• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Kako da zamrznute lignje ispečete kod kuće da budu kao iz restorana: Jedan trik je presudan
Lignje, foto: Ingram Publishing, Ingram Publishing / Alamy / Profimedia

Kako da zamrznute lignje ispečete kod kuće da budu kao iz restorana: Jedan trik je presudan

CityMagazine
18.04.2025. 2 min Recepti

Lignje su savršen obrok, ali ih mnogi ne spremaju kod kuće zato što ne umeju. Tačnije, lignje spremljene kod kuće često imaju gumenastu strukturu.

Evo recepta za savršene lignje.

Sastojci:

500 g zamrznutih lignji (kolutovi ili cevaste lignje, očišćene)1 čaša kisele vode ili mleka (za marinadu)1 čen belog luka (po želji, za aromu)1 jaje3 kašike brašna2 kašike kukuruznog brašna (ili prezle, za hrskavost)So i biber po ukusuUlje za prženje (suncokretovo ili drugo neutralno ulje)Limun za serviranje

Riblja čorba koju će hvaliti svi vaši gosti

Priprema:

Odmrzavanje lignji: Lignje je važno odmrznuti polako – idealno je da prenoće u frižideru. Nakon toga, dobro se operu i posuše papirnim ubrusom kako bi se uklonio višak vode.Marinada za mekoću: Da bi bile mekane i sočne, lignje se mogu kratko potopiti (15–20 minuta) u kiselu vodu ili mleko sa sitno seckanim čenom belog luka. Ovaj korak razbija vlakna i sprečava gumenu teksturu.Priprema za prženje: U činiji se umuti jedno jaje, a u drugoj pomešaju brašno i kukuruzno brašno (ili prezla) sa malo soli i bibera.Pohovanje: Lignje se prvo umaču u jaje, a zatim u mešavinu brašna. Važno je da budu potpuno obložene, ali ne predebele.Prženje: Prže se u dubokom ulju zagrejanom na 180°C, samo 2–3 minuta po strani, dok ne postanu zlatne i hrskave. Duže prženje može ih učiniti tvrdim.Serviranje: Gotove lignje se vade na papirni ubrus da se upije višak masnoće i poslužuju uz kriške limuna, tartar sos ili salatu po izboru.

Saveti za lignje kao iz restorana:

Ne prekuvavati/pržiti: Lignje postaju gumene ako se spremaju predugo. Zlatno pravilo je – ili vrlo kratko (do 3 minuta), ili jako dugo (npr. za paprikaš). Za prženje, uvek kratko i jako toplo ulje.Odmrzavanje u frižideru, nikako u mikrotalasnoj ili vrućoj vodi.Kisela voda ili mleko omekšavaju lignje i poboljšavaju ukus.Kukuruzno brašno ili prezla daju dodatnu hrskavost, kao u ribljim restoranima.

Oznake:

lignje

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Posna pečena riba u foliji
Prethodni

Posna pečena riba u foliji

Trik iz restorana za najukusniju kupus salatu: Caka je u jednom sastojku
Sledeći

Trik iz restorana za najukusniju kupus salatu: Caka je u jednom sastojku

Sledeći
Trik iz restorana za najukusniju kupus salatu: Caka je u jednom sastojku
19.04.2025.

Trik iz restorana za najukusniju kupus salatu: Caka je u jednom sastojku

Prethodni
18.04.2025.

Posna pečena riba u foliji

Posna pečena riba u foliji

One Comment

  1. Cicka kaže:
    19.04.2025. u 23:40

    Kafanske lignje su najbolje , i to one sa roštilja bez ičega . Takve u kući ne mogu da se naprave , jedino ako se kupi dobar roštilj, a on dosta košta ,onda možda i može .
    Najbolje lignje koje sam ja jela su bile kod Edjija u Rovinju , davnih dana a gde ih ima dobrih u Beogradu neka neko kaže da se ode na probu .

    Odgovori

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Najnovije

eva braun
Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
CityMagazine
Kalum Tarner
Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
CityMagazine
žikina dinastija
Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
CityMagazine
hbo max decembar
Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
CityMagazine
mayales
Mayales pred prvi nastup u Beogradu: Igra i eksperimentisanje, koncert u Karmakomi kao presek karijere
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sport
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Konferencije
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖