Isprobajte zdravu picu od karfiola!
Za danas smo odabrali da vam predstavimo recept koji je prikladan i za vegane. U ovom slučaju važna je kora, a nadev možete kombinovati po svom, ili ukusu svojih najbližih. Nadamo se da ćete pružiti šansu ovom zdravom receptu.
Sastojci:
1 srednja glavica karfiola
1,5 kašike lanenog semena
3 kašike ljuspica nutritivnog kvasca ili veganskog parmezana
¼ kašičice soli
1 kašičica origana
1 kašičica bosiljka
1 kašičica belog luka u prahu
1 kašika kukuruznog skroba
1 kašika kukuruznog brašna
Sastojci po izboru za filovanje pice (paradajz sos, sir, povrće…)
Postupak:
1. Narendajte karfiol da dobijete sitne komade (veličine zrna pirinča). Kuvajte ih u kipućoj vodi 5 minuta, pa dobro ocedite, usitnite i ostavite da se ohlade. Proverite da li su komadići stvarno dobro sabijeni.
2. U velikoj posudi pomešajte semenke lana s 4 kašike vode. Ostavite smesu da odstoji oko 5 minuta, a zatim dodajte: usitnjen karfiol, so, pahuljice nutritivnog kvasca, origano, bosiljak, beli luk u prahu i kukuruzni skrob. Zamesite smesu rukama da dobijete lagano testo. U međuvremenu ga isprobajte i po želji začinite.
3. Tepsiju obložite papirom za pečenje. Prvo ga pospite kukuruznim brašnom, a zatim ravnomerno rasporedite testo od karfiola tako da napravite kvadrat ili krug. Trebalo bi da bude debljine oko 1 centimetra.
4. Testo pecite 45 minuta na 190°C. Zatim ga pažljivo okrenite i pecite još 10 minuta.
Izvor: Aktivni Si
Naslovna fotografija: Georgia Z/Unsplash