Je l’ znate recept za poderane gaće? Slatkiš za siromašne koji miriše na Jugoslaviju
Poslastica idealna uz popodnevnu kafu. Donosimo vam recept za poderane gaće ili langoš.
U staroj Jugoslaviji većina recepata je nastajala od jednostavnih i jeftinih sastojaka koje svako ima u kuhinji. Jedna od tih poslastica su poderane gaće ili langoš.
Varijanta ovog starog deserta postoji po celoj Evropi. Tako se, na primer, u Francuskoj jedu bugnes, a Poljaci ih nazivaju anđeoskim krilima.
Poderane gaće su jeftin i jednostavan recept koji se pravi od mekanog testa, koje liči na testo za krofne, šećer u prahu i svinjske masti, a u Jugoslaviji su bile na stolu kad se nekome prijede nešto slatko, a u kući nema mnogo toga.
Pre nego što se stave u duboku mast ili ulje, prerežu se po sredini kako bi na kraju izgledali kao poderane gaće.
Sastojci:
1 kocka svežeg kvasca
1 kašičica šećera
200 ml mleka
500 g glatkog brašna
2 kašičice soli
150 ml vode
2 kašičice šljivovice
500 ml ulja za prženje ili svinjska mast
Priprema: U manjoj posudi zagrejte oko 100 ml mleka, dodajte kvasac, malo šećera, pomešajte i pustite da kvasac nadođe. U veću posudu stavite brašno, so, preostalo mleko, mlaku vodu pa kvasac i umesite testo. Stavite ga u posudu na toplo mesto i pustite da se volumen udvostruči. Neka stoji minimalno sat vremena. Testo potom istresite na pobrašnjenu podlogu i umesite na 1 cm debljine. Od njega režite pravouganike i nožem ih zarežite po sredini (ne do kraja). Prekrijte ih kuhinjskom krpom i ostavite da se volumen opet udvostruči. Trebaće im još oko 30 minuta.
Ulje sipajte u dublju posudu i zagrejte, potom u nju ubacujte testo koje pre pečenja možete malo i da rastegnete prstima. Pržite nekoliko minuta sa svake strane dok testo ne porumeni. Pržene poderane gaće stavite na papirni ubrus da upije višak masnoće.
Savet plus: u testo za poderane gaće po želji se može dodati i jogurt ili krompir. Ako koristite krompir, najpre ga skuvajte, a zatim narendajte i dodajte drugim sastojcima pre mešenja. Takva će peciva biti mekša. Ako koristite jogurt, dodajte ga testu zajedno s ostalim mokrim sastojcima. Na 500 g brašna dovoljno je 180 g, a testo tako neće popiti previše ulja, piše Večernji list.