snižava šećer u krvi. Naučnici takođe proučavaju uticaj različitih supstanci u krastavcima na prevenciju određenih karcinoma.

Sok od krastavca je pogodan i za negu kože!

Naime, sok od krastavca blagotvorno deluje na upale i opekotine kože, a negde se čak koristi i kao tonik za oči. Sve što treba da uradite je da maramicu natopite ovim sokom i stavite preko očiju ili da sok utrljate u kožu i sačekate da se osuši.

Evo zašto što pre treba da pripremite osvežavajući napitak od krastavca
Foto: Shutterstock

Osnovni recept za sok od krastavca:

Ogulite krastavac, pa ga isecite na sitne komade i ubacite u blender. Dobijenu smešu zatim procedite kroz finu cediljku, najbolje čistu gazu kako biste dobili bistru tečnost, i voda od krastavca je spremna. Sve što vam preostaje je da je ohladite i poslužite.

Ovaj osnovni recept možete naravno obogatiti na razne načine, dodavanjem drugih zdravih namirnica, raznog voća i začinskog bilja. Recept za jedan takav osvežavajući napitak sledi u nastavku.

Osvežavajući napitak od krastavca

Sastojci:

  • 5 krastavaca
  • 6-7 šolja vode
  • ½ ananasa
  • sok od limuna ili limete
  • sveža nana (po ukusu)
  • med (opciono)
  • kocke leda (opciono)
  • nekoliko kriški krastavca i komadići ananasa kao prilog

Priprema:

Sipajte vodu u blender, dodajte komadiće isečenog krastavca, ananasa i listove sveže nane i dobro promešajte (ako je količina prevelika, pripremite iz dva dela).

Procedite smešu da dobijete „čistu” vodu, pa u nju zatim dodajte sok od limuna ili limete i nekoliko svežih kriški krastavca i ananasa. Promešajte i stavite u frižider.

Ako se odlučite za zaslađivač, iscedite sok od limuna/limete u manju činiju i umešajte željenu količinu meda. Mešajte dok se med potpuno ne rastvori i ne sjedini sa sokom. Zatim sipajte smešu u vodu i dobro promešajte. Po želji poslužite sa nekoliko kockica leda. Chin-chin!

Izvor: Aktivni Si

Naslovna fotografija: Shutterstock

Oznake:

hidrirajućeletnji napitaknapitak sa krastavcimaosvežavajućesok od krastavcazdravstvene prednosti

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Omiljena salata Džulije Roberts je savršen letnji ručak: I neće vas posvađati sa vagom
Prethodni

Omiljena salata Džulije Roberts je savršen letnji ručak: I neće vas posvađati sa vagom

Hladna španska supa koja se ne kuva: Ako leti ne jedete gaspaćo, ne znate šta propuštate
Sledeći

Hladna španska supa koja se ne kuva: Ako leti ne jedete gaspaćo, ne znate šta propuštate

Sledeći
Hladna španska supa koja se ne kuva: Ako leti ne jedete gaspaćo, ne znate šta propuštate
20.07.2022.

Hladna španska supa koja se ne kuva: Ako leti ne jedete gaspaćo, ne znate šta propuštate

Prethodni
20.07.2022.

Omiljena salata Džulije Roberts je savršen letnji ručak: I neće vas posvađati sa vagom

Omiljena salata Džulije Roberts je savršen letnji ručak: I neće vas posvađati sa vagom

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine
    hbo max decembar
    Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
    CityMagazine
    mayales
    Mayales pred prvi nastup u Beogradu: Igra i eksperimentisanje, koncert u Karmakomi kao presek karijere
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖