• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Kako je ruska salata ukrala šou na važnom NATO samitu?
MOSCOW, RUSSIA - DECEMBER 12, 2019: Preparing Olivier salad (Russian salad) in the Pushkin Cafe at Tverskoi Boulevard; common ingredients for the salad include grean peas, potatoes, pickled cucumbers, eggs, and mayonnaise; Russian salad, which is known in Russia as Olivier salad, is traditionally served for New Year's Eve dinner. Donat Sorokin/TASS/Sipa USA,Image: 487709517, License: Rights-managed, Restrictions: *** World Rights Except Russia and Japan ***, Model Release: no, Credit line: TASS / ddp USA / Profimedia

Kako je ruska salata ukrala šou na važnom NATO samitu?

Milica Arsić
29.06.2022. 3 min Recepti

Pitanja šta je ruska salata, koliko je slična francuskoj, te po čemu se razlikuju zapalila su društvene mreže, pa je trenutak da otklonimo sve dileme.

U Madridu se održava NATO samit gde su pozvani brojni svetski čelnici, ali fokus ovog važnog političkog događaja preuzela je ruska salata navedena u jelovniku. Hose Andres, inače megapopularan španski kuvar koji je bio zadužen za osmišljavanje jela preinačio je naziv u “ukrajinska salata”. Podsetimo, on je veoma angažovan u pružanju humanitarne pomoći i toplih obroka onima kojima je potrebno pogotovo sada za vreme ruske invazije na Ukrajinu. Uprkos iznenađenju, ruska salata navodno je rasprodata za svega nekoliko sati.

Ruska salata zapravo je poznata pod nazivom Olivije salata, a priprema se od naseckanog povrća, mesa i majoneza. Klasični recept podrazumeva korišćenje ovih namirnica: kuvanog krompira, šargarepe na kockice, graška, ukiseljenih krastavaca, jajeta, majoneza, kuvane šunke ili piletine i luka. Danas postoje brojne varijacije, ali većina ruskih kuvara slaže se u jednom: dodavanje šargarepe u Olivije salatu je svetogrđe.

Tradicionalno se Olivie salata služi u novogodišnjoj noći. Veruje se kako je originalni recept osmislio Lisjen Olivije, kuvar u popularnom moskovskom restoranu L’Hermitage. Nagađa se kako je Olivije ljubomorno čuvao recept do svoje smrti, ali ipak ga je ukrala njegova radnica, koja ga je nebrojeno puta posmatrala tokom pripreme zbog čega se, navodno salata pravi i danas. Autentična Olivije salata pak nije nimalo nalik današnjoj verziji jer je nekad bilo nezamislivo pripremiti spomenutu salatu bez kavijara, kapara, piletine i rakova. Tako postoji i druga teorija kako je zapravo zapravo nastala salata kakvu danas poznajemo, a to je da je novi recept osmislio stalni gost restorana L’Hermitage u nadi da će živeti uspomena na glasovitog kuvara Olivijea.

Istina je da Olivije salata koju nazivaju i ruskom neodoljivo podseća na francusku salatu, ali to jelo ne sadrži meso. Spomenuta salata popularna je i u Španiji pa tamošnja verzija nosi naziv ensaladilla rusa. Toj superpopularnosti u ovoj zemlji svedoči i činjenica da se ovo jelo služi u školama i u mnogim barovima kao tapas. I Italijani imaju svoj adut, a u njemu se neretko nađu ukiseljen karfiol, inćuni pa i tuna.

Kao što je francuska salata neizostavna na prazničnoj trpezi u Hrvatskoj, tako je ruska salata megapopularna u Srbiji. Gotovo nijedno slavlje ne može da prođe bez ruske salate na stolu, a postoji mali milion kombinacija. Ponekad u klasičnu kombinaciju sastojaka dodaju još malo senfa za šmek, negde malo kisele pavlake, a umesto kuvane šunke se često upotrebljava kuvana piletina. Ne štedi se na majonezu i razmera je recimo 200 g krompira, jednako toliko šunke, šargarepe i graška, ali u tom slučaju oko 350 g majoneza.

Recept za Olivije salatu:

3 krompira

3 srednje šargarepe

125 g graška

4 tvrdo kuvana jaja

6 manjih kiselih krastavaca

100 g majoneza (veće količine po potrebi i ukusu)

100 g dimljene šunke naseckane na kockice (po želji)

sitno seckani kopar, za ukras

Neoguljeni krompir skuvajte na pari 30 minuta, a zatim dodajte očišćenu šargarepu. Nastavite da kuvate na pari još 10-15 minuta. Povrće mora da zadrži čvrstu teksturu, ali ostane mekano kad se probode viljuškom. Ostavite ga da se ohladi. Ako možete koristite sveži ili zamrznuti grašak, jer je znatno boljeg ukusa od onog iz konzerve, ali poslužiće i taj. Pažljivo ogulite krompir. Naseckajte šargarepu i krompir na male kockice, ubacite i skuvani grašak. Ogulite i sitno naseckajte prethodno skuvana tvrdo kuhana jaja, pa dodajte i njih, zatim kisele krastavce, takođe narezane na kockice, šunku i veliku kašiku majoneza. Sve bi se trebalo lepo sjediniti. Po potrebi dodajte još majoneza, oplemenite s malo naseckanog kopra, začinite dodatno po želji i pustite da se ohladi preko noći u frižideru.

Izvor: Jutarnji.Hr

Naslovna fotografija: Profimedia

Oznake:

olivije salatapripremarazlikaruska salatazanimljivo

Podeli

Zaprati Autor

Milica Arsić

Ostali članci

Imamo dva savršena recepta sa kukuruzom: Pravi letnji zalogaji
Prethodni

Imamo dva savršena recepta sa kukuruzom: Pravi letnji zalogaji

Preukusne poslastice sa kajsijama i breskvama koje morate da probate
Sledeći

Preukusne poslastice sa kajsijama i breskvama koje morate da probate

Sledeći
Preukusne poslastice sa kajsijama i breskvama koje morate da probate
30.06.2022.

Preukusne poslastice sa kajsijama i breskvama koje morate da probate

Prethodni
28.06.2022.

Imamo dva savršena recepta sa kukuruzom: Pravi letnji zalogaji

Imamo dva savršena recepta sa kukuruzom: Pravi letnji zalogaji

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    marčelo
    „Puzzle Shock“ 20 godina kasnije: Kako je nastao album koji je stvorio Marčelov prepoznatljiv glas
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖