• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Hladne supe za vruće leto

Hladne supe za vruće leto

Isidora Spasić
26.07.2019. 3 min Recepti

Piše: Isidora Spasić

Hladna supa od graška i mente

Iznenadićete se kada shvatite koliko je jednostavno pripremiti ovu hladnu supu. S druge strane, njen ukus je veoma kompleksan i osvežavajuć. Menta je poznata po tome što hladi, a to će pomoći prilikom visokih temperatura. Uz to će vas upečatljivo zelena boja supe dodatno oraspoložiti.

(foto izvor: www.healthynibblesandbits.com)
(foto izvor: www.healthynibblesandbits.com)

Sastojci

1 kašičica maslinovog ulja
25 g putera
1 crveni luk
1 čen belog luka
750 g graška (svežeg ili zamrznutog)
75 g listova sveže mente
1 l bujona od povrća
75 g parmezana
so i biber

U šerpi, na srednje jakoj vatri, istopite puter i dodajte maslinovo ulje. Sitno iseckajte crveni luk, pa ga propržite dok ne omekša. Ubacite i čen belog luka, što sitnije iseckan. Nastavite da pržite još 3 minuta. Onda u šerpu sipajte ¾ graška, ¾ bujona od povrća, i iseckane listiće mente. Poklopite šerpu i na srednje jakoj vatri pustite da se sve krčka 10 minuta. Nakon toga prebacite supu u blender, te je dobro ispasirajte. Vratite supu u šerpu, dodajte preostali grašak i bujon, posolite, pobiberite, pa kuvajte još 5 minuta. Pustite da se supa ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim je dodatno prohladite u frižideru. Služite uz sveže narendan parmezan.

(foto izvor: www.weightwatchers.com)
(foto izvor: www.weightwatchers.com)

Hladna supa od paradajza i bosiljka

Veoma je važno da u ovom receptu koristite kvalitetan paradajz, jer se tajna ukusa krije upravo u njemu. Prirodna slatkoća paradajza zaista će doći do izražaja u ovoj hladnoj supi, posebno u pratnji aromatičnog bosiljka. Pored niskog broja kalorija, tu su vitamin A i C, koji će dodatno pomoći vašem organizmu tokom toplog vremena.

(foto izvor: www.bishopsorchards.com)
(foto izvor: www.bishopsorchards.com)

Sastojci

1 kg paradajza
50 g listova svežeg bosiljka
250 g bujona od povrća
2 čena belog luka
2 kašičice balzamiko sirćeta
so i biber

Operite paradajz, odstranite mu peteljke, isecite ga na četvrtine, i odsecite središnji tvrdi deo. Ubacite ga u blender sa svim ostalim gore navedenim sastojcima. Pustite da blender odradi svoje, te da dobro samelje sastojke. Prespite ovaj miks u šerpu, pa pustite da se kuva 10 minuta na slabijoj vatri. Možete služiti i toplo, ali je najbolje da supu ohladite i poslužite uz par listića svežeg bosiljka.

(foto izvor: www.ambitiouskitchen.com)
(foto izvor: www.ambitiouskitchen.com)

Hladna supa od komorača i grejpfruta

Neobična kombinacija komorača i grejpfruta neće vas ostaviti ravnodušnim. Ukoliko pravite večeru, na kojoj nekoga posebno želite da impresionirate, onda se ova hladna supa mora naći na vašem meniju.

(foto izvor: www.foodandwine.com)
(foto izvor: www.foodandwine.com)

Sastojci

2 kašičice maslinovog ulja
2 kašičice soka od limuna
500 g komorača
3 šolje vode
¼ šolje soka od grejpfruta
so i biber

Blago ugrejte maslinovo ulje i sok od sveže ceđenog limuna u šerpici. Operite i isecite komorač, izbegavajući donji i središnji tvrd deo. Ubacite komorač u šerpu sa ugrejanim maslinovim uljem i limunovim sokom. Posolite komorač i mešajući ga dinstajte 10 minuta. Zatim dodajte vodu, pustite da provri, i ostavite da se supa krčka 20 minuta na srednje jakoj vatri. Propasirajte supu od komorača u blenderu, pustite da se ohladi, pa je ubacite u frižider na sat vremena. Pre služenja u supu sipajte sok od sveže ceđenog grejpfruta, dodatno posolite ako je potrebno, i obavezno pobiberite.

(foto izvor: www.leitesculinaria.com)
(foto izvor: www.leitesculinaria.com)

Oznake:

hladnoletopovrcereceptisupezdravo

Podeli

Zaprati Autor

Isidora Spasić

Diplomirani scenograf i kostimograf sa pločnika Milana. Slobodni umetnik i kulturni radnik na kaldrmama Beograda. Voli da joj štikle odjekuju u oba grada.

Ostali članci

Napravite osvežavajući sladoled od lubenice
Prethodni

Napravite osvežavajući sladoled od lubenice

Napravite osvežavajući letnji puding od bosiljka i bobičastog voća
Sledeći

Napravite osvežavajući letnji puding od bosiljka i bobičastog voća

Sledeći
Napravite osvežavajući letnji puding od bosiljka i bobičastog voća
04.08.2019.

Napravite osvežavajući letnji puding od bosiljka i bobičastog voća

Prethodni
29.06.2019.

Napravite osvežavajući sladoled od lubenice

Napravite osvežavajući sladoled od lubenice

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    marčelo
    „Puzzle Shock“ 20 godina kasnije: Kako je nastao album koji je stvorio Marčelov prepoznatljiv glas
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖