Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Karfiol u ruke i pravac u kuhinju

Karfiol je često zapostavljena povrćka, sa kojom mnogi ne znaju šta bi. Na svu sreću, mi vam uz tri recepta pomažemo da ga iskoristite na nove, a pre svega ukusne načine.

Piše: Isidora Spasić

„Pirinač“ od karfiola

Ovo je u poslednje vreme veoma popularan recept za sve one koji izbegavaju ugljene hidrate i gluten. Po sličnom principu se pravi i verzija pirea od karfiola, testo za pizzu i njoke. „Pirinač“ od karfiola je odlična baza za razne kombinacije od povrća, mesa i ribe. Počnite sa ovim receptom, pa nastavite dalje sami da eksperimentišete.

(foto izvor: www.thespruceeats.com)

(foto izvor: www.thespruceeats.com)

Sastojci

1 manja glavica karfiola
2 kašičice maslinovog ulja
1 crni luk
1 crvena paprika
2 čena belog luka
2 šargarepe
1 kašičica soja sosa
so i biber

Presecite karfiol na pola i odstranite listove. Nemojte ih bacati, već ih sačuvajte za supu. Polovinu cvetova karfiola ubacite u secka pa 20-25 puta pritisnite dugme za sečenje. Prebacite karfiol u veliku činiju, i isti postupak ponovite sa drugom polovinom karfiola. Na taj način ćete postići izgled pirinča. U velikom tiganju zagrejte ulje. Iseckajte svo povrće na jednake komadiće, te ih ubacite sledećim redom, na razmaku od po par minuta: crni luk, crvena paprika, beli luk, šargarepa. Dodajte soja sos i karfiol. Propržite nekoliko minuta, vodeći računa da se karfiol ne ukuva previše. Na kraju posolite i pobiberite.

(foto izvor: www.realsimple.com)

(foto izvor: www.realsimple.com)

Karfiol na marokanski način

Svi ljubitelji egzotičnih ukusa voleće ovu varijantu karfiola sa puno začina. Takođe, treba napomenuti da se ovaj karfiol pohuje. To znači da će vam biti potrebno dosta ulja i malo umeća, ali će se na kraju sav trud isplatiti. Karfiol na marokanski način savršen je kao predjelo ili užina.

(foto izvor: www.pinterest.com)

(foto izvor: www.pinterest.com)

Sastojci

1 glavica karfiola srednje veličine
2 jajeta
¼ šolje vode
1 šolja brašna
2 čena belog luka
2 kašičice sveže iseckanog peršuna
1 kašičica kima u prahu
2 kašičice aleve paprike
1 kašičica kajenskog bibera
¼ kašičice kurkume
4 šolje biljnog ulja
so i biber

Odvojte cele cvetove karfiola, operite ih, i kuvajte u slanoj kipućoj vodi tri minuta. U činiji ulupajte jaja, dodajte vodu mešajući, i na kraju brašno. Kada ste dobili kompaktnu smesu, ubacite sitno iseckan beli luk i sve začine. Umočite cvetove karfiola u ovu smesu, dok ne budu u potpunosti prekriveni. U dubokom tiganju ili šerpi zagrejte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte po nekoliko cvetova karfiola, bez da napravite gužvu u posudi. Nakon par minuta ih okrenite na drugu stranu, a biće gotovi kada dobiju tamno-zlatnu boju.

(foto izvor: www.thespruceeats.com)

(foto izvor: www.thespruceeats.com)

Grilovani karfiol sa sosom od začinskog bilja

Ako vam treba razlog da raspalite gril na terasi, evo jednog. Alternativna varijanta je da karfiol zapečete u reni, ali gril mu daje specifičan dimljeni ukus, koji se odlično slaže uz osvežavajuć sos od začinskog bilja.

(foto izvor: www.thespruceeats.com)

(foto izvor: www.thespruceeats.com)

Sastojci

1 velika glavica karfiola
1 kašičica ulja od grožđa
1 kašičica korijandera u prahu
so i biber

Za sos

2 kašičice sveže iseckanog peršuna
1 kašičica sveže iseckane mente
1 kašičica sveže iseckane mirođije
½ limuna
1 čene belog luka
1 kašičica maslinovog ulja

Odstranite donju stabljiku karfiola i listove. Pažljivo isecite karfiol na pola, od vrha do dna. Onda svaku polovinu isecite još jedanput. Ovakve pljosnate komade premažite uljem, posolite, pobiberite, i dodajte korijander u prahu. Grilujte po pet minuta sa obe strane. Sitno iseckajte beli luk. Ubacite ga u činijicu, zajedno sa peršunom, mentom i mirođijom. Preko začinskog bilja i luka izrendajte koru od pola limuna i iscedite sok. Dospite kašičicu maslinovog ulja, fino promešajte, pa ovaj sos prelijte preko karfiola. Služite toplo.

(foto izvor: www.thetwobananas.com)

(foto izvor: www.thetwobananas.com)

Najčitanije

Evo kada u svakom delu Srbije počinje jeftina tarifa struje

U situaciji u kojoj se nalazi svet, mnogi ljudi gledaju da uštede na čemu mogu, a jedna od bitnih stavki…

Da li treba da elektronske uređaje isključite iz struje kada napolju grmi i seva?

Često čujemo da je opasno da naši kućni uređaji budu uključeni u struju tokom grmljavine. Da li je ovo mit…

5 razloga zašto treba da počnete da pijete sodu bikarbonu

Verovatno već koristite sodu bikarbonu u kuhinji, a možda čak i za čišćenje svog doma. Ali da li ste znali…

Zašto nam se magle stakla automobila i kako to da rešimo?

Zamagljena šoferšajbna smanjuje vidljivost tokom vožnje, a samim tim i našu bezbednost u saobraćaju. S ovim problemom se suočavamo i…

Ako volite ovu pesmu – čestitamo vam, naučnici kažu da ste psihopata

Jedan od najpoznatijih repera, ali i muzičara danas je svakako Eminem, sa više miliona prodati ploča singlova i strimova pesama…

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

Najnovije - Gastro

Izložba autohtonih sireva Balkana u tržnom centru BEO

Ovog vikenda, 1. i 2. oktobra, u Beogradu će biti održana 14. izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival. Svoje…

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…

Više od pedeset restorana pripremilo je posebne menije za Belgrade Restaurant Show

Na konferenciji koja je održana u Turističkoj organizaciji Srbije predstavljena je manifestacija Belgrade Restaurant Show koja će biti održana u…

Ne volite karfiol? Kad probate ovaj kremasti, jesenji potaž, odmah ćete promeniti mišljenje

Jesenje temperature i promenljivo vreme idealne su uslovi za prehladu, pa je ovih dana jako važno jačati imunitet. A koji…

Tajni sastojak za pomfrit ukusniji nego iz Meka je kefir: I ne, nije šala

Ako ste bar jednom probali pomfrit iz Meka, vrlo je verovatno da se slažete da ne postoji savršeniji hrskavi zalogaj…

Ovde možete da pronađete vina koja ne možete da kupite nigde: Na samo minut od vas pronašli smo pravi vinski raj

„Vino je dokaz da nas Bog voli i da želi da nas vidi sretne“, rekao je jednom Bendžamin Frenklin, a…