Karfiol u ruke i pravac u kuhinju
Piše: Isidora Spasić
„Pirinač“ od karfiola
Ovo je u poslednje vreme veoma popularan recept za sve one koji izbegavaju ugljene hidrate i gluten. Po sličnom principu se pravi i verzija pirea od karfiola, testo za pizzu i njoke. „Pirinač“ od karfiola je odlična baza za razne kombinacije od povrća, mesa i ribe. Počnite sa ovim receptom, pa nastavite dalje sami da eksperimentišete.
Sastojci
1 manja glavica karfiola
2 kašičice maslinovog ulja
1 crni luk
1 crvena paprika
2 čena belog luka
2 šargarepe
1 kašičica soja sosa
so i biber
Presecite karfiol na pola i odstranite listove. Nemojte ih bacati, već ih sačuvajte za supu. Polovinu cvetova karfiola ubacite u secka pa 20-25 puta pritisnite dugme za sečenje. Prebacite karfiol u veliku činiju, i isti postupak ponovite sa drugom polovinom karfiola. Na taj način ćete postići izgled pirinča. U velikom tiganju zagrejte ulje. Iseckajte svo povrće na jednake komadiće, te ih ubacite sledećim redom, na razmaku od po par minuta: crni luk, crvena paprika, beli luk, šargarepa. Dodajte soja sos i karfiol. Propržite nekoliko minuta, vodeći računa da se karfiol ne ukuva previše. Na kraju posolite i pobiberite.
Karfiol na marokanski način
Svi ljubitelji egzotičnih ukusa voleće ovu varijantu karfiola sa puno začina. Takođe, treba napomenuti da se ovaj karfiol pohuje. To znači da će vam biti potrebno dosta ulja i malo umeća, ali će se na kraju sav trud isplatiti. Karfiol na marokanski način savršen je kao predjelo ili užina.
Sastojci
1 glavica karfiola srednje veličine
2 jajeta
¼ šolje vode
1 šolja brašna
2 čena belog luka
2 kašičice sveže iseckanog peršuna
1 kašičica kima u prahu
2 kašičice aleve paprike
1 kašičica kajenskog bibera
¼ kašičice kurkume
4 šolje biljnog ulja
so i biber
Odvojte cele cvetove karfiola, operite ih, i kuvajte u slanoj kipućoj vodi tri minuta. U činiji ulupajte jaja, dodajte vodu mešajući, i na kraju brašno. Kada ste dobili kompaktnu smesu, ubacite sitno iseckan beli luk i sve začine. Umočite cvetove karfiola u ovu smesu, dok ne budu u potpunosti prekriveni. U dubokom tiganju ili šerpi zagrejte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte po nekoliko cvetova karfiola, bez da napravite gužvu u posudi. Nakon par minuta ih okrenite na drugu stranu, a biće gotovi kada dobiju tamno-zlatnu boju.
Grilovani karfiol sa sosom od začinskog bilja
Ako vam treba razlog da raspalite gril na terasi, evo jednog. Alternativna varijanta je da karfiol zapečete u reni, ali gril mu daje specifičan dimljeni ukus, koji se odlično slaže uz osvežavajuć sos od začinskog bilja.
Sastojci
1 velika glavica karfiola
1 kašičica ulja od grožđa
1 kašičica korijandera u prahu
so i biber
Za sos
2 kašičice sveže iseckanog peršuna
1 kašičica sveže iseckane mente
1 kašičica sveže iseckane mirođije
½ limuna
1 čene belog luka
1 kašičica maslinovog ulja
Odstranite donju stabljiku karfiola i listove. Pažljivo isecite karfiol na pola, od vrha do dna. Onda svaku polovinu isecite još jedanput. Ovakve pljosnate komade premažite uljem, posolite, pobiberite, i dodajte korijander u prahu. Grilujte po pet minuta sa obe strane. Sitno iseckajte beli luk. Ubacite ga u činijicu, zajedno sa peršunom, mentom i mirođijom. Preko začinskog bilja i luka izrendajte koru od pola limuna i iscedite sok. Dospite kašičicu maslinovog ulja, fino promešajte, pa ovaj sos prelijte preko karfiola. Služite toplo.