Kinoa recept za savršeno ukusnu salatu sa fetom i povrćem
Kinoa (Chenopodium quinoa) je hranljiva pseudo žitarica koja potiče iz severozapadnog dela Južne Amerike, a posebno je cenjena zbog svog nutritivnog sastava i zdravih svojstava. Iako se često tretira kao žitarica, kinoa je tehnički semenka, a ne prava žitarica.
Ključne karakteristike kinoe
- Nutritivna vrednost:
- Proteini: Kinoa je vrlo bogata proteinima i aminokiselinama, što je čini izvrsnim izborom, posebno za vegane i vegetarijance
- Vlakna: Kinoa sadrži i značajnu količinu vlakana koja pomažu u probavi i održavanju zdravlja srca
- Minerali: Bogata je mineralima kao što su magnezijum, gvožđe, fosfor, kalijum i cink.
- Vitamini: Sadrži vitamine B grupe, uključujući B6 i folat.
2. Bez glutena: Kinoa je prirodno bez glutena, što je čini pogodnom za osobe s celijakijom ili osetljivošću na gluten.
Zahvaljujući svom neutralnom ukusu, kinoa je pogodna za pripremu različitih receopata – od salata i priloga do glavnih jela i poslastica. Njena svestranost, uz bogat nutritivni sastav, čini ovu namirnicu vrlo popularnim izborom kada je zdrava ishrana u pitanju. U nastavku pogledajte kako je možete pripremiti.
Kako se sprema kinoa?
- Stavite kinou u cediljku i isperite je pod hladnom vodom. To će pomoći da se ukloni gorkasti sloj saponina koji se nalazi na spoljnoj ljusci.
- U posudu stavite 1 šolju kinoe i 2 šolje vode ili bujona (ukoliko želite bogatiji ukus).
- Zagrejte vodu do ključanja, zatim smanjite vatru na nisku i pokrijte posudu. Neka se kinoa kuva 15-20 minuta, ili dok ne upije svu tečnost i ne postane mekana. Kuvana zrna trebalo bi da budu prozračna i obložena svetlim „klicama”.
- Nakon što se skuva, sklonite je sa ringle i ostavite poklopljenu još 5 minuta i spremna je za upotrebu.
- Kinoa može biti odlična kao prilog, salata ili kao osnovni sastojak u raznim jelima. Možete je začiniti prema vlastitom ukusu – dodajte so, biber, maslinovo ulje, limunov sok ili začinsko i mikro bilje.
- Ako se odlučite za pripremu s dodatnim sastojcima, kao što su povrće, orašasti plodovi ili začini, jednostavno ih dodajte nakon što je kinoa kuvana.
Kinoa salata sa povrćem i feta sirom
Sastojci:
- šolja kinoe
- 2 šolje vode ili bujona
- 1 crvena paprika, sitno seckana
- 1 krastavac, sitno seckan
- 1 crveni luk, sitno seckan
- 10-15 čeri paradajza, prepolovljenih
- 1/4 šolje maslina (crnih ili zelenih), iseckanih
- 1/4 šolje feta sira, mrvljenog
- 2-3 kašike maslinovog ulja
- sok od 1 limuna
- 1/2 kašičice suvog origana
- so i crni biber po ukusu
- 2-3 kašike naseckanog svežeg peršuna (po želji)
Priprema:
- Pripremite kinou po gorenavedenim instrukcijama.
- Dok se ona hladi, naseckajte povrće.
- U maloj činiji, pomešajte maslinovo ulje, sok od limuna, origano, so i crni biber, pa sve dobro promešajte.
- U velikoj činijii, pomešajte ohlađenu kinou sa pripremljenim povrćem i feta sirom. Prelijte dresing preko salate i dobro promešajte da se svi sastojci sjedine.
- Ako želite, pospite naseckanim peršunom za dodatni ukus i boju. Salatu možete poslužiti odmah, ili, još bolje, nakon što je nekoliko sata odstajala u frižideru, kako bi se svi ukusi lepo povezali. Prijatno!
No Comment! Be the first one.