Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Isprobajte Dalijev recept za jaja

Salvador Dali nije bio samo veliki slikar, već i veliki ekscentrik. Ništa u njegovom životu nije moglo da bude tek tako, a kamoli obično. To se odnosilo i na hranu koju je voleo i sa uživanjem degustirao. Ako i vi želite da se upustite u dalijevske kulinarske vode, započnite ovo bizarno gastronomsko putovanje receptom u nastavku teksta.

Kratka uvodna (kulinarska) reč

Prvi i jedin Dalijev kuvar izdat je 1973. godine pod nazivom Les Diners De Gala. Među 136 recepata, sortiranih u 12 kategorija, gde se pojavljuje i poseban odsek afrodizijaci, očekivano se nalaze neobične kombinacije koje nisu za svačiji ukus. Tako, na primer, možete pripremiti teleću glavu sa slaninom, grilovanu jagnjeću glavu, ili krem od žaba.

(foto izvor: www.myrecipes.com)

Recepti su praćeni prigodnim ilustracijama i fotografijama koje je sam Dali pripremio, a ideja za kuvar nastala je od ekstravagantnih večera koje su on i njegova muza Gala često priređivali. Tako je i dotičan začudan recept za jaja koji sledi u produžetku takođe preuzet iz pomenutog suludog kuvara.

(foto izvor: www.myrecipes.com)

Recept za jaja na ražnju

Srce vam može stati od količine putera koji se nalazi u ovom jelu, ali s obzirom da je Dali bio veliki obožavalac hrane i gurman, vredi slediti njegov primer. I ne zaboravite da budete kreativni oko finalne prezentacije i serviranja jela, jer je Dali kao veliki esteta veoma držao do toga.

(foto izvor: www.myrecipes.com)

Sastojci

6 jaja
1 šolja svežeg aromatičnog bilja (peršun, mirođija, bosiljak, majoran, estragon…)
1 čene belog luka
1 kašičica putera
3 kašičice pavlake za kuvanje
1 kobasica
12 kašičica putera
so i biber

(foto izvor: www.myrecipes.com)

Priprema

Udahnite duboko i počnite. Metalnim štapićem za ražnjiće pažljivo probušite rupicu na gornjem i donjem delu jaja, pa pustite da njihov sadržaj iscuri u činiju. Sitno iseckajte aromatično bilje i beli luk, a zatim ih propržite na jednoj kašičici otopljenog putera. Sada blago umutite ona jaja koja ste iz ljuski prebacili u činiju, pa ih uspite preko uprženog začinskog bilja i belog luka. Posolite i pobiberite ovu „kajganu“ po ličnom nahođenju. Izvadite kobasicu iz plastičnog omotača, usitnite je, a onda ubacite da se proprži sa jajima uz još 12 kašičica putera. Pustite da se smeša malo ohladi, a onda njome napunite poslastičarsku kesu, na čiji ste kraj navukli najtanji nastavak za istiskivanje/punjenje. Najpažljivije moguće, pritiskajući sadržaj kese u prethodno napravljene rupice na jajima, napunite ljuske ovom bogatom i puterastom mešavinom jaja i kobasice. Na metalne štapiće za ražnjiće navucite po dva jajeta, kroz već napravljene rupice sa početka recepta. Rasporedite metalne štapiće preko neke od posuda za pečenje, a zatim zapecite jaja u rerni na 10 minuta. Ostavite da se malo ohlade, a zatim ih ljuštite i (konačno) jedite. Nek vam je sa srećom, i prijatno!

(foto izvor: www.nightflight.com)

Foto izvor za naslovnu sliku: www.imgur.com i www.cookinglight.com

Najčitanije

Mesečni horoskop za oktobar 2022: Jedan znak bolje da do novembra ne izlazi iz kuće

Polako odbrojavamo poslednje dane septembra, i pred nama je novi jesenji mesec. Stoga, pravo je vreme za detaljan horoskop u…

Evo kada u svakom delu Srbije počinje jeftina tarifa struje

U situaciji u kojoj se nalazi svet, mnogi ljudi gledaju da uštede na čemu mogu, a jedna od bitnih stavki…

Da li treba da elektronske uređaje isključite iz struje kada napolju grmi i seva?

Često čujemo da je opasno da naši kućni uređaji budu uključeni u struju tokom grmljavine. Da li je ovo mit…

5 razloga zašto treba da počnete da pijete sodu bikarbonu

Verovatno već koristite sodu bikarbonu u kuhinji, a možda čak i za čišćenje svog doma. Ali da li ste znali…

Zašto nam se magle stakla automobila i kako to da rešimo?

Zamagljena šoferšajbna smanjuje vidljivost tokom vožnje, a samim tim i našu bezbednost u saobraćaju. S ovim problemom se suočavamo i…

Ako volite ovu pesmu – čestitamo vam, naučnici kažu da ste psihopata

Jedan od najpoznatijih repera, ali i muzičara danas je svakako Eminem, sa više miliona prodati ploča singlova i strimova pesama…

Najnovije - Gastro

Recepti za musaku Mike Dajmaka

Kada pomislimo na musaku prva asocijacija obično je jelo od krompira i mesa, sa dodatkom začina, ali ne mora da…

Da li ste spremni za vegansku čokoladu?

Veganska ishrana sve je popularnija, naročito među pripadnicima mlađe generacije, starosti do 25 godina. Ako na to dodamo i povećanu…

Jesen je stigla: Vreme je za najsočniji kolač od jabuka

Jesen je stigla, a to znači da je vreme za jabuke i razne delicije sa njima u glavnoj ulozi. Zbog…

Izložba autohtonih sireva Balkana u tržnom centru BEO

Ovog vikenda, 1. i 2. oktobra, u Beogradu će biti održana 14. izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival. Svoje…

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…

Više od pedeset restorana pripremilo je posebne menije za Belgrade Restaurant Show

Na konferenciji koja je održana u Turističkoj organizaciji Srbije predstavljena je manifestacija Belgrade Restaurant Show koja će biti održana u…