• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Fokača
Fokača, foto: Zoonar GmbH / Alamy / Alamy / Profimedia

Fokača, recept bez čekanja

CityMagazine
24.04.2024. 2 min Recepti

Fokača je najvazdušastije, najmirisnije testo, ali uglavnom svi recepti su tavni da vam je potrebno dva dana za fermentaciju testa. Ovaj recept nije takav.

Fokača recept

Sastojci

1 ½ šolje brašna za hleb
1 ½ šolje belog pšeničnog brašna
2 kašičice soli
1 kašika belog šećera
1 (.25 unce) pakovanje instant kvasca
1 ⅓ šolje mlake vode (110 stepeni F/45 stepeni C)
3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
2 kašike seckanog svežeg ruzmarina
2 kašike rendanog parmezana

Uputstvo

Pomešajte oba brašna i so u velikoj posudi. Napravite udubljenje u sredini brašnaste smese; pospite šećer i kvasac u udubljenje. Pažljivo ulijte vodu u udubljenje. Ostavite da stoji dok kvasac ne počne da deluje, otprilike 5 minuta.

U udubljenje ulijte 2 kašike ulja. Kašikom promešajte sredinu smese, postepeno šireći područje koje mešate kako biste uključili sav prah.


Izručite testo na brašnom posutu površinu, i mesite samo dok ne postane glatko. Testo treba da bude meko.



U čistu posudu sipajte 1/2 kašičice ulja. Stavite testo u posudu, okrenuvši ga jednom da uljite vrh. Pokrijte i ostavite da se diže dok se ne udvostruči, 30 do 45 minuta.

Podmažite pleh sa 1 kašičicom ulja.

Pritisnite testo da se umiri i prebacite ga na pripremljeni pleh. Nežno pritisnite testo da bude debljine oko 1,25 cm.

Prelijte preostalih 1 1/2 kašičica ulja preko testa. Koristeći drvenu kašiku, pritisnite testo na razmak od 1,25 cm. Pospite ruzmarinom i parmezanom. Stavite u hladnu rernu na srednju policu. Stavite ravan pleh sa toplom vodom na policu ispod hleba. Ostavite da se diže dok se ne udvostruči u veličini, 20 do 25 minuta.

Uključite rernu na 190 stepeni stepeni. Pecite fokaču dok ne porumeni odozgo, 20 do 25 minuta. Izvadite iz pleha i ostavite da se ohladi na žičanoj rešetki. Poslužite toplo.

Oznake:

fokača

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Kikiriku puter
Prethodni

Kikiriki puter, recept za namaz koji se lako pravi

lazanje
Sledeći

Lazanje, recept za najbolje italijansko jelo

Sledeći
lazanje
25.04.2024.

Lazanje, recept za najbolje italijansko jelo

Prethodni
23.04.2024.

Kikiriki puter, recept za namaz koji se lako pravi

Kikiriku puter

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    marčelo
    „Puzzle Shock“ 20 godina kasnije: Kako je nastao album koji je stvorio Marčelov prepoznatljiv glas
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖