Jednostavan recept za sočan kolač sa višnjama za sve koji nemaju mnogo vremena
Od višanja se pravi slatko, džem, takozvane cepane višnje u tegli koje zimi budu najbolja salata uz pečenje ili omiljeni sos na ovim prostorima, sos od višnji. Tu je i kompot od višanja sa košticama koji tako dobro dođe u mesecima kada svežeg voća nema.
Ali, verovatno bismo se lako složili da su višnje najbolje u kolačima. Bez njih ne mogu torte, mafini i kejkovi, štrudle ukiselo i uslatko, sa tegljenim korama, lenje pite, u novije modernije vreme, tartovi.
A evo jednog kolača od višanja koji se lako pravi, nije ni skup, što je u današnje vreme vrlo važno.
Sastojci se mere kašikom, a za početak treba vam 6 jaja. Odvojiti belanca, ulupati ih sa 16 kašika šećera, pa dodati 8 kašika ulja, 8 kašika vode, 6 žumanaca, 26 kašika brašna i jedan prašak za pecivo.
Smesu usuti u pleh obložen papirom za pečenje. Staviti u rernu ugrejanu na 200 stepeni i peći dok se na površini ne uhvati korica.
Izvaditi i posuti kilogramom višanja bez koštica i vratiti na pečenje.
Višnje će lepo i nejednako da propadnu, pa kad isečete kolač u svakom će parčetu i višnje da se nađu.
Kolač, posut šećerom u prahu, seći kad se potpuno ohladi.