Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Šta uraditi sa ostacima praznične trpeze?

AUTOR: CityMagazine 03 Jan, 2019
Šta uraditi sa ostacima praznične trpeze?

Tokom praznika većina domaćica pripremi bezbroj ukusnih specijaliteta u kojima uživa cela porodica. Slasni zalogaji i novi recepti golicaju našu maštu, te često preteramo u količini pripremljene hrane. Narednih dana smo u dilemi šta da radimo sa ostacima jer ne bismo želeli da ih podgrevamo, a bila bi šteta da ih bacimo. Zato vam u nastavku otkrivamo nekoliko kulinarskih trikova pomoću kojih ćete ostatke praznične trpeze pretvoriti u sjajne gurmanluke.

Reč je o vrlo jednostavnim idejama koje ne zahtevaju mnogo truda, a garantuju sjajan rezultat. Ostaci lososa, pečenog pileta, ili pak izvetreli šampanjac, mogu se i te kako lepo iskoristiti tako da ništa ne bacite, a opet imate ukusan obrok koji će voleti svi vaši ukućani.

Šta uraditi sa ostacima pečenog pileta ili ćurke?

Od ostataka pečenog pileta možete napraviti pravu gozbu

Od ostataka pečenog pileta možete napraviti pravu gozbu

Napravite ćufte:

Iseckajte meso, pa ga pomešajte sa jajetom, prezlom, začinskim biljem, seckanim orasima (ili bademima, lešnicima), te formirajte loptice, uvaljajte ih u prezlu i pržite u dubokom ulju. Poslužite uz salatu, pire krompir ili grilovano povrće.

*Druga varijanta je da pripremljene ćufte umesto prženja skuvate u paradajz sosu i poslužite uz pastu ili pirinač.

Napravite ukusnu obrok-salatu:

Iseckanom mesu dodajte svež praziluk, pečeni ili kuvani krompir, brokoli pripremljen na pari, malo senfa, vinsko sirće, kapar i maslinovo ulje. Sve dobro promešajte i vaša obrok-salata je spremna!

Napravite egzotični kari:

U zagrejan tiganj dodajte sitno iseckan đumbir, crni i beli luk, pa malo propržite. Dodajte sitno iseckano pileće ili ćureće meso, pa pržite dok meso ne dobije finu zlatnu boju. Kada je meso gotovo, dodajte nekoliko kašika kokosovog mleka, malo korijandera i narendanu koru limuna i još malo krčkajte da se sjedine svi ukusi. Poslužite uz bareni pirinač ili pita hleb i svežu salatu.

Šta uraditi sa ostacima dimljenog lososa?

Ostaci dimljenog lososa odlični su za delikatesne zalogaje

Ostaci dimljenog lososa odlični su za delikatesne zalogaje

Napravite ukusnu paštetu:

Fino isitnite komade lososa, pa ih pomešajte sa vlašcem, zelenom jabukom koja je isečena na sitne kockice, malo maslinovog ulja, nekoliko kašika jogurta, malo limunove kore i nekoliko kapi limunovog soka. Namažite paštetu na tost ili poslužite uz jabuke pripremljene na pari.

Napravite sočne slane kolačiće:

Isitnjenim komadićima lososa dodajte umućena jaja, pavlaku, iseckano začinsko bilje, pa smesu preručite u kalup za kolače ili mafine. Pecite na 200° C oko 15 do 20 minuta. Poslužite uz salatu.

Napravite delikatesni namaz:

Komadiće lososa pomešajte sa nekim finim krem sirom, dodajte malo limunove korice, biber i muskatni oraščić. Sve lepo sjedinite kako biste dobili homogenu masu, pa njom premažite prepečeni tost hleb i poslužite uz salatu.

Šta uraditi sa ostatkom izvetrelog šampanjca:

Šampanjac je odličan spoj sa egzotičnim poslasticama

Šampanjac je odličan spoj sa egzotičnim poslasticama

Napravite ukusni sorbe:

Pomešajte šampanjac sa voćnim sirupom, pa ostavite u zamrzivaču minimum dva sata da se dobro stegne. Poslužite uz egzotično voće.

Napravite italijansku granitu:

Pomešajte šampanjac sa voćnim likerom po želji ili odmrznutim bobičastim voćem i poslužite kao osvežavajući napitak.

Napravite ukusni žele:

Pomešajte džem po želji, šampanjac, malo šećera, limunov sok i želatin, pa ostavite da se stegne. Iseckajte na kocke, pa poslužite uz voćnu salatu.

Najčitanije

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

Ovo su znaci da pijete previše alkohola

Čaša uz ručak, čaša posle večere, povremeno opuštanje sa prijateljima. Nije problem ako povremeno uživate u alkoholu, ali kada zaista…

Ovako bi danas izgledale poznate ličnosti da nisu prerano izgubile život

Mnogo je poznatih ličnosti koje su neočekivano preminule, mnogo pre nego što su dostigle duboku starost. Ne možemo a da…

Zašto je Sandra Ou bila na sahrani kraljice Elizabete?

Među poznatim licima iz celog sveta na sahrani kraljice Elizabete II bila je i glumica Sandra Ou. Najpoznatija po ulogama…

Detalj koji na glavi nosi partnerka Ane Brnabić će danas nositi sve žene na sahrani kraljice, osim jedne

Sahrana kraljice Elizabete II će se održati danas u Vestminsterkoj opatiji, a predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić juče je stigla…

“Kakvo nepoštovanje”: Makronovi došli u patikama da odaju počast kraljici i doživeli linč na mrežama

Brižit Makron je u nedelju uslikana u Londonu u poseti kraljičinom kovčegu i za razliku od drugih članova kraljevske porodice…

Najnovije - Gastro

Da li biste probali ovaj ljubičasti paradajz? Kažu da je zdraviji od običnog

On ima ukus paradajza, njegov miris i manje više izgleda isto, ali postoji jedna razlika – ljubičast je. Američko ministarstvo…

Pica od starog hleba

Koliko vas ume da umesi dobro testo za picu? Ako niste baš neki kulinarski mag, imamo jednostavno rešenje, da jedete…

Viljuškom po svetu – Italija: Recepti za karpačo, nadeveni paradajz i teleće kotlete sa gorgonzolom

Pred vama je još jedan izbor recepata inspirisanih sunčanom Italijom, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Odvojte sastojke, zasucite rukave i…

Ovaj napitak od belog luka i đumbira smanjuje krvni pritisak!

Od visokog krvnog pritiska pati u proseku 1 od 3 osobe, a nezdrave navike u ishrani su vodeći uzročnici. On povećava…

Slana torta sa tost hlebom

Ako ne znate šta ćete sa starim hlebom, imamo super recept. POTREBNO JE: 2 pakovanja tost hleba, 400 g majoneza, 400 g kisele…

Brzo i lako napravite palačinke sa bundevom bez brašna i mleka

Polako ulazimo u jesenju sezonu, koja unosi promene na raznim poljima, ali i na trpezu. Kako je bundeva jedna od…