Kako Džesika Alba priprema pečeno pile?
Glumica, preduzetnica, majka i spisateljica, reč je o Džesiki Albi koja se 2005. godine probila na velika platna slavnim filmom Fantastic 4. Glumica je 2013. objavila knjigu pod nazivom The Honest Life kroz koju je podelila svoju strast za zdravim, opuštenim životom u porodičnom okruženju. To je takođe knjiga recepata, gde možete pronaći sjajne ideje za uživanje u društvu.
Džesiki je veoma stalo do toga da prenese pozitivnu poruku prema zdravoj i probranoj ishrani i iz tog razloga preporučuje kupovinu organskih proizvoda.
Među brojnim specijalitetima u knjizi, jedan posebno odgovara prolećnoj trpezi – reč je o pečenoj piletini, koju ona naziva Post -7:00 P.M. Dinner Party. Recept se nalazi u poglavlju pod naslovom Iskrena inspiracija u kome govori o svojoj strasti prema večerama; lepe večere za uživanje u društvu prijatelja ili porodice i dece. Zapravo, njena sočna pečena piletina zaista je po ukusu svima, čak i vrlo zahtevnim nepcima mališana.
Za svaki slučaj, glumica nudi i dva načina pripreme ovog mesnog recepta: začinjenu verziju s halapenjo papričicom i drugu verziju, njenu omiljenu, s ruzmarinom, začinskim biljem i belim lukom.
Sastojci:
- 2 cela pileta (oko 1,3 kg)
- 2 limuna
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 kašičice naseckanog ruzmarina
- 4 naseckana čena belog luka
- mlevena morska so i crni biber
Napomena: ako ste se odlučili za pikantniju verziju jela preporučuje se: halapenjo, začinska paprika, biber, so i limun biber.
Metoda:
Prvo je potrebno narezati limun na kriške i njime izdašno napuniti oba pileta, a nakon toga, kako ona predlaže dve različite metode, pilići se pripremaju zasebno.
Piletina s ruzmarinom
Za začinjavanje prve varijante, Džesika priprema mešavinu maslinovog ulja, belog luka i naseckanog ruzmarina. Kada se napuni nadevom, pile treba razmazati sa spoljašnje strane. Za kraj, važno je posoliti i pobiberiti.
Piletina punjena halapenjo papričicom:
Za razliku od prve koja je punjena samo kriškama limuna, halapenjo se dodaje drugoj piletini kako bi bila pikantnija. Kada je ovaj korak dovršen, premažite kožicu začinskom paprikom, solju i limun biberom. Tada se obe piletine peku 15 minuta na 450° tako da hrskavo porumene. Nakon isteka vremena, vade se iz pećnice i ostavljaju da odstoje četvrt sata, nakon čega možete nastaviti s rezanjem i posluživanjem. Ako se postupak sledi korak po korak, dobit ćete dve sočne i aromatične varijante pečene piletine, pre svega zbog limuna.
Izvor: Harperʼs BAZAAR Italia
Naslovna fotografija: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER