Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Hladne supe za vruće leto

Tradicionalni španski gaspaćo i grčki tarator uvek su dobrodošli kao ukusna opcija za hladnu letnju supu. Ipak, ovom prilikom predstavićemo vam tri druga recepta, koji će učiniti da letnji dani prođu što lagodnije, i naravno ukusnije.

Piše: Isidora Spasić

Hladna supa od graška i mente

Iznenadićete se kada shvatite koliko je jednostavno pripremiti ovu hladnu supu. S druge strane, njen ukus je veoma kompleksan i osvežavajuć. Menta je poznata po tome što hladi, a to će pomoći prilikom visokih temperatura. Uz to će vas upečatljivo zelena boja supe dodatno oraspoložiti.

(foto izvor: www.healthynibblesandbits.com)

(foto izvor: www.healthynibblesandbits.com)

Sastojci

1 kašičica maslinovog ulja
25 g putera
1 crveni luk
1 čen belog luka
750 g graška (svežeg ili zamrznutog)
75 g listova sveže mente
1 l bujona od povrća
75 g parmezana
so i biber

U šerpi, na srednje jakoj vatri, istopite puter i dodajte maslinovo ulje. Sitno iseckajte crveni luk, pa ga propržite dok ne omekša. Ubacite i čen belog luka, što sitnije iseckan. Nastavite da pržite još 3 minuta. Onda u šerpu sipajte ¾ graška, ¾ bujona od povrća, i iseckane listiće mente. Poklopite šerpu i na srednje jakoj vatri pustite da se sve krčka 10 minuta. Nakon toga prebacite supu u blender, te je dobro ispasirajte. Vratite supu u šerpu, dodajte preostali grašak i bujon, posolite, pobiberite, pa kuvajte još 5 minuta. Pustite da se supa ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim je dodatno prohladite u frižideru. Služite uz sveže narendan parmezan.

(foto izvor: www.weightwatchers.com)

(foto izvor: www.weightwatchers.com)

Hladna supa od paradajza i bosiljka

Veoma je važno da u ovom receptu koristite kvalitetan paradajz, jer se tajna ukusa krije upravo u njemu. Prirodna slatkoća paradajza zaista će doći do izražaja u ovoj hladnoj supi, posebno u pratnji aromatičnog bosiljka. Pored niskog broja kalorija, tu su vitamin A i C, koji će dodatno pomoći vašem organizmu tokom toplog vremena.

(foto izvor: www.bishopsorchards.com)

(foto izvor: www.bishopsorchards.com)

Sastojci

1 kg paradajza
50 g listova svežeg bosiljka
250 g bujona od povrća
2 čena belog luka
2 kašičice balzamiko sirćeta
so i biber

Operite paradajz, odstranite mu peteljke, isecite ga na četvrtine, i odsecite središnji tvrdi deo. Ubacite ga u blender sa svim ostalim gore navedenim sastojcima. Pustite da blender odradi svoje, te da dobro samelje sastojke. Prespite ovaj miks u šerpu, pa pustite da se kuva 10 minuta na slabijoj vatri. Možete služiti i toplo, ali je najbolje da supu ohladite i poslužite uz par listića svežeg bosiljka.

(foto izvor: www.ambitiouskitchen.com)

(foto izvor: www.ambitiouskitchen.com)

Hladna supa od komorača i grejpfruta

Neobična kombinacija komorača i grejpfruta neće vas ostaviti ravnodušnim. Ukoliko pravite večeru, na kojoj nekoga posebno želite da impresionirate, onda se ova hladna supa mora naći na vašem meniju.

(foto izvor: www.foodandwine.com)

(foto izvor: www.foodandwine.com)

Sastojci

2 kašičice maslinovog ulja
2 kašičice soka od limuna
500 g komorača
3 šolje vode
¼ šolje soka od grejpfruta
so i biber

Blago ugrejte maslinovo ulje i sok od sveže ceđenog limuna u šerpici. Operite i isecite komorač, izbegavajući donji i središnji tvrd deo. Ubacite komorač u šerpu sa ugrejanim maslinovim uljem i limunovim sokom. Posolite komorač i mešajući ga dinstajte 10 minuta. Zatim dodajte vodu, pustite da provri, i ostavite da se supa krčka 20 minuta na srednje jakoj vatri. Propasirajte supu od komorača u blenderu, pustite da se ohladi, pa je ubacite u frižider na sat vremena. Pre služenja u supu sipajte sok od sveže ceđenog grejpfruta, dodatno posolite ako je potrebno, i obavezno pobiberite.

(foto izvor: www.leitesculinaria.com)

(foto izvor: www.leitesculinaria.com)

Najčitanije

Ovo su najusamljeniji horoskopski znaci

Biti sam i biti usamljen nije isto, jer vam može biti zabavno i kada ste sami, ali kako onda razlikovati…

Maslac, margarin ili gi puter? Evo koji je najzdraviji

Ljudi se često pitaju da li je za zdravlje bolja opcija maslac ili margarin. Da je to sve češća briga…

Ovo su simptomi ciroze jetre

Hronična bolest oštećenja tkiva jetre zove se ciroza jetre. Ciroza je zapravo bolest koja nastaje kao posledica i kasniji stadijum…

Šer (76) u odelu od lateksa izašla na pistu i triput mlađe manekenke poslala kući

Malo je modnih revija zbog kojih bi Šer – da, ta Šer – ustala iz kreveta, ali Balmain spektakl u…

Zašto ponekad osetimo i čujemo krckanje u kolenima kad se saginjemo i da li je to normalno?

Da li ponekad čujete krckanje svojih kolena kada hodate niz stepenice? A kada čučnete ili trčite? Saznajte u narednim redovima…

Najnovije - Gastro

Recepti za musaku Mike Dajmaka

Kada pomislimo na musaku prva asocijacija obično je jelo od krompira i mesa, sa dodatkom začina, ali ne mora da…

Da li ste spremni za vegansku čokoladu?

Veganska ishrana sve je popularnija, naročito među pripadnicima mlađe generacije, starosti do 25 godina. Ako na to dodamo i povećanu…

Jesen je stigla: Vreme je za najsočniji kolač od jabuka

Jesen je stigla, a to znači da je vreme za jabuke i razne delicije sa njima u glavnoj ulozi. Zbog…

Izložba autohtonih sireva Balkana u tržnom centru BEO

Ovog vikenda, 1. i 2. oktobra, u Beogradu će biti održana 14. izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival. Svoje…

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…

Više od pedeset restorana pripremilo je posebne menije za Belgrade Restaurant Show

Na konferenciji koja je održana u Turističkoj organizaciji Srbije predstavljena je manifestacija Belgrade Restaurant Show koja će biti održana u…