• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Kako se pravi parizer? Za domaću, zdraviju varijantu trebaće vam mnogo više od 259 dinara
Foto: Screenshot / N1

Kako se pravi parizer? Za domaću, zdraviju varijantu trebaće vam mnogo više od 259 dinara

CityMagazine
11.09.2023. 3 min Recepti

Nakon što je predsednik Aleksandar Vučić predstavio novu, jeftiniju potrošačku korpu u Srbiji, pariska kobasica, odnosno pileći parizer od 259 dinara, izdvojio se kao jedan od proizvoda kome je naglo skočila popularnost.

Kada kažemo porasla popularnost, mislimo na onu na društvenim mrežama i po medijima gde se danima govori o dotičnom parizeru, da je na koncu svega i predsednik najavio da će za doručak napraviti sendvič sa parizerom i majonezom.

Budući da većina industrijskih pilećih parizera u sebi ima jedva 3 odsto pravog pilećeg mesa i dosta štetnih aditiva i konzervanasa, predlažemo da probate zdraviju verziju koja će vas definitivno više koštati, ali bar ćete znati tačno šta unosite u sebe.

Kako da sami napravite parizer (pileći, ćureći ili od nekog drugog mesa)?

U odnosu na industrijski parizer, razlika nije toliko u izgledu, koliko u mirisu i ukusu, što je i razumljivo kada je ovaj domaći parizer napravljen samo od mesa i malo začina, piše blog Kuvarancije.

Kako se pravi parizer? Za domaću, zdraviju varijantu trebaće vam mnogo više od 259 dinara
Parizer, foto: Zoonar GmbH / Alamy / Profimedia

Šta je potrebno za domaći parizer:

– 500 g presnog pilećeg ili ćurećeg mesa,
– 100 g dimljene slanine ili šunke (nije obavezno, ali dodajte ako volite “dimljeni” miris),
– 1 crvena paprika (slatka ili ljuta zavisi od ukusa),
– 1 kašikica soli,
– 1/2 kašikice mlevenog bibera,
– malo peršunovog lišća,
– 1 puna kašikica mlevenog korijandera,
– 1/2 kašikice mlevenog komorača,
na vrh kašikice mlevenog kima,
aluminijumska folija.

Napomene:

Ako nemate blender ili neki “supersecko”, meso sameljite više puta na mašini za meso kako bi bilo što sitnije.

Umesto piletine ili ćuretine možete koristiti i bilo koje drugo meso s tom razlikom da mu kasnije prilagodite i dužinu kuvanja.

Od začina je, osim soli, obavezan mleveni korijander, koji čini osnovu i specifičnost “parizer” mirisa. Drugi obavezan začin je biber. Ako parizer pravite zbog dece i za decu, onda naravno izbacite i ljute začine i smanjite količinu soli.

U zavisnosti od toga za koliko osoba pravite, po potrebi možete i smanjiti količinu mesa, jer ovaj parizer (pošto osim soli nema drugog konzervansa, stabilizatora i sl.) ne sme dugo da stoji (2-3 dana najduže). U pitanju je samo kuvano meso koje i inače ne biste dugo držali u frižideru. Bolje je da pravite češće manje količine, pogotovo ako kuvate za decu.

Možete koristiti kako slatku, tako i ljutu svežu papriku u različitim bojama da bi parizer bio šareniji.

Priprema:

Meso i dimljeno meso sameljite na mašini za meso, ili ga sitno naseckajte. Samleveno meso stavite u blender (secko, kako god da ga nazivate). Dodajte, so, biber i začine. U blenderu meso sasvim usitnite, treba da izgleda kao pašteta. Na kraju, iseckajte i svežu papriku i peršun. Najbolje je da ih na kraju dodate u blender, ali ih meljite kratko, tek toliko da od paprike dobijete sitnije kockice, ali da se ne napravi pasta.

Ovu smešu probajte, liznite samo, nemojte jesti presnu piletinu ili ćuretinu, a po potrebi dodajte soli i ostalih začina. Od ove smese dobro umesite i napravite rukama roladu, premažite je uljem i čvrsto je umotajte u aluminijumsku foliju. Krajeve folije uvrnite i napravite paket da izgleda kao velika bombona.

Ovu “bombonu”, od mesa u foliji, stavite u provrelu vodu, smanjite temperaturu ringle na jedinicu ili dvojku, poklopite i kuvajte oko sat vremena, na niskoj temperaturi (ono kad tek malo struji voda).

Skuvanu salamu odn. parizer ocedite od vode i ostavite umotano u foliji dok se sasvim ne ohladi. Ohlađen parizer isecite na kriške i… navalite 🙂

Napomena 2:

Od suvljeg i manje masnog mesa, kao što je npr. belo meso, parizer će biti suvlji i čvršći. Ako želite da bude sočniji i mekši ili dodajte više masnoće ili koristite neko masnije meso. Svakako u ovom receptu nemate mnogo šta da pogrešite.

Ako želite malo drugačiju teksturu u samleveno meso dodajte i malo krupnije kockice mesa, ili kockice sira, delovaće šarenije kad ga budete sekli.



   



Oznake:

aleksandar vučićpariska kobasicaparizer

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Vučić i parizer: Imamo dva jela sa posebnom kobasicom, a nije sendvič s majonezom
Prethodni

Vučić i parizer: Imamo dva jela sa posebnom kobasicom, a nije sendvič s majonezom

Puslice: Imamo recept koji uvek uspe
Sledeći

Puslice: Imamo recept koji uvek uspe

Sledeći
Puslice: Imamo recept koji uvek uspe
12.09.2023.

Puslice: Imamo recept koji uvek uspe

Prethodni
11.09.2023.

Vučić i parizer: Imamo dva jela sa posebnom kobasicom, a nije sendvič s majonezom

Vučić i parizer: Imamo dva jela sa posebnom kobasicom, a nije sendvič s majonezom

No Comment! Be the first one.

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Otvorene prijave za novu sezonu IDJPepsiShow-a: Da li si ti nova muzička zvezda regiona?
    Otvorene prijave za novu sezonu IDJPepsiShow-a: Da li si ti nova muzička zvezda regiona?
    CityMagazine
    Goran Bregović
    Goran Bregović je bio “bitanga”, a ona je bila princeza: Ovoj lepotici je popularni bend posvetio svoj veliki hit
    CityMagazine
    bata živojinović
    Bata Živojinović kakvog niste videli pre: Pre 60 godina slavni glumac je zaigrao u priči koja je poslužila i kao inspiracija Holivudu
    CityMagazine
    elio
    Zoe Saldana na svetskoj premijeri letnjeg hita „Elio”
    CityMagazine
    ФOMO
    Фomo vas poziva na još jedan Matinée! Zvezda svetskih bina La La u Beogradu!
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖