Kako je ruska salata ukrala šou na važnom NATO samitu?
Pitanja šta je ruska salata, koliko je slična francuskoj, te po čemu se razlikuju zapalila su društvene mreže, pa je trenutak da otklonimo sve dileme.
U Madridu se održava NATO samit gde su pozvani brojni svetski čelnici, ali fokus ovog važnog političkog događaja preuzela je ruska salata navedena u jelovniku. Hose Andres, inače megapopularan španski kuvar koji je bio zadužen za osmišljavanje jela preinačio je naziv u “ukrajinska salata”. Podsetimo, on je veoma angažovan u pružanju humanitarne pomoći i toplih obroka onima kojima je potrebno pogotovo sada za vreme ruske invazije na Ukrajinu. Uprkos iznenađenju, ruska salata navodno je rasprodata za svega nekoliko sati.
Ruska salata zapravo je poznata pod nazivom Olivije salata, a priprema se od naseckanog povrća, mesa i majoneza. Klasični recept podrazumeva korišćenje ovih namirnica: kuvanog krompira, šargarepe na kockice, graška, ukiseljenih krastavaca, jajeta, majoneza, kuvane šunke ili piletine i luka. Danas postoje brojne varijacije, ali većina ruskih kuvara slaže se u jednom: dodavanje šargarepe u Olivije salatu je svetogrđe.
Tradicionalno se Olivie salata služi u novogodišnjoj noći. Veruje se kako je originalni recept osmislio Lisjen Olivije, kuvar u popularnom moskovskom restoranu L’Hermitage. Nagađa se kako je Olivije ljubomorno čuvao recept do svoje smrti, ali ipak ga je ukrala njegova radnica, koja ga je nebrojeno puta posmatrala tokom pripreme zbog čega se, navodno salata pravi i danas. Autentična Olivije salata pak nije nimalo nalik današnjoj verziji jer je nekad bilo nezamislivo pripremiti spomenutu salatu bez kavijara, kapara, piletine i rakova. Tako postoji i druga teorija kako je zapravo zapravo nastala salata kakvu danas poznajemo, a to je da je novi recept osmislio stalni gost restorana L’Hermitage u nadi da će živeti uspomena na glasovitog kuvara Olivijea.
Istina je da Olivije salata koju nazivaju i ruskom neodoljivo podseća na francusku salatu, ali to jelo ne sadrži meso. Spomenuta salata popularna je i u Španiji pa tamošnja verzija nosi naziv ensaladilla rusa. Toj superpopularnosti u ovoj zemlji svedoči i činjenica da se ovo jelo služi u školama i u mnogim barovima kao tapas. I Italijani imaju svoj adut, a u njemu se neretko nađu ukiseljen karfiol, inćuni pa i tuna.
Kao što je francuska salata neizostavna na prazničnoj trpezi u Hrvatskoj, tako je ruska salata megapopularna u Srbiji. Gotovo nijedno slavlje ne može da prođe bez ruske salate na stolu, a postoji mali milion kombinacija. Ponekad u klasičnu kombinaciju sastojaka dodaju još malo senfa za šmek, negde malo kisele pavlake, a umesto kuvane šunke se često upotrebljava kuvana piletina. Ne štedi se na majonezu i razmera je recimo 200 g krompira, jednako toliko šunke, šargarepe i graška, ali u tom slučaju oko 350 g majoneza.
Recept za Olivije salatu:
3 krompira
3 srednje šargarepe
125 g graška
4 tvrdo kuvana jaja
6 manjih kiselih krastavaca
100 g majoneza (veće količine po potrebi i ukusu)
100 g dimljene šunke naseckane na kockice (po želji)
sitno seckani kopar, za ukras
Neoguljeni krompir skuvajte na pari 30 minuta, a zatim dodajte očišćenu šargarepu. Nastavite da kuvate na pari još 10-15 minuta. Povrće mora da zadrži čvrstu teksturu, ali ostane mekano kad se probode viljuškom. Ostavite ga da se ohladi. Ako možete koristite sveži ili zamrznuti grašak, jer je znatno boljeg ukusa od onog iz konzerve, ali poslužiće i taj. Pažljivo ogulite krompir. Naseckajte šargarepu i krompir na male kockice, ubacite i skuvani grašak. Ogulite i sitno naseckajte prethodno skuvana tvrdo kuhana jaja, pa dodajte i njih, zatim kisele krastavce, takođe narezane na kockice, šunku i veliku kašiku majoneza. Sve bi se trebalo lepo sjediniti. Po potrebi dodajte još majoneza, oplemenite s malo naseckanog kopra, začinite dodatno po želji i pustite da se ohladi preko noći u frižideru.
Izvor: Jutarnji.Hr
Naslovna fotografija: Profimedia