Ideje za praznična predjela i zakuske
Umesto da vam dajemo recepte sa pobrojanim sastojcima i detaljnim opisima načina pripreme, ovaj put ćemo zagolicati vašu maštu, i ponuditi dosta interesantnih kombinacija. A pošto ne sumnjamo u vaša kulinarska umeća, znamo da ćete vi onda lako pripremiti poneko od ovih jela, kada odaberete koja će se od njih naći na vašoj prazničnoj trpezi.
Čorba od praziluka i karfiola
Kada propržite kolutove praziluka na ulju, dodajte cvetove karfiola, prelijte bujonom od povrća i pavlakom. Pošto se sve skuva, uz pomoć štapnog miksera izmiksujte čorbu, i začinite je po ukusu.
Čorba od pečenih paprika i leblebija
U šerpi propržite iseckani crni i beli luk. Dodajte pečenu papriku i konzervu leblebija. Prelijte bujonom od povrća, i kuvajte dok sve ne omekša. Koristeći štapni mikser, dobićete gustu i glatku teksturu čorbe.
Sneško Belić posluženje
U pitanju je zabavni tanjir sa sirevima, od kojih će tri okrugla bri sira, ili mocarele, formirati telo i glavu Sneška Belića. Crne maslinke će biti Sneškove oči, a vrh crvene ljute paprike njegov nos. Uz sireve služite krekere, orašaste plodove, sveže i suvo voće.
Đavolja jaja
Pošto skuvate jaja, prepolovite ih, i izvadite žumanca. Njih u činijici pomešajte sa majonezom, senfom i začinima, te pažljivo vratite unutar polutki belanaca. Na kraju ukrasite tanko sečenim vlašcem.
Začinjeni orasi
U činiji pomešajte so, biber, šećer, kim, cimet, i ljutu mlevenu papriku. Dodajte belance, dobro promešajte, pa ubacite orahe. Pošto se za njih ravnomerno zalepi mešavina začina, rasporedite ih na pleh i pecite oko 25 min.
Maslinke sa začinima, limunom, i belim lukom
U staklenoj ili keramičkoj posudi pomešajte maslinke sa grančicama majčine dušice i ruzmarina, kolutovima limuna, čenovima belog luka, i maslinovim uljem. Malo ih zapecite u rerni, pa služite tople ili na sobnoj temperaturi.
Salata od krastavca, cvekle, i pistaća
Cveklu isecite na tanke kolutove, pa zapecite u rerni. Pomešajte je sa kolutićima svežeg krastavca, pospite slanim pistaćima, i napravite interesantan dresing od pirinčanog sirćeta i susamovog ulja.
Kroketi od tikvica
Izrendane tikvice pomešajte sa solju, biberom, belim lukom u prahu, hlebnim mrvicama, i jajetom. Rukama ih formirajte u krokete, pa ih propržite na ulju, ili ispecite u rerni.
Brusketi sa pečenim čeri paradajzom
U rerni ispecite čeri paradajz koji ste prethodno posuli solju, biberom, komadićima belog luka, grančicama majčine dušice, i maslinovim uljem. Pošto budu gotovi, služite ih preko komada hleba.
Brusketi sa pečurkama
Crveni i beli luk propržite na ulju, a zatim dodajte razne vrste pečuraka isečene na komade, i par kašika crvenog vina. Začinite i dinstajte dok sve bude gotovo. Onda ovakve pečurke poslužite preko komada tostiranog hleba.
Tart sa rikotom i šparglama
Razvucite lisnato testo tako da dobijete pravougaonik. Ostavljajući malo slobodnog prostora sa svih strana testa, u centar stavite začinjeni rikota sir, a preko rasporedite špargle. Pecite oko 20 min.
Tart sa povrćem
Isecite prokelj, rotkvice, šargarepu, crveni luk i blitvu, pomešajte u činiji, a zatim začinite i prelijte uljem. Zapecite u rerni, pa na pola pečenja prebacite u centar okruglog lisnatog testa, čije ćete krajeve prebaciti preko povrća. Pecite dok testo ne dobije zlatno-braon boju.
Zalogajčići sa bri sirom i džemom od smokve
Četvrtaste komadiće lisnatog testa stavite u modle za mafine. Napunite ih komadićima bri sira i kašičicom džema od smokve, pa zapecite. Možete isprobati i druge varijante sireva i džemova.
Zalogajčići sa feta sirom i bundevom
Bundevu iseckajte na kockice, pa ih dobro propržite na ulju zajedno sa listićima žalfije. Četvrtaste komadiće lisnatog testa rasporedite u modle za mafine. Napunite ih kockicama bundeve sa žalfijom i feta sirom, pa zapecite u rerni.
Pica sa kobasicom, keljom, i kozjim sirom
Od testa za picu formirajte pravougaonik. Na malo ulja propržite komadiće kobasice, a nakon toga i parčiće kelja koje ćete preliti sa malo vode. Premažite testo uljem, rasporedite kobasice, kelj i kozji sir, pa zapecite.
Naslovna slika: www.goodhousekeeping.com