• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Farbanje jaja
Farbanje jaja u lukovini, foto: Oleg Begunenco / Alamy / Alamy / Profimedia

Farbanje jaja u lukovini: Recept sa svim prirodnim sastojcima

CityMagazine
25.04.2024. 2 min Recepti

Farbanje jaja u lukovini bio je glavni način farbanja kod naših baka. NA isti način se tradicionalno farbaju jaja i u Grčkoj.

Za čuvarkuću, crveno jaje, kupovala se boja u crkvi, a ostala su bila crveno- braon i šarana.

Danas se sve više ljudi vraća prirodnom farbanju jaja, jer se na taj način izbegavaju hemikalije.

A koju ćete boju dobiti zavisi od:

-Količine ljuski luka koje koristite.

-U koliko vode kuvate ljuske luka.

-Boje jajeta, odnosno da li je u pitanju belo jaje ili smeđe, jer proizvodi različite nijanse boje.

Kako da ne ‘razbijete jaje’

Kuvanje jaja direktno u boji može zvučati pomalo riskantno. Šta ako jaje pukne kada ga umočite i unutra se potpuno oboji? Bez brige, ovo je veoma malo verovatno da će se desiti sve dok u vodu dodate dobru količinu soli, što pomaže da se jaje ne razbije. Važno je i da jaja spuštate nežno u vodu, a ne da ih ubacujete.

Ono što vam je potrebno je:

2,5 litara vode
ljuske od 10 velikih lukova
200 ml vinskog sirćeta
2 kašike soli
10 jaja
maslinovo ulje
papirne ubruse

Dodajte ljuske luka u srednju šerpu za kuvanje.

Sipajte 2,5 litra vode i 200 ml sirćeta u šerpu. Dodajte so i pustite da provri. Smanjite temperaturu na srednje i kuvajte na laganoj vatri oko 40 minuta. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi 10-15 minuta.

Farbanje jaja:

Dobro operite jaja i osušite ih kuhinjskim ubrusom.
Kašikom pažljivo jedno po jedno jaje umočite u boju. Kada ste dodali sva jaja u šerpu, vratite šerpu na vatru i kuvajte na srednjoj temperaturi oko 30 minuta.
Sklonite sa vatre i ostavite jaja u šerpi da odstoje barem pola sata. Prebacite jaja na tanjir i ostavite ih da se osuše. Ne trljajte jaja dok su još mokra.

Premazivanje jaja:

Na papirni ubrus stavite malo maslinovog ulja i nežno svako jaje utrljajte dok ne postane sjajno sa svih strana.

Sastojci

10 jaja
ljuske od 10 velikih lukova
2,5 litara vode
200 ml crvenog vinskog sirćeta
2 kašike koser soli
maslinovo ulje
papirne ubruse

Uputstvo

Dodajte ljuske luka u srednju šerpu za kuvanje.
Sipajte 2,5 litra vode i 200 ml sirćeta u šerpu. Dodajte so i pustite da provri. Smanjite temperaturu na srednje i kuvajte na laganoj vatri oko 40 minuta. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi 10-15 minuta.
Dobro operite jaja i osušite ih kuhinjskim ubrusom.
Kašikom pažljivo jedno po jedno jaje umočite u boju. Kada ste dodali sva jaja u šerpu, vratite šerpu na vatru i kuvajte na srednjoj temperaturi oko 30 minuta.
Sklonite sa vatre i ostavite jaja u šerpi da odstoje barem pola sata. Prebacite jaja na tanjir i ostavite ih da se osuše. Ne trljajte jaja dok su još mokra.
Na papirni ubrus stavite malo maslinovog ulja i nežno svako jaje utrljajte dok ne postane sjajno sa svih strana.

Oznake:

farbanje jajalukovina

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

lazanje
Prethodni

Lazanje, recept za najbolje italijansko jelo

Ovo je najbolja metoda za podgrevanje pice: Vrh će ostati mekan, a testo hrskavo
Sledeći

Ovo je najbolja metoda za podgrevanje pice: Vrh će ostati mekan, a testo hrskavo

Sledeći
Ovo je najbolja metoda za podgrevanje pice: Vrh će ostati mekan, a testo hrskavo
25.04.2024.

Ovo je najbolja metoda za podgrevanje pice: Vrh će ostati mekan, a testo hrskavo

Prethodni
25.04.2024.

Lazanje, recept za najbolje italijansko jelo

lazanje

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine
    hbo max decembar
    Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖