Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Šta uraditi sa ostacima praznične trpeze?

AUTOR: CityMagazine 03 Jan, 2019
Šta uraditi sa ostacima praznične trpeze?

Tokom praznika većina domaćica pripremi bezbroj ukusnih specijaliteta u kojima uživa cela porodica. Slasni zalogaji i novi recepti golicaju našu maštu, te često preteramo u količini pripremljene hrane. Narednih dana smo u dilemi šta da radimo sa ostacima jer ne bismo želeli da ih podgrevamo, a bila bi šteta da ih bacimo. Zato vam u nastavku otkrivamo nekoliko kulinarskih trikova pomoću kojih ćete ostatke praznične trpeze pretvoriti u sjajne gurmanluke.

Reč je o vrlo jednostavnim idejama koje ne zahtevaju mnogo truda, a garantuju sjajan rezultat. Ostaci lososa, pečenog pileta, ili pak izvetreli šampanjac, mogu se i te kako lepo iskoristiti tako da ništa ne bacite, a opet imate ukusan obrok koji će voleti svi vaši ukućani.

Šta uraditi sa ostacima pečenog pileta ili ćurke?

Od ostataka pečenog pileta možete napraviti pravu gozbu

Od ostataka pečenog pileta možete napraviti pravu gozbu

Napravite ćufte:

Iseckajte meso, pa ga pomešajte sa jajetom, prezlom, začinskim biljem, seckanim orasima (ili bademima, lešnicima), te formirajte loptice, uvaljajte ih u prezlu i pržite u dubokom ulju. Poslužite uz salatu, pire krompir ili grilovano povrće.

*Druga varijanta je da pripremljene ćufte umesto prženja skuvate u paradajz sosu i poslužite uz pastu ili pirinač.

Napravite ukusnu obrok-salatu:

Iseckanom mesu dodajte svež praziluk, pečeni ili kuvani krompir, brokoli pripremljen na pari, malo senfa, vinsko sirće, kapar i maslinovo ulje. Sve dobro promešajte i vaša obrok-salata je spremna!

Napravite egzotični kari:

U zagrejan tiganj dodajte sitno iseckan đumbir, crni i beli luk, pa malo propržite. Dodajte sitno iseckano pileće ili ćureće meso, pa pržite dok meso ne dobije finu zlatnu boju. Kada je meso gotovo, dodajte nekoliko kašika kokosovog mleka, malo korijandera i narendanu koru limuna i još malo krčkajte da se sjedine svi ukusi. Poslužite uz bareni pirinač ili pita hleb i svežu salatu.

Šta uraditi sa ostacima dimljenog lososa?

Ostaci dimljenog lososa odlični su za delikatesne zalogaje

Ostaci dimljenog lososa odlični su za delikatesne zalogaje

Napravite ukusnu paštetu:

Fino isitnite komade lososa, pa ih pomešajte sa vlašcem, zelenom jabukom koja je isečena na sitne kockice, malo maslinovog ulja, nekoliko kašika jogurta, malo limunove kore i nekoliko kapi limunovog soka. Namažite paštetu na tost ili poslužite uz jabuke pripremljene na pari.

Napravite sočne slane kolačiće:

Isitnjenim komadićima lososa dodajte umućena jaja, pavlaku, iseckano začinsko bilje, pa smesu preručite u kalup za kolače ili mafine. Pecite na 200° C oko 15 do 20 minuta. Poslužite uz salatu.

Napravite delikatesni namaz:

Komadiće lososa pomešajte sa nekim finim krem sirom, dodajte malo limunove korice, biber i muskatni oraščić. Sve lepo sjedinite kako biste dobili homogenu masu, pa njom premažite prepečeni tost hleb i poslužite uz salatu.

Šta uraditi sa ostatkom izvetrelog šampanjca:

Šampanjac je odličan spoj sa egzotičnim poslasticama

Šampanjac je odličan spoj sa egzotičnim poslasticama

Napravite ukusni sorbe:

Pomešajte šampanjac sa voćnim sirupom, pa ostavite u zamrzivaču minimum dva sata da se dobro stegne. Poslužite uz egzotično voće.

Napravite italijansku granitu:

Pomešajte šampanjac sa voćnim likerom po želji ili odmrznutim bobičastim voćem i poslužite kao osvežavajući napitak.

Napravite ukusni žele:

Pomešajte džem po želji, šampanjac, malo šećera, limunov sok i želatin, pa ostavite da se stegne. Iseckajte na kocke, pa poslužite uz voćnu salatu.

Najčitanije

Ovo je najgore piće za jetru

Jetra filtrira štetne materije iz tela i zato je nužno brinuti o njenom zdravlju. Kad se govori o oštećenju jetre,…

7 odevnih predmeta u koje vredi uložiti novac dok su na popustu

Crna nedelja prilika je da se po povoljnijim cenama pripremimo za predstojeće praznike, i tako obradujemo sebe i najbliže. Mnogi…

Kraljica Leticija jednim detaljem pobrala sve simpatije

Zvanična poseta španske kraljevske porodice Švedskoj još jedna je prilika da uživamo u modnim izdanjima dame iz naslova. Iako je…

Jedan od najpopularnijih glumaca današnjice želi da bude sledeći Džejms Bond

I pre nego što smo peti i poslednji put gledali Danijela Krejga u ulozi Džejmsa Bonda u filmu Nije vreme…

Ovo je 7 kozmetičkih proizvoda koje bi svaka žena posle 40. godine trebalo da koristi

Različiti periodi života zahtevaju različite kozmetičke proizvode. Bilo da je u pitanju omiljeni ruž za usne koji će vašem licu…

3 loše navike koje imaju inteligentne osobe

Oko sebe ostavljate nered i puno psujete? Verovatno ste ceo život bili osuđivani zbog ovih loših navika, ali studije su…

Najnovije - Gastro

Sočne veganske vafle koje se tope u ustima

Ko ne voli tople, vazdušaste vafle sa ukusnim slatkim prelivom? Verujemo da vas nema mnogo… Zboga toga smo odlučili da…

Turska jela koja su se odomaćila u Srbiji

Verovatno ste nekada čuli da je sarma poreklom iz Turske, ali da li ste znali da ovo važi i za…

Da li testeninu nakon kuvanja jednostavno iscedite u sudoperi? Pogledajte zašto to nikada ne bi trebalo da radite!

Špagete sa sosom od mesa, pasta karbonara, fetučini sa rikotom i spanaćem, testenine sa jajima i slaninom, tunjevina ili testenina…

Retro kuhinja: „Jansenova napast“

Zvuči čudno i neobično, ali je veoma jednostavno, i – više je nego ukusno, posebno za hladne dane! Jelo potiče…

Vijetnamske prolećne rolnice: Predjelo koje će uneti osveženje na slavsku trpezu

Ukoliko želite da zaobiđete tradicionalna slavska jela, koja su „već viđena‟, a uz to i komplikovana za spremanje, predlažemo predjelo…

Tematski gastro događaji na donjem Dorćolu

U Beogradu na donjem Dorćolu otvoren je Belgrade Kitchen Party – novi koncept prostora industrijskog dizajna osmišljen da i u…