• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Type and hit Enter to search

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle

8 jednostavnih načina da pica veče učinite zdravijim

CityMagazine
15.04.2022. 4 Mins Read Gourmet

Pica je obično sinonim za nezdravu hranu, baš kao i hamburger i pomfrit. Ali moguće je napraviti zdraviju opciju, a kako – pogledajte u nastavku!

Znak da vikend sigurno dolazi jeste pica petkom uveče. Ili ste možda odlučili da sredinu nedelje presečete dobrim raspoloženjem uz ovaj omiljeni obrok. Koje god veče (ili večeri) odabrali, donosimo dobre vesti – pica može biti zdrav i dobro zaokružen obrok.

Pica se generalno sastoji od ugljenih hidrata iz testa, proteina i masti iz sira, mesa i preliva, a to su sve komponente onoga što obično sadrži obrok. Ipak, pica generalno nije najzdravija hrana jer se smatra da ima visok sadržaj natrijuma, kalorija i zasićenih masti. Ipak, nisu sve pice iste. Sve je u načinu pripreme, a priprema kod kuće može biti put ka zdravijem uživanju u ovoj omiljenoj hrani. Evo nekoliko načina kako pica može postati zdrav obrok koji možete jesti bez griže savesti.

Povezani članci

Večera koja topi kilograme, čisti creva i ubrzava metabolizam

Uz ove slane grickalice uživanje u utakmici Srbije i Brazila na SP u fudbalu biće još uzbudljivije

1. Napunite picu povrćem za dodatne hranljive materije

Zamislite picu kao sjajan način da unesete u organizam gomilu povrća i tako zadovoljite potrebe za vitaminima, mineralima i vlaknima. Fil za picu napravite od paradajza, paprike, luka, pečurki, maslina i bosiljka. Na ovaj način dobijate obrok pun hranljivih materija.

Foto: Ivan Torres / Unsplash

2. Odlučite se za picu sa tankom korom da biste smanjili unos kalorija

Bilo da naručujete picu ili je sami pravite, odaberite tanko testo. Tako unosite značajno manje kalorija i loših ugljenih hidrata, a sa većom količinom povrća pica postaje znatno zdraviji obrok.

3. Vodite računa o siru koji odaberete da biste ograničili unos zasićenih masti

Većina ljubitelja pice će vam reći da je sir neophodan. To je tačno, ali i tu postoje zdravije opcije. Sir sadrži proteine i kalcijum, ali često i zasićene masti, što nije dobro. Zato birajte mlađe sireve poput rikote ili mocarele.

4. Odaberite integralnu koru za dodatnu hranljivost

Bez obzira da li pravite picu kod kuće ili naručujete, važno je da razmislite ne samo o tankoj u odnosu na debelu koru, već i o vrsti testa. Ako ste u mogućnosti da napravite integralnu podlogu, ovo će vam pomoći da u svoj organizam unesete dodatnu količinu vlakana. Opcija može biti i podloga od povrća, ali to već ostavljamo istinskim ljubiteljima zdrave ishrane.

5. Izaberite nemasne proteine poput piletine umesto mesa sa visokim sadržajem natrijuma i masti

Zahvaljujući siru, vaša pica će već sadržati proteine, ali mnogi ljubitelji pice dodaju i drugi izvor proteina, pa vodite računa šta još stavljate na podlogu. Izbegavajte masno meso, a prednost dajte prilozima kao što su pileća prsa ili šunka sa malim procentom masti. Opcija mogu biti i morski plodovi ili neko drugo kvalitetno i nemasno meso. Preporuke su da se u ishrani ograniči unos prerađenog mesa kao što su slanina, kobasica i salame, koji ne sadrže samo natrijum, već i zasićene masti.

Foto: Jonas Kakaroto@jkakaroto / Unaspash

6. Izaberite crveni sos – prepun je esencijalnih hranljivih materija

Crveni sos čini ukus pice prepoznatljivim, a takođe pruža ozbiljne hranljive materije. Tradicionalni crveni sos će obezbediti vitamine A i C zajedno sa antioksidansom likopenom. Na primer, ¼ šolje sosa na bazi paradajza daje vam preko 7 mg vitamina C, što je oko 7,8 procenata vašeg dnevnog unosa. A tu su i drugi vitamini koje ćete uneti uživajući u jelu. Crveni sos je svakako bolja opcija od kremastih sosova koji se stavljaju na belu picu.

Ako niste ljubitelj crvenog sosa, postoje i druge opcije. Možete da koristite pesto, napravljen od orašastih plodova i ulja, što je zdravije za srce. Pesto se pravi od pinjola (iako možete staviti bademe ili orahe), a orašasti plodovi potencijalno mogu sniziti loš holesterol ili blagotovorno uticati na sluznicu arterija. Pesto se takođe pravi od maslinovog ulja, koje prema istraživanjima može smanjiti rizik od srčanih oboljenja.

7. Poslužite picu sa zdravim predjelom ili salatom da biste upotpunili obrok

Pica veče ne vrti se samo oko ovog jela, već i priloga koje jedete uz njega. Prilozi mogu igrati veliku ulogu u stvaranju sveukupnog uravnoteženog obroka. Probajte predjelo od povrća. To može biti naseckano povrće poput celera, krastavca i šargarepe uz sos na bazi jogurta. Takođe, picu kombinujte sa omiljenom svežom salatom – tako povećavate sitost, unos vlakana i hranljivih supstanci.

8. Jedite polako da biste uživali u hrani i društvu

Da, želećete da razmislite šta je na vašem tanjiru tokom pica večeri, ali takođe razmislite o tempu kojim jedete. Uživajte u ukusu hrane, umesto da samo ubacite hranu u usta za samo nekoliko minuta. Ako jedete polako, onda ćete shvatiti kada ste siti, bez preterivanja. Jedite polako dok ne budete zadovoljni. Takođe, obratite pažnju na ljude sa kojima delite obrok. Dobre porodične i prijateljske veze dokazano pozitivno utiču na zdravlje. Ponekad je od hrane važnija sama tradicija koja je stvorena.

Izvor: www.everydayhealth.com

Naslovna fotografija: Ömer Yıldız@fotomublog / Unasplash

Tags:

picasavetiUživanje u hranizdrava hrana

Povezani članci

Najlepše praznične poslastice širom sveta

Da li već osećate miris božićnih poslastica? Donosimo 3 recepta za čokoladne deserte u zdravijoj, ali ništa manje ukusnoj verziji

Share Article

Follow Me Written By

CityMagazine

Ostali članci

Previous

Napravite domaću vegetu

Next

Kako Džesika Alba priprema pečeno pile?

Next
16.04.2022.

Kako Džesika Alba priprema pečeno pile?

Previews
14.04.2022.

Napravite domaću vegetu

Najnovije

Preslušajte drugu epizodu podkasta „Vesele 80e sa Đurom PIP POP“
CityMagazine
Džon Laroket priznao da je umesto novca, za film „Teksaški masakr motornom testerom“ dobio travu
Filip Milosavljević
Retrospektakl i jubilej Marka Nastića
CityMagazine
Originalna nepo beba Dakota Džonson vodiće 94. dodelu Oskara: Evo zašto ona ima najbolji genetski materijal za to
Ivana Milošević
Objavljene nominacije za Zlatne maline, vode Tom Henks i filmovi „Blonde“, „Good Mourning“ i „Pinocchio“
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Stand-up
  • Predstave
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖