Kako da zamrznute lignje ispečete kod kuće da budu kao iz restorana: Jedan trik je presudan
Lignje su savršen obrok, ali ih mnogi ne spremaju kod kuće zato što ne umeju. Tačnije, lignje spremljene kod kuće često imaju gumenastu strukturu.
Evo recepta za savršene lignje.
Sastojci:
500 g zamrznutih lignji (kolutovi ili cevaste lignje, očišćene)1 čaša kisele vode ili mleka (za marinadu)1 čen belog luka (po želji, za aromu)1 jaje3 kašike brašna2 kašike kukuruznog brašna (ili prezle, za hrskavost)So i biber po ukusuUlje za prženje (suncokretovo ili drugo neutralno ulje)Limun za serviranje
Priprema:
Odmrzavanje lignji: Lignje je važno odmrznuti polako – idealno je da prenoće u frižideru. Nakon toga, dobro se operu i posuše papirnim ubrusom kako bi se uklonio višak vode.Marinada za mekoću: Da bi bile mekane i sočne, lignje se mogu kratko potopiti (15–20 minuta) u kiselu vodu ili mleko sa sitno seckanim čenom belog luka. Ovaj korak razbija vlakna i sprečava gumenu teksturu.Priprema za prženje: U činiji se umuti jedno jaje, a u drugoj pomešaju brašno i kukuruzno brašno (ili prezla) sa malo soli i bibera.Pohovanje: Lignje se prvo umaču u jaje, a zatim u mešavinu brašna. Važno je da budu potpuno obložene, ali ne predebele.Prženje: Prže se u dubokom ulju zagrejanom na 180°C, samo 2–3 minuta po strani, dok ne postanu zlatne i hrskave. Duže prženje može ih učiniti tvrdim.Serviranje: Gotove lignje se vade na papirni ubrus da se upije višak masnoće i poslužuju uz kriške limuna, tartar sos ili salatu po izboru.
Saveti za lignje kao iz restorana:
Ne prekuvavati/pržiti: Lignje postaju gumene ako se spremaju predugo. Zlatno pravilo je – ili vrlo kratko (do 3 minuta), ili jako dugo (npr. za paprikaš). Za prženje, uvek kratko i jako toplo ulje.Odmrzavanje u frižideru, nikako u mikrotalasnoj ili vrućoj vodi.Kisela voda ili mleko omekšavaju lignje i poboljšavaju ukus.Kukuruzno brašno ili prezla daju dodatnu hrskavost, kao u ribljim restoranima.

Kafanske lignje su najbolje , i to one sa roštilja bez ičega . Takve u kući ne mogu da se naprave , jedino ako se kupi dobar roštilj, a on dosta košta ,onda možda i može .
Najbolje lignje koje sam ja jela su bile kod Edjija u Rovinju , davnih dana a gde ih ima dobrih u Beogradu neka neko kaže da se ode na probu .