• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Isprobajte Dalijev recept za jaja

Isprobajte Dalijev recept za jaja

Isidora Spasić
15.11.2018. 3 min Recepti

Salvador Dali nije bio samo veliki slikar, već i veliki ekscentrik. Ništa u njegovom životu nije moglo da bude tek tako, a kamoli obično. To se odnosilo i na hranu koju je voleo i sa uživanjem degustirao. Ako i vi želite da se upustite u dalijevske kulinarske vode, započnite ovo bizarno gastronomsko putovanje receptom u nastavku teksta.

Kratka uvodna (kulinarska) reč

Prvi i jedin Dalijev kuvar izdat je 1973. godine pod nazivom Les Diners De Gala. Među 136 recepata, sortiranih u 12 kategorija, gde se pojavljuje i poseban odsek afrodizijaci, očekivano se nalaze neobične kombinacije koje nisu za svačiji ukus. Tako, na primer, možete pripremiti teleću glavu sa slaninom, grilovanu jagnjeću glavu, ili krem od žaba.

Isprobajte Dalijev recept za jaja
(foto izvor: www.myrecipes.com)

Recepti su praćeni prigodnim ilustracijama i fotografijama koje je sam Dali pripremio, a ideja za kuvar nastala je od ekstravagantnih večera koje su on i njegova muza Gala često priređivali. Tako je i dotičan začudan recept za jaja koji sledi u produžetku takođe preuzet iz pomenutog suludog kuvara.

Isprobajte Dalijev recept za jaja
(foto izvor: www.myrecipes.com)

Recept za jaja na ražnju

Srce vam može stati od količine putera koji se nalazi u ovom jelu, ali s obzirom da je Dali bio veliki obožavalac hrane i gurman, vredi slediti njegov primer. I ne zaboravite da budete kreativni oko finalne prezentacije i serviranja jela, jer je Dali kao veliki esteta veoma držao do toga.

Isprobajte Dalijev recept za jaja
(foto izvor: www.myrecipes.com)

Sastojci

6 jaja
1 šolja svežeg aromatičnog bilja (peršun, mirođija, bosiljak, majoran, estragon…)
1 čene belog luka
1 kašičica putera
3 kašičice pavlake za kuvanje
1 kobasica
12 kašičica putera
so i biber

Isprobajte Dalijev recept za jaja
(foto izvor: www.myrecipes.com)

Priprema

Udahnite duboko i počnite. Metalnim štapićem za ražnjiće pažljivo probušite rupicu na gornjem i donjem delu jaja, pa pustite da njihov sadržaj iscuri u činiju. Sitno iseckajte aromatično bilje i beli luk, a zatim ih propržite na jednoj kašičici otopljenog putera. Sada blago umutite ona jaja koja ste iz ljuski prebacili u činiju, pa ih uspite preko uprženog začinskog bilja i belog luka. Posolite i pobiberite ovu „kajganu“ po ličnom nahođenju. Izvadite kobasicu iz plastičnog omotača, usitnite je, a onda ubacite da se proprži sa jajima uz još 12 kašičica putera. Pustite da se smeša malo ohladi, a onda njome napunite poslastičarsku kesu, na čiji ste kraj navukli najtanji nastavak za istiskivanje/punjenje. Najpažljivije moguće, pritiskajući sadržaj kese u prethodno napravljene rupice na jajima, napunite ljuske ovom bogatom i puterastom mešavinom jaja i kobasice. Na metalne štapiće za ražnjiće navucite po dva jajeta, kroz već napravljene rupice sa početka recepta. Rasporedite metalne štapiće preko neke od posuda za pečenje, a zatim zapecite jaja u rerni na 10 minuta. Ostavite da se malo ohlade, a zatim ih ljuštite i (konačno) jedite. Nek vam je sa srećom, i prijatno!

Isprobajte Dalijev recept za jaja
(foto izvor: www.nightflight.com)

Foto izvor za naslovnu sliku: www.imgur.com i www.cookinglight.com

Oznake:

bizarnojajakuvarreceptsalvador dalislikarumetnik

Podeli

Zaprati Autor

Isidora Spasić

Diplomirani scenograf i kostimograf sa pločnika Milana. Slobodni umetnik i kulturni radnik na kaldrmama Beograda. Voli da joj štikle odjekuju u oba grada.

Ostali članci

La dolce vita: Nezaboravni slatkiši iz filmova (II deo)
Prethodni

La dolce vita: Nezaboravni slatkiši iz filmova (II deo)

Sledeći

Šta uraditi sa ostacima praznične trpeze?

Sledeći
03.01.2019.

Šta uraditi sa ostacima praznične trpeze?

Prethodni
09.09.2018.

La dolce vita: Nezaboravni slatkiši iz filmova (II deo)

La dolce vita: Nezaboravni slatkiši iz filmova (II deo)

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Letnja čarolija u Arilju: ARLEMM počinje uz zvuke klasike i džeza
    Letnja čarolija u Arilju: ARLEMM počinje uz zvuke klasike i džeza
    CityMagazine
    MMF
    Zoster ponovo na MMF-u: Nedelja koja ne liči na kraj festivala
    CityMagazine
    exit
    Organizatori EXIT festivala povodom izjave gradonačelnika Novog Sada: „Jedina politička zloupotreba je pokušaj cenzure i gušenja Exita“
    CityMagazine
    arlemm
    Otvaraju se vrata muzičkog Makonda u Arilju – počinje festival ARLEMM
    CityMagazine
    čedomir petrović
    Čedomir Petrović u seriji “Vruć vetar” je tumačio lik kog smo zaboravili – a čiji izum bi nam danas itekako dobro došao
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖