Karbonare, recept koji treba da čuvate
Karbonare je najkremastija pasta na svetu. Ne treba vam mnogo sastojaka, ali vam treba posvećenost, ako želite da uživate u ukusu.
Mogu da je pripreme i početnici, samo pratite recept.
Karbonara je tradicionalno italijansko jelo, specifično povezano sa rimskom kuhinjom. Iako postoji nekoliko teorija o poreklu karbonare, većina ih ukazuje na Rim kao mesto njenog nastanka.
Postoji nekoliko legendi i priča koje se vezuju za poreklo karbonare. Jedna od popularnijih teorija kaže da su italijanski rudari u Apeninima, poznati kao “carbonari”, kreirali jelo.
Kao i kod mnogih recepata, poreklo ovog jela i njegovog imena su oskudni[5], ali veruje se da potiče iz regije Lacio[1][2]. Prvi put se u široj javnosti pojavljuje 1950. kada je opisano u italijanski novinama La Stampa kao jelo omiljeno među američkim oficirima koji su bili u Italiji i Rimu za vreme Drugog svetskog rata, piše Wikipedia.
Bez obzira na tačno poreklo, karbonara je postala jedno od najpoznatijih i najvoljenijih jela italijanske kuhinje i široko je prihvaćena širom sveta.
Hrskava slaninica za karbonare foto: Shutterstock
Karbonare recept
Potrebno vam je:
- 450 grama špageta
- 2 kašike maslinovog ulja, podeljene, ili po potrebi
- 8 šnita slanine, iseckane
- 1 glavica crnog luka, iseckana
- 1 čen belog luka, sitno iseckan
- 60 ml suvog belog vina
- 4 velika jaja, umućena
- 120 grama rendanog parmezana
- so i crni biber po ukusu
- 2 kašike seckanog svežeg peršuna
- 2 kašike rendanog parmezana
Karbonare foto: Shutterstoc
Uputstvo:
Stavite veliki lonac sa blago posoljenom vodom da proključa. Kuvajte špagete u ključaloj vodi, povremeno mešajući, dok ne postanu mekane ali čvrste za zalogaj, oko 12 minuta. Ocedite, pomešajte špagete sa 1 kašikom maslinovog ulja i ostavite sa strane.
Stavite iseckanu slaninu u veliku tiganj na srednjoj vatri; kuvajte i mešajte dok ne postane ravnomerno rumena, oko 10 minuta. Ocedite slaninu na papirnim ubrusima, sačuvajte 2 kašike masnoće od slanine u tiganju.
Dodajte 1 kašiku maslinovog ulja u masnoću od slanine u tiganju. Dodajte iseckani crni luk i kuvajte na srednjoj vatri dok luk ne postane proziran. Dodajte sitno iseckani beli luk i kuvajte dok ne zamiriše, oko 1 minut. Dodajte vino i kuvajte još 1 minut.
Vratite kuvanu slaninu u tiganj; dodajte kuvane špagete. Promešajte da se obloži i zagreje, dodajući više maslinovog ulja ako se čini suvim ili lepi. Dodajte umućena jaja i kuvajte, neprestano mešajući štipaljkom ili velikom viljuškom, dok se jaja jedva ne stegnu. Brzo dodajte 120 grama parmezana i ponovo promešajte. Začinite solju i biberom (imajte na umu da su slanina i parmezan veoma slani).
Poslužite toplo posuto seckanim peršunom i dodatnim parmezanom na stolu.
Karbonare po ovom receptu:
Vreme pripreme: 20 min
Vreme kuvanja: 20 min
Ukupno vreme: 40 min
Porcije: 8
Bonus savet za karbonare
Karbonara spada u grupu jela s kratkom listom sastojaka – i podjednako kratkim i jednostavnim postupkom pripreme. Međutim, ovo jelo ne trpi greške. Ako ne želite za ručak da jedete kajganu sa špagetima, pomno pratite recept i držite koncentraciju.
Kako bismo pomogli, pripremili smo listu osnovnih pravila za pripremu ukusne, kremaste karbonare.
Jaja moraju biti sobne temperature
Ako ne želite da sos bude grudvast, jaja obavezno izvadite iz frižidera i pustite da odstoje na sobnoj temperaturi. To je prvi korak ka kremastoj karbonari.
Uložite snagu u mešanje
Žumanca su zvezde karbonare pa nemojte dopustiti da sve pokvari mala količina belanaca. Snažno ih izmešajte mikserom kako bi se sjedinili – i nemojte odustati dok smesa ne bude glatka. U suprotnom ni krajnji rezultat neće biti zadovoljavajuć.
No Comment! Be the first one.