Krofne, recept
Krofne su savršene za večeru ili doručak.
Pre nego što počnete da ih pravite proverite:
- Proverite datum isteka na pakovanju kvasca pre upotrebe.
- Takođe, obratite pažnju da jaje i puter budu na sobnoj temperaturi kada dođu u kontakt sa kvascem.
- Mleko treba da bude toplo, ali ne i vruće, jer to može naštetiti kvascu.
- Ako je ulje previše vruće, spoljni deo krofni može da izgori, dok unutrašnjost može da ostane živa, piše recipesfromeurope.com.
Potrebno je:
2 šolje belog brašna
▢ 2/3 šolje toplog mleka
▢ 1 1/2 kašičica suvog instant kvasca
▢ 2 žumanca od velikih jaja, na sobnoj temperaturi
▢ 3 kašike šećera
▢ prstohvat soli
▢ 2 kašike putera, na sobnoj temperaturi
▢ ulje za prženje
▢ džem bez komadića voća za punjenje
Uputstvo za krofne
Dodajte brašno, so i šećer u srednje veliku posudu za mešanje. Sve promešajte kašikom.
Dodajte kvasac i ponovo promešajte. Zatim dodajte žumanca i puter.
Dok mešate mikserom, polako dodajte toplo (ne vruće!) mleko i nastavite mešanje dok testo ne postane elastično i prestane da se lepi za ivice posude.
Formirajte testo u loptu rukama, zatim ga vratite u posudu. Pokrijte posudu poklopcem ili krpom i stavite je na toplo mesto bez promaje u vašem domu. Ostavite testo da raste oko 45 minuta.
Kada testo primetno poveća svoju veličinu, pospite malo brašna po radnoj površini i kratko mesite testo rukama.
Isecite ili kidajte testo na 6 (za velike krofne), 8 (normalne veličine) ili 12 (mini veličine) delova.
Oblikujte male komade testa u okrugle loptice, zatim lagano spljoštite gornji i donji deo kako biste dobili tipičan oblik krofne.
Kada oblikujete sve komade testa u krofne (ne brinite, značajno će povećati svoju veličinu kada ih pržite), stavite kuhinjsku krpu preko njih i ostavite ih da odmore još 20 minuta.
U međuvremenu, uzmite šerpu sa visokim ivicama i napunite je sa dosta ulja. Krofne treba da plutaju u ulju, a da ne dodiruju dno.
Zagrejte ulje u šerpi na srednje jakoj vatri dok se ne pojave vidljivi mehurići kada stavite drvenu kašiku u vruće ulje. Zatim smanjite malo temperaturu.
Pržite krofnu na srednje niskoj vatri oko 3-4 minuta (za male krofne možda je dovoljno 2-3 minuta) dok jedna strana lepo ne porumeni, zatim je okrenite i pržite drugu stranu isto toliko vremena. Potrebno je raditi ovo na srednje niskoj vatri kako bi unutrašnjost krofne mogla da se skuva bez spoljne strane da se zagori. Ovo je posebno važno kada pravite velike krofne.
Kada je krofna gotova, izvadite je iz šerpe rešetkastom kašikom i stavite je na tanjir na kome je papir.
Ostavite krofnu da odstoji minut ili dva, zatim je napunite džemom dok je još topla.
Nakon što napunite krofnu, uvaljajte je u šećer u prahu.
No Comment! Be the first one.