Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Otkrivamo vam recept za Božićni kolač (Milibrot)

AUTOR: CityMagazine 05 Jan, 2019
Otkrivamo vam recept za Božićni kolač (Milibrot)

Dolaze nam praznici, što znači da ćemo sebi ugađati i kad se završe slavlja, u lenja zimska jutra kada ćemo uz dobar film i šolju kafe uživati do popodnevnih sati. Zato vam donosimo recept za Božićni kolač ili Milibrot. Iako smo sigurni da će ga i vaši gosti obožavati, ovo je kolač koji se pravi za dane kada ne žurite na posao, kada imate vremena da natenane popijete dve ili tri kafe i kada vam je potreban miris i ukus koji će vas vratiti u detinjstvo i bezbrižne praznične dane.

A za to nam služe hlebovi i kolači koji ne bi bili tako ukusni bez nekih obaveznih sastojaka, u koje svakako spada i President maslac koji dolazi iz Francuske, zemlje poznate po divnim i ukusnim pecivima. President maslac daće prefinjen ukus i svilenkastu teksturu vašem kolaču, a može vam i pomoći da svaku ideju sprovedete u delo u stilu najvećih majstora kuhinje kako bi uživanje bilo potpuno.

Potrebni sastojci

500 g brašna

300 g omiljenog suvog voća (rozine, smokve, urme…)

100 g oraha, lešnika, badema (po ukusu)

300 g president maslaca

200 ml mleka

200 g šećera u prahu

50 ml ruma

štap vanile (može i ekstrakt)

1 kesica suvog kvasca

prstohvat soli

Način pripreme

Voće sitno iseckati i preliti rumom. U toplo mleko dodajte dve supene kašike brašna, kvasac i pola potrebnog šećera i ostavite na toplom dok kvasac ne naraste. U preostalo brašno dodajte so, a zatim sipajte mleko sa kvascem i maslac u komadićima. Mesite dok ne dobijete glatku masu, dodajte iseckane orašaste plodove i oceđeno suvo voće. Formirajte loptu i ostavite testo da naraste. Kada udvostruči veličinu, premesite ga, oblikujte kako želite, ko je vešt može da napravi i pletenice i stavite testo u pleh koji ste prethodno obložili pek papirom. Ostavite da nadođe još jedan sat. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Gotov Božićni kolač premažite rastopljenim maslacem dok je još topao i pospite prah šećerom.

Najčitanije

Evo kada u svakom delu Srbije počinje jeftina tarifa struje

U situaciji u kojoj se nalazi svet, mnogi ljudi gledaju da uštede na čemu mogu, a jedna od bitnih stavki…

Da li treba da elektronske uređaje isključite iz struje kada napolju grmi i seva?

Često čujemo da je opasno da naši kućni uređaji budu uključeni u struju tokom grmljavine. Da li je ovo mit…

5 razloga zašto treba da počnete da pijete sodu bikarbonu

Verovatno već koristite sodu bikarbonu u kuhinji, a možda čak i za čišćenje svog doma. Ali da li ste znali…

Zašto nam se magle stakla automobila i kako to da rešimo?

Zamagljena šoferšajbna smanjuje vidljivost tokom vožnje, a samim tim i našu bezbednost u saobraćaju. S ovim problemom se suočavamo i…

Ako volite ovu pesmu – čestitamo vam, naučnici kažu da ste psihopata

Jedan od najpoznatijih repera, ali i muzičara danas je svakako Eminem, sa više miliona prodati ploča singlova i strimova pesama…

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

Najnovije - Gastro

Jesen je stigla: Vreme je za najsočniji kolač od jabuka

Jesen je stigla, a to znači da je vreme za jabuke i razne delicije sa njima u glavnoj ulozi. Zbog…

Izložba autohtonih sireva Balkana u tržnom centru BEO

Ovog vikenda, 1. i 2. oktobra, u Beogradu će biti održana 14. izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival. Svoje…

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…

Više od pedeset restorana pripremilo je posebne menije za Belgrade Restaurant Show

Na konferenciji koja je održana u Turističkoj organizaciji Srbije predstavljena je manifestacija Belgrade Restaurant Show koja će biti održana u…

Ne volite karfiol? Kad probate ovaj kremasti, jesenji potaž, odmah ćete promeniti mišljenje

Jesenje temperature i promenljivo vreme idealne su uslovi za prehladu, pa je ovih dana jako važno jačati imunitet. A koji…

Tajni sastojak za pomfrit ukusniji nego iz Meka je kefir: I ne, nije šala

Ako ste bar jednom probali pomfrit iz Meka, vrlo je verovatno da se slažete da ne postoji savršeniji hrskavi zalogaj…