Imamo originalni recept za bolonjeze sos
Tradicionalni italijanski recept za najukusniji bolonjeze sos!
Poznati kuvar Đenaro Kontaldo , dakle kuvar iz Italije, otkriva recept i male tajne najpopularnijeg preliva za testeninu, piše gastro.24sata.hr.
Omiljeni italijanski sos, bolonjeze, dolazi iz regije Emilija-Romanja, a danas je poznat šrom celog sveta. Postoji mnogo verzija bolonjeze sosa, najčešće zavisi od vašeg ukusa, međutim recept italijanskog kuvara Đenara savršeno je jednostavan i prilagodljiv svim ukusima.
Najčešća namirnica koju koristimo u pripremi bolonjeze preliva jeste pasirani paradajz, dok Đenaro koristi malu količinu koncentrovanog paradajz pirea, razblaženog pilećom supom, što pruža sosu savršenu teksturu i ukus.
Kaa je testanina u pitanju, Đenaro najčešće služi taljatele.
Jednostavna priprema nosi sa sobom nešto više potrebnog vremena za kuvanje jer se sos kuva na laganoj vatri najmanje dva sata za maksimalan ukus.
Bolonjeze sos
Sastojci:
- 50 ml maslinovog ulja
- 25 g maslaca
- 1 luk (naseckan)
- stabljika celera (sitno naseckana)
- 1 šargarepa (sitno naseckana)
- 150 g pančete (seckano na kockice)
- 200 g mlevene junetine
- 200 g mlevene prasetine
- 200 ml crnog vina
- 2 kašičice koncentrata paradajza
- 200 ml pileće supe
- 400 g taljatela
Priprema:
- Zagrejte devičansko maslinovo ulje i maslac na tiganju, zatim dodajte luk, celer, šargarepu i pancetu, i sve to pomešano mešati na laganoj vatri oko 10 minuta, dok luk ne omekša.
- Dodajte meso i dobro ga prodinstajte
- Pojačajte vatru, dodajte vino i pustite da ispari
- Pire od paradajza razredite sa 100ml supe i zatim ga pomešajte sa mesom
- Smanjite vatru i stavite poklopac i ostavite da se krčka oko dva sata, s vremena na vreme mešajući i dodavajući ostatak temeljca kako se sos e bi osušio
- Sklonite sa šporeta i pomešajte sa prethodno skuvanim taljatelama.
Ukoliko vam se zaista dopadne ovaj recept, slobodno sos napravite u većim količinama i višak stavite u zamrzivač kako biste ga imali pri ruci kada zatreba, a mi vam pružamo jednu ideju i za smrznuti bolonjez sos. Jednostavno je, samo ga sipate u kesice, onoliko koliko želite, i zamrznete.
Zapečeni bolonjez sos sa testeninom
Priprema je brza, s obzirom na činjenicu da je sos već gotov. Sve što treba jeste da već napravljeni sos prelijete preko nauljene vatrostalne činije u koju ste stavili pola količine testenine koju ste namenili za pripremu.
Kada rasporedite sos po testenini, možete dodati malo bešamela i sira i zatim ostatak testenine rasporedite preko novonastale smeše. Sam vrh vatrostalne činije možete preliti bešamelom i rendanim sirom i mocarelom.
Nakon 20-30 minuta pečenja na temperaturi od 190 stepeni vaša mešavina sa mlevenim mesom i sirom je spremna.
No Comment! Be the first one.