Imamo recept za džem od grožđa i savršen je
Savršen džem za savršen doručak je sve što vam treba u toku zime. Imamo dva recepta za džemove koje do sada verovatno niste probali, a ove godine su baš popularni kod modernih domaćica.
Džem od crnog grožđa
POTREBNO JE:
1 kg grožđa,
200 g šećera,
1 kesica džemfiksa.
PRIPREMA: Grožđe operite, odvojite bobice, pa stavite u dublju šerpu da se kuvaju. Nakon 10-15 minuta drvenom kašikom malo izgnječiti bobice koje su ostale cele. Sklonite sa vatre, pa kroz krupniju cediljku propasirajte masu. Vratite propasiranu masu, bez koštica na šporet, dodajte šećer i džemfiks. Kuvajte još tri minuta i vreo džem sipajte u čiste teglice, pa ih prevrnite naopako na pet minuta, da se vakumiraju. Ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi.
Pekmez od dunja i jabuka
POTREBNO JE:
3 kg očišćenih dunja,
1,5 kg šećera,
4 veće kisele jabuke,
4 dl vode,
sok od 2 veća limuna.
PRIPREMA: Dunje dobro operite sunđerom, očistite ih, ali ih nemojte ljuštiti, i isecite na kockice. Ubacite ih u veliku šerpu u kojoj ćete kuvati pekmez. Jabuke, takođe, operite, ali ne ljuštite, iseckajte na kockice i ubacite u šerpu. Dodajte šećer, limunov sok i vodu i stavite da se kuva na laganoj vatri, povremeno mešajući. Kada voće omekša, za oko 20 minuta, propasirajte ga pasirkom ili usitnite štapnim mikserom. Zatim vratite voće u šerpu, nastavite kuvanje još oko 10-15 minuta, uz neprestano mešanje. Vruć pekmez sipajte u čiste vruće tegle. Staviti tegle u rernu i uključite na 100 stepeni da se pekmez malo zapeče i stvori korica, oko deset minuta.
Naslovna fotografija: Shutterstock