Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Otkrivamo vam recept za Božićni kolač (Milibrot)

AUTOR: CityMagazine 05 Jan, 2019
Otkrivamo vam recept za Božićni kolač (Milibrot)

Dolaze nam praznici, što znači da ćemo sebi ugađati i kad se završe slavlja, u lenja zimska jutra kada ćemo uz dobar film i šolju kafe uživati do popodnevnih sati. Zato vam donosimo recept za Božićni kolač ili Milibrot. Iako smo sigurni da će ga i vaši gosti obožavati, ovo je kolač koji se pravi za dane kada ne žurite na posao, kada imate vremena da natenane popijete dve ili tri kafe i kada vam je potreban miris i ukus koji će vas vratiti u detinjstvo i bezbrižne praznične dane.

A za to nam služe hlebovi i kolači koji ne bi bili tako ukusni bez nekih obaveznih sastojaka, u koje svakako spada i President maslac koji dolazi iz Francuske, zemlje poznate po divnim i ukusnim pecivima. President maslac daće prefinjen ukus i svilenkastu teksturu vašem kolaču, a može vam i pomoći da svaku ideju sprovedete u delo u stilu najvećih majstora kuhinje kako bi uživanje bilo potpuno.

Potrebni sastojci

500 g brašna

300 g omiljenog suvog voća (rozine, smokve, urme…)

100 g oraha, lešnika, badema (po ukusu)

300 g president maslaca

200 ml mleka

200 g šećera u prahu

50 ml ruma

štap vanile (može i ekstrakt)

1 kesica suvog kvasca

prstohvat soli

Način pripreme

Voće sitno iseckati i preliti rumom. U toplo mleko dodajte dve supene kašike brašna, kvasac i pola potrebnog šećera i ostavite na toplom dok kvasac ne naraste. U preostalo brašno dodajte so, a zatim sipajte mleko sa kvascem i maslac u komadićima. Mesite dok ne dobijete glatku masu, dodajte iseckane orašaste plodove i oceđeno suvo voće. Formirajte loptu i ostavite testo da naraste. Kada udvostruči veličinu, premesite ga, oblikujte kako želite, ko je vešt može da napravi i pletenice i stavite testo u pleh koji ste prethodno obložili pek papirom. Ostavite da nadođe još jedan sat. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Gotov Božićni kolač premažite rastopljenim maslacem dok je još topao i pospite prah šećerom.

Najčitanije

Ovo je najgore piće za jetru

Jetra filtrira štetne materije iz tela i zato je nužno brinuti o njenom zdravlju. Kad se govori o oštećenju jetre,…

7 odevnih predmeta u koje vredi uložiti novac dok su na popustu

Crna nedelja prilika je da se po povoljnijim cenama pripremimo za predstojeće praznike, i tako obradujemo sebe i najbliže. Mnogi…

Kraljica Leticija jednim detaljem pobrala sve simpatije

Zvanična poseta španske kraljevske porodice Švedskoj još jedna je prilika da uživamo u modnim izdanjima dame iz naslova. Iako je…

Jedan od najpopularnijih glumaca današnjice želi da bude sledeći Džejms Bond

I pre nego što smo peti i poslednji put gledali Danijela Krejga u ulozi Džejmsa Bonda u filmu Nije vreme…

Ovo je 7 kozmetičkih proizvoda koje bi svaka žena posle 40. godine trebalo da koristi

Različiti periodi života zahtevaju različite kozmetičke proizvode. Bilo da je u pitanju omiljeni ruž za usne koji će vašem licu…

3 loše navike koje imaju inteligentne osobe

Oko sebe ostavljate nered i puno psujete? Verovatno ste ceo život bili osuđivani zbog ovih loših navika, ali studije su…

Najnovije - Gastro

Sočne veganske vafle koje se tope u ustima

Ko ne voli tople, vazdušaste vafle sa ukusnim slatkim prelivom? Verujemo da vas nema mnogo… Zboga toga smo odlučili da…

Turska jela koja su se odomaćila u Srbiji

Verovatno ste nekada čuli da je sarma poreklom iz Turske, ali da li ste znali da ovo važi i za…

Da li testeninu nakon kuvanja jednostavno iscedite u sudoperi? Pogledajte zašto to nikada ne bi trebalo da radite!

Špagete sa sosom od mesa, pasta karbonara, fetučini sa rikotom i spanaćem, testenine sa jajima i slaninom, tunjevina ili testenina…

Retro kuhinja: „Jansenova napast“

Zvuči čudno i neobično, ali je veoma jednostavno, i – više je nego ukusno, posebno za hladne dane! Jelo potiče…

Vijetnamske prolećne rolnice: Predjelo koje će uneti osveženje na slavsku trpezu

Ukoliko želite da zaobiđete tradicionalna slavska jela, koja su „već viđena‟, a uz to i komplikovana za spremanje, predlažemo predjelo…

Tematski gastro događaji na donjem Dorćolu

U Beogradu na donjem Dorćolu otvoren je Belgrade Kitchen Party – novi koncept prostora industrijskog dizajna osmišljen da i u…