Hororičan apetit: Predjela idealna za Noć veštica
U subotu je i Noć veštica i pun mesec. To zvuči veoma atraktivno, i mami na neku dobru žurku, ali vi ipak odolite tom iskušenju. U prethodnim tekstovima smo vas posavetovali kako da dekorišete stan i u koga da se maskirate, a sada evo i tri interesantna recepta koji će vam dodatno ulepšati Noć veštica.
Paukovi od sira
Osim što su strašni i smešni, ovi ukusni paukovi od sira sa začinima oduševiće sve prisutne. Služite ih uz sveže i suvo voće, orašaste plodove, mesne delikatese, i integralne krekere sa semenkama.
Sastojci
- 2 pakovanja krem sira
- 3 kašičice ekstradevičanskog maslinovog ulja
- ½ šolje mekog kozjeg sira
- 4 mlada luka
- 3 čena belog luka
- 1 kašičica suve mirođije
- 2 kašičice suvog origana
- ½ kašičice soli
- ½ kašičice mlevenog crvenog bibera
- ½ šolje crnih semenki susama
- 2 šolje grisina
Priprema
U činiji promešajte krem sir i ekstradevičansko maslinovo ulje dok ne dobijete glatku smesu. Zatim dodajte izmrvljen kozji sir, sitno iseckan mladi i beli luk, kao i sve navedene začine. Opet promešajte, pa odložite u frižider na 30 minuta. Koristeći dlanove, od ove smese izvaljajte manje i veće loptice, i tako ćete dobiti manje i veće paukove. Dobro ih uvaljajte u semenke crnog susama, pa prepolovite grisine i zabodite ih sa strane kako bi vaši paukovi dobili noge.
Đavolja jaja sa očima
U pitanju je pravi delikates koji se brzo pravi, a izrazito je efektan. Đavolja jaja sa očima poslužite samostalno, dok za bolji ukus i neobičniji izgled u smesu sa žumancima možete dodati i malo izgnječenog avokada.
Sastojci
- 6 jaja
- 1⁄3 šolje majoneza
- 1 kašičica senfa
- ¼ kašičice soli
- ¼ kašičice mlevenog crnog bibera
- zelene maslinke sa paprikom i/ili crne maslinke bez koštica
- čili u prahu i/ili čili sos
Priprema
Skuvajte jaja i pustite da se ohlade. Pažljivo ih oljuštite, isecite napola, pa kašičicom izvadite žumanca. U činijici žumanca pomešajte sa majonezom, senfom, solju i biberom, te ih vratite u belanca. Napravite zenice očiju tako što ćete koristiti prepolovljene zelene i crne maslinke, preko kojih ćete posuti čili ili iscrtati očne žile uz pomoć čili sosa.
Keksići od veštičjih prstiju
Grickanje noktiju i prstiju je ružna navika, ali grickanje veštičjih prstiju za Noć veštica nešto je sasvim drugo. Predjelo ne mora uvek nužno da bude slano, zbog čega će ovi slatki keksići biti idealni da vas transponuju u prazničnu atmosferu.
Sastojci
- ¼ šolje meda
- ½ šolje kokosovog ulja
- ½ kašičice ekstrakta vanile
- ½ kašičice ekstrakta badema
- 1 šolja kokosovog brašna
- ¼ kašičice soli
- 16 blanširanih badema
- džem od jagoda
Priprema
Uz pomoć ručnog miksera u činiji umutite med i kokosovo ulje. Dodajte ekstrakt vanile i badema, pa opet umutite. Uspite kokosovo brašno i so, a zatim mešajte silikonskom špatulom dok se ne formira testo. Oblikujte ovo testo u pljosnati disk, te ga odložite u frižider na 30 minuta. Dok se testo hladi, zagrejte rernu na 170 stepeni, i obložite pleh papirom za pečenje. Izvadite testo i kašičicom zahvatite komad. Izrolajte ga uz pomoć dlanova, pa oblikujte dugačak veštičji prst. Sa obe strane veštičjeg prsta formirajte udubljenja između zglobova, a oštrim nožem usecite horizontalne linije. Gde se nalazi nokat utisnite badem, pa ga sklonite. Ponovite ovaj postupak dok ne utrošite svo testo. Ubacite veštičje prste u zamrzivač na 10 minuta. Nakon toga ih pecite u rerni oko 13 minuta dok ne dobiju lepu boju i malo popucaju. Na kraju umočite gornji i donji deo veštičjih prstiju u džem od jagoda, pa postavite nokat od blanširanih badema tamo gde ste prvobitno napravili udubljenje.
Naslovna slika: www.popsugar.com i www.foodandwine.com